Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
20. září 2021 Prečítané 4009x

Mramor, nebo imitace mramoru?

Přírodní mramor je unikátní estetická exkluzivita s adekvátní cenou. Existují levnější kvalitní imitace mramorových obkladů a dlažeb.

Tipy

Ruku na srdce: kdo by nechtěl mít doma mramorovou dlažbu a obklady? Klasický materiál proslulý v antice je prostě vizuálně dokonalý. Ne každý však najde v rozpočtu dokončovacích prací stavby nebo rekonstrukce dostatek prostředků na přírodní mramor. Abychom však dali za dost i estetice: mramor se opravdu nehodí všude. Pokud nevlastníte historickou budovu nebo vydesignovaný dům či byt, na mramor raději zapomeňte a hledejte vizuálně přijatelnější řešení.

mramor, dlazba, obklad, leveling system, levelys

Přírodní mramor

Mramor je přírodní kámen, přesněji metamorfovaná hornina, využívaná jako obkladový i dlažební materiál prioritně v interiérech. Odolnost předurčuje mramor i pro použití do exteriéru. Jeho mimořádné estetické vlastnosti jej řadí mezi nejexkluzivnější, nejdekorativnější, nejluxusnější a finančně nejnákladnější obkladové materiály.

Barvy a struktury přírodních mramorů používaných jako obklady a dlažby jsou unikátní. Nejsou však neopakovatelné – dnešní imitace mramoru jsou téměř k nerozeznání od originálních předloh. Barevná škála mramorů na trhu obkladových materiálů je mimořádně zajímavá, každý druh mramoru je jedinečný, a to jak barvou, tak i „mramorováním“, čili charakteristickou „kresbou“. K dispozici je i kompletní škála standardních a trendových – aktuálně velkoplošných – rozměrů mramorových obkladových prvků.

 

Čím a jak mramor lepíme a čistíme

Přírodní mramor má své specifické vlastnosti a je poměrně háklivý na to, čím ho nalepíme. Je citlivý na probarvení či podbarvení, ale i na tvarové změny způsobené delším procesem vlhkého lepení. Jelikož je mramor drahý, byla by opravdu škoda ho znehodnotit nebo zničit nesprávným výběrem lepidla nebo pracovním postupem lepení. Zde jsou základní rady, jak na lepení mramorového obkladového materiálu:

  • lepidlo by mělo být bílé, speciálně určené na průsvitné druhy přírodního kamene, ideálně přímo na mramor        
  • lepidlo musí být rychleschnoucí s co nejrychlejším vytvrzováním        
  • krátký proces vytvrzování eliminuje riziko tvorby „výkvětů“ a dalších oxidačních procesů narušujících materiál dlaždice        
  • riziku průhybu dlaždic se vyhnete lepením způsobem floating & buttering, i nanášením lepicí směsi na dlaždici i na podklad        
  • lepidlo by mělo být maximálně flexibilní a odolné vůči teplotním výkyvům        
  • na exteriérové aplikace musí být lepidlo mrazuvzdorné        
  • samozřejmostí je použití kvalitního vyrovnávacího systému při lepení        
  • nezapomeňte na správný výběr spárovací hmoty – měla by mít stejné vlastnosti jako lepidlo, aby mramoru neuškodila a neubrala na kráse        
  • lepidlo ani spárovačka nesmí mramor „zakalit“ do šeda ani zhoršit jeho barvu, průhlednost či lesk        
  • technologické časy vytvrzování, zasychání a následné práce je třeba dodržovat přesně podle pokynů výrobců obkladového materiálu, lepidla a spárovací hmoty        
  • při čištění mramoru se vyhýbejte abrazivním a agresivním čisticím prostředkům        
  • leštěný mramor se čistí obvykle „nasucho“ zametáním nebo vysáváním, případně speciálními prostředky na bázi vosku        
  • pokud na čištění používáte prostředky na mramor ředitelné vodou, musíte mramor po vyčištění vysušit        

 

Imitace mramoru

Nejběžnější a nejpraktičtější jsou keramické imitace mramorových dlažeb a obkladů. Jde o keramický materiál s barvou a strukturou imitující konkrétní druh mramoru. Škála není absolutně neomezená – ve srovnání se škálou přírodních mramorů – je ale dostatečně bohatá. Zásadní rozdíl je v ceně: dobře vypadající a kvalitní keramickou dlažbu imitující mramor koupíte od 200 Kč za m2, což je i 10krát méně než cena mramorů „vyšší střední třídy“. Keramické imitace mramorových dlažeb lepíme klasickým způsobem.

Druhým nejběžnějším materiálem dlažeb a obkladů imitujících mramor je umělá kamenina. Ceny jsou podobné jako u keramické imitace mramoru. Třetí volbou jsou vinylové nebo kompozitní plovoucí podlahy. Moderní podlahové krytiny mají pohledovou vrstvu tvořenou špičkovými digitálními technologiemi s výsledným efektem téměř k nerozeznání od originálu. Vinylové a kompozitní podlahové krytiny jsou řádově jednou dražší než keramické a cenově už atakují nejlevnější mramory.

Náš tip

Dávejte si pozor na levné imitace. Možná neuvěříte, ale zejména na jihu Evropy můžete narazit na běžné „rekonstrukce“ mramorových stavebních prvků z dob antiky – schválně, zkuste hádat, čím? Obyčejnou sádrou. Pokud se tedy rozhodnete pro dlažbu či obklad imitující mramor, vybírejte opravdu precizně, protože imitace jsou vždy jen imitace a mají poměrně širokou škálu kvality.

 

Přírodní mramor, nebo jeho imitace?

Jednoznačná odpověď na otázku „Co je lepší?“ v tomto případě neexistuje. Cenově samozřejmě vyhrávají imitace, ale co se týče odolnosti, je to prakticky jedno. Originální přírodní mramor „vyhrává“ tehdy, pokud si chcete dopřát opravdový a exkluzivní originál. Jinak prakticky – při vší úctě k mramoru – nemá smysl do mramorové dlažby či obkladu investovat. Kromě toho, že je mramor neadekvátně drahý, je i poměrně háklivý na dodržení správného postupu lepení, výběru lepidla a spárovací hmoty, a náročný na údržbu.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT