fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
1. srpna 2022 Prečítané 1867x

Správný postup pokládání dlažby v garáži

Potřebujete položit dlažbu v garáži a nejste si jisti jejím výběrem nebo máte pochybnosti o tom, zda zvládnete pokládku? Máme pro vás praktický návod.

Tipy

Podlah, které trh nabízí, je velké množství, ovšem pouze některé z nich vyhovují potřebám garáže. Podlaha v tomto prostoru je dlouhodobě zatěžována, proto by struktura podlahy měla být uzpůsobena tak, aby byla její životnost co nejdelší. Jednou z vhodných variant je například keramická dlažba. O správném výběru a postupu její pokládky si povíme v našem článku.

pokladka dlazby v garazi, dlazba v garazi, levelys

Jaká podlaha je vhodná do garáže?

Garáž je místo, které je namáháno vysokou zátěží. Potřebuje proto podlahu, která je odolná vůči složitým podmínkám (pohyb automobilu, velké znečištění, únik látek nebezpečných pro životní prostředí…). Podlaha garáže je také vystavena vyššímu riziku mechanického poškození, a to od různých prasklin až po velké škrábance.

V poslední době se pro tyto prostory dostává do popředí keramická dlažba, která díky svým vlastnostem v sobě spojuje řadu výhod.

 

TIP

Pamatujte, že úplným základem jakéhokoli druhu podlahy je kvalitní, vyrovnaný a pevný podklad.

 

Jakou dlažbu vybrat do garáže?

Chcete-li, aby podlaha ve vaší garáži nejen splňovala technické parametry, ale také působila esteticky, ideální volbou jsou dlaždice. Na výběr máte tyto možnosti:

  • keramické dlaždice – bohaté designové možnosti, odolné, mechanicky pevné a nekloužou,
  • terasové dlaždice – ideální i do venkovního prostředí,
  • PVC dlaždice – vysoce odolné vůči zátěži, odolné vůči olejům a kyselinám, protiskluzové, snadná a rychlá montáž.

Důležité vlastnosti garážových dlaždic

Dlaždice vhodné do prostoru garáže musí disponovat specifickými vlastnostmi, které definují následující fyzikální parametry: tvrdost/odolnost, protiskluznost, pevnost v ohybu a mrazuvzdornost.

Kromě toho je třeba pamatovat i na potřebu jejich odolnosti vůči nečistotám a následně i vůči chemikáliím se silným čisticím účinkem, neboť ty budete při čištění podlahy nejvíce používat.

Tvrdost a odolnost

Při výběru podlahových dlaždic pro garáž je nejdůležitější věnovat pozornost zejména parametrům, které označují jejich tvrdost a stupeň odolnosti proti oděru – symbol PEI na obalu (PEI – 1–5).

Parametr odolnosti vůči vrypu/oděru se někdy vyjadřuje také Mohsovou stupnicí tvrdosti. Pro vysoce exponovaná místa (například garáž) je samozřejmě vhodný pouze tvrdý materiál. Mohsova stupnice ho označuje body 6 a výše.

Protiskluznost

Dalším parametrem, který je potřeba zvážit, je protiskluznost. Do garáže jsou vhodné dlaždice s minimální protiskluzovou stupnicí – postačuje třída R10, úhel sklonu > 10°–19°. Ovšem lepší je zvolit zvýšený součinitel přilnavosti třídy R11 s úhlem sklonu > 19°–27°.

Pevnost v ohybu

Tento parametr vyjadřuje, do jaké míry jsou dlaždice náchylné k praskání. Ideálně by měly mít tloušťku alespoň 7 až 9 mm. Někdy až 12 mm, pokud v garáži plánujete parkovat vůz s velmi vysokou hmotností. Nejběžnější rozměr garážové dlaždice je přitom 60×60 cm.

Mrazuvzdornost

Mrazuvzdornost závisí zejména na parametru schopnosti dlaždic absorbovat vodu (vyjadřuje se symbolem E). Platí zde jednoduché pravidlo – čím nižší bude nasákavost dané dlaždice, tím lepší bude její mrazuvzdornost. Konkrétně v garáži je ideální použít dlaždice s nízkou nasákavostí (pod 2,3 %).

Postup pokládání dlažby v garáži

Výběr vhodného typu dlaždic není jedinou důležitou věcí pro podlahu do garáže. Rovněž je důležité zajistit, abyste dlaždice kladli do vysoce flexibilní lepicí malty. Jinak by se po krátké době používání mohly poškodit.

Dále postupujte následovně:

  • Podklad musí být vhodně napenetrován.
  • V garážích je vzhledem k nižší teplotě vhodné injektovat malty určené pro venkovní použití – spáry by měly být vyplněny epoxidovými spárovacími hmotami.
  • Před nanesením lepidla si nejprve vyskládejte na suchý podklad požadovaný vzor dlažby.
  • Při pokládce dbejte na to, aby se pod spodním povrchem dlaždice nemohly vytvářet vzduchové bubliny – lepte formou floating and buttering (lepidlo naneste na podklad i na spodek dlaždice zubovou stěrkou).
  • Nanášejte pouze tolik lepidla, kolik opravdu potřebujete. Přebytečné lepidlo odstraňte.
  • Dbejte na to, abyste udržovali dlažbu přesně na místě a v rovině mezi sebou. Důležité je zamezit zejména případnému posunu. Dosáhnete toho použitím maticového vyrovnávacího systému LEVEL+, případně klínovým systémem LEVELYS.
  • Při lepení postupujte podle plánovaného vzoru. V případě potřeby dlaždici seřízněte řezačkou na požadovaný rozměr.
  • Sledujte dobu lepení – lepidla ji totiž mají předepsanou.

Pokládání dlažby v garáži…

…vyžaduje materiál, který je odolný vůči náročným podmínkám. V současnosti je oblíbenou volbou keramická dlažba, která se vyznačuje vysokou tvrdostí, výbornými mechanickými vlastnostmi a odolností vůči různým chemikáliím.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT