Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
4. srpna 2023 Prečítané 620x

3D obklady: Nový rozměr moderního bydlení

Přemýšlíte, jak dodat své domácnosti moderní nádech? Ponořte se s námi do světa 3D obkladů a objevte nový trend v moderním bydlení. Čtěte dál!

Tipy

V souvislosti s moderním bydlením jsme v roce 2023 svědky vzrůstající popularity 3D obkladů. Tyto stylové a funkční prvky se stávají oblíbenou volbou pro ty, kteří chtějí oživit svůj domov nebo jiný prostor a přidat mu originální design. V našem článku vám představíme estetické a funkční výhody těchto 3D obkladů a také vám přiblížíme různorodost designů a jejich praktické využití.

3D obklad, levelys

Co jsou 3D obklady?

3D obklady jsou speciální druh obkladů, které vytvářejí dojem trojrozměrného vzoru a dodávají prostoru jedinečný vzhled. Pro dosažení 3D efektu disponují tyto obklady hloubkovou texturou. Jejich výroba zahrnuje použití různých materiálů, jako jsou keramika, sklo, kámen nebo dokonce plast.

Materiál je následně upravován takovým způsobem, aby vytvářel optické iluze a vnímali jsme jej jako trojrozměrný vzor.

 

Věděli jste, že…

…3D obklady mají dlouhou životnost a jsou prakticky bezúdržbové? Jsou velmi oblíbenou volbou nejen pro koupelny, ale také pro obývací prostory a ostatní místnosti v domácnosti.

 

Estetické a funkční výhody 3D obkladů

Estetické výhody 3D obkladů jsou jedním z hlavních důvodů, proč se tyto obklady staly takovým trendem v moderním bydlení. Nabízejí totiž řadu vizuálních benefitů, které přispívají k celkovému vzhledu místnosti.

Jednou z nejzřetelnějších výhod 3D obkladů je jejich schopnost vytvářet zajímavé a živé vzory. Jejich textura přidává prostoru strukturu a vizuální zajímavost. Mohou například imitovat různé přírodní prvky, jako jsou kameny, cihly, dřevo nebo dokonce květinové motivy. Tyto různorodé tvary a struktury umožňují vytváření unikátních a originálních designů, které dodávají prostoru stylový charakter.

Různorodost textur

Při výběru 3D obkladů je rovněž důležitá možnost volby z různých texturních designů. V současnosti jsou velmi oblíbené zejména geometrické tvary, jako jsou kostky, trojúhelníky nebo hexagony, které přinášejí moderní a futuristický vzhled.

Preferujete-li přírodní prvky, máte možnost vybrat si obklady s imitací kamene, dřeva nebo jiných organických materiálů. Pro ty, kteří mají rádi abstrakci nebo umělecké vzory, jsou k dispozici také obklady s nekonvenčními a originálními texturami.

Barevnost

Nejen textura, ale také barva je faktorem, který ovlivňuje vzhled místnosti. V tomto ohledu 3D obklady nabízejí různorodé možnosti. Neutrální barvy například dokážou dodat prostoru elegantní a sofistikovaný vzhled, zatímco živé a výrazné barvy přidávají energii a dynamiku. Možností jsou také různé barevné kombinace, které výrazným způsobem ovlivňují náladu a atmosféru místnosti. Jejich výběr proto závisí pouze na vašich preferencích a fantazii.

Funkčnost

Kromě estetických výhod mají 3D obklady i další praktické výhody, mezi něž patří:

  • Odolnost vůči poškrábání – udržují si svůj vzhled po dlouhou dobu.
  • Jednoduchá údržba – textura obvykle nezachytává prach a špínu tak snadno jako hladké plochy. Obklad stačí jednoduše otřít vlhkým hadrem nebo použít mírný čisticí prostředek.
  • Univerzálnost – tyto obklady lze použít v různých místnostech, jako jsou obývací pokoje, ložnice, kuchyně, koupelny nebo dokonce i exteriéry.
  • Akustické vlastnosti – struktura a textura 3D obkladů snižují odrazy zvuku v místnosti a zlepšují akustiku. To je obzvláště užitečné v prostorách s velkým množstvím tvrdých povrchů, které by jinak mohly vytvářet ozvěny a nepříjemné zvuky.

 

Praktické využití 3D obkladů v bydlení

V tomto ohledu se musíte rozhodnout mezi hranatými a zaoblenými tvary. Které upřednostnit?

Obecně platí, že hranaté tvary, jako jsou kostky, trojúhelníky nebo hexagony, přinesou moderní a geometrický vzhled. Tyto tvary se proto často používají k vytváření symetrických vzorů. Na druhé straně obklady se zaoblenými tvary přidávají místnostem elegantní měkkost a organický vzhled. Ideálním příkladem jsou obklady s oblými vlnkami.

Zatímco běžné obklady mají své nejčastější využití v koupelnách, WC a kuchyních, kde je jejich hlavní vlastností odolnost vůči vodě, u 3D obkladů je to trochu jiné. Jsou tak všestranné, že si získaly své místo i v obytných prostorách.

V obýváku je například moderním trendem sáhnout po kreativitě a výrazných vzorech. V ložnici můžete pomocí 3D obkladů vytvořit uklidňující harmonii prostřednictvím jemných vzorů.

I při pokládce 3D obkladu lze využít maticový vyrovnávací systém LEVEL+, který slouží jako efektivní náhrada klasických křížků. Tento systém se využívá u dlažby a obkladů o tloušťce od 2 do 16 mm.

 

TIP

V moderních interiérech jsou výborným řešením hranaté a geometrické vzory. Pro rustikální prostory je zase vhodné použití zaoblených tvarů a 3D obkladů s imitací dřeva nebo kamene.

Tipy na oblíbený design 3D obkladů

Pokud se stále neumíte rozhodnout, jaký 3D obklad by byl pro vás tou nejlepší volbou, přinášíme vám pár konkrétních příkladů, které patří mezi ty nejoblíbenější.

 

1. Nástěnný 3D obklad s vlnitou texturou

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších vzorů, zejména v komerčních prostorách, jako jsou kanceláře, hotely nebo maloobchody. V obývacím prostoru vytváří futuristickou atmosféru, zatímco v koupelně dodává prostoru sofistikovaný vzhled.

3D obklad, levelys

2. Kamenný 3D obklad v římském stylu

Pomocí tohoto obkladu můžete svému domovu dodat královský nádech. Je to výborná volba nejen pro přední stěnu (fasádu) domu, ale také pro stěny obývacího pokoje.

3D obklad, levelys

3. 3D obklad Basketweave

Tento vzor je výbornou volbou pro obytné i komerční stavby, a dokonce i pro stěny vašeho balkonu, kuchyně nebo terasy.

3D obklad, levelys

4. 3D obklad se šestihrannými dlaždicemi

Tento design je jednoduchý, ale revoluční, ideální zejména pro moderní interiéry obývacích prostor.

3D obklad, levelys

5. Bílý texturovaný 3D obklad se vzorem

Tento obklad je charakteristickou volbou pro moderní design. Nejčastěji se pojí s minimalistickým stylem. Dodává prostoru pocit vzdušnosti a jednoduchosti.

3D obklad, levelys

3D obklad znamená…

…moderní trend v bydlení. V současnosti se stává stále oblíbenějším, zejména z toho důvodu, že nabízí řadu vizuálních výhod. Na jejich základě můžete radikálně změnit atmosféru celého prostoru a dodat mu jedinečný styl a eleganci.

 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT