fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. března 2023 Prečítané 1360x

Rozhodujete se, jakým způsobem uložit dlažbu? Pomůžeme vám

Chystáte se na pokládku dlaždic, ale ještě nevíte, jaký systém a vzor kladení dlaždic si zvolíte? V článku vám pomůžeme s výběrem.

Tipy

Pokládku dlažby můžete realizovat několika způsoby. Všeobecným pravidlem ale je, aby spáry byly rozmístěny symetricky a v nějakém vzorci. Před pokládkou je proto důležité si nejprve promyslet design dlažby jako celku a pečlivě ji rozměřit. Na výběr přitom máte z obrovského množství designů. V článku se budeme věnovat těm nejznámějším.

jak ulozit dlazbu obklad, jakym spusobem ukladat dlazbu obklad, levelys

Základní pravidlo

Zvolit si systém, kterým budete pokládat dlažbu, je vždy velmi důležité. Důvod je přitom prostý. Pokud nechcete pokládku zbytečně přeplatit, je třeba si nejprve vypočítat množství dlaždic, které budete potřebovat. K tomu si následně nezapomeňte připočítat i rezervu. Ptáte se, kolik?

Platí zde jednoduchá zásada – čím těžší vzor pokládky, tím větší odpad v podobě odřezků. V praxi to znamená, že potřebujete i větší rezervu dlaždic. Například při nejjednodušší pokládce do kříže se doporučuje rezerva minimálně 10 %. Ovšem při diagonální je to již 15 %. Samozřejmě, že rezerva je důležitá i na pokrytí případných nerovností stěn.

Pojďme se blíže podívat na jednotlivé příklady pro uspořádání dlažby.

Směr ukládání dlažby

Se směrem pokládky dlaždic úzce souvisí volba průběhu spár. Velmi populární a zároveň nejpoužívanější jsou následující systémy pokládky:

  • na střih,
  • na vazbu,
  • diagonální,
  • vzor rybí kosti (parketový vzor).

Systém pokládky na střih

Pokládka dlaždic do pravého úhlu, čili průběh spáry do kříže, patří mezi jednodušší způsoby pokládky. Tento systém je proto ideální pro začátečníky. Pamatujte ale na to, že když je něco jednoduché, tak to nemusí znamenat, že je to i fádní. I u tohoto systému totiž existují pěkné designové možnosti, jako například populární šachovnicový vzor.

Princip pokládky není složitý. Na začátku musíte položit první řadu dlaždic podél stěny a dále pokračovat v pravém úhlu napříč středem místnosti.

jak ulozit dlazbu obklad, jakym spusobem ukladat dlazbu obklad, levelys

Systém pokládky na vazbu

Pokládka na vazbu je nejjednodušším způsobem pokládky dlaždic. Základním pravidlem je, aby jednotlivé řady dlažby měly přesah, například ⅓, 10 % délky, ½ apod. S pokládkou je nejlepší začít od nejrovnější zdi, která vám bude určovat pravý úhel, a tím i směr zbývající pokládky.

jak ulozit dlazbu obklad, jakym spusobem ukladat dlazbu obklad, levelys

Diagonální pokládka

Systém diagonální pokládky je o něco složitější a vyžaduje důkladné měření a přesnost. V tomto případě je principem pokládka dlaždic napříč středem nejdelší části místnosti v diagonálním směru. Ve výsledku tak dostanete vzor kosočtverců.

Při pokládce první řady dlaždic je třeba rozměřit středovou osu tak, abyste z každé strany dlaždice dostali 45° úhel. Následně můžete pokládat další řady dlaždic.

Práci si výrazně zjednodušíte, pokud na pokládku použijete jeden z vyrovnávacích systémů LEVELYS.

jak ulozit dlazbu obklad, jakym spusobem ukladat dlazbu obklad, levelys

Systém pokládky ve vzoru rybí kosti

I při vzoru rybí kosti se první řada dlaždic pokládá pod 45° úhlem. Druhou řadu dlaždic je ale již třeba položit do prostoru, který vznikl mezi jednotlivými dlaždicemi. Myslete také na to, že dlaždice ve vzoru rybí kosti můžete uspořádat vertikálně a taky v pravém úhlu.

Vertikálně uspořádané dlaždice s tímto motivem místnost opticky zvětší. Uspořádání rybí kosti v pravém úhlu je zase ideální do místností, které jsou zařízeny v moderním stylu. Pokládka ale samozřejmě vyžaduje jistou zručnost.

jak ulozit dlazbu obklad, jakym spusobem ukladat dlazbu obklad, levelys

TIP

Vzor rybí kosti s použitím gresových dlaždic vypadá nejlépe v podobě dlaždic imitujících přírodní dřevo.

 

Šachovnicový vzor

Šachovnicový vzor představuje velmi oblíbený vzor při pokládce na střih. Je ideální v případě, je-li vaším cílem dodat místnosti rustikálnější charakter nebo pokud si chcete zařídit domácnost ve stále populárnějším vintage stylu. Pro takové šachovnicové uspořádání je nejlepší použít barevně odlišné dlaždice ve tvaru čtverce – nejčastěji bílá střídá černou. Dlaždice můžete vedle sebe zarovnat i diagonálně.

Římský vzor

Na pokládku dlaždic v tomto vzoru si vyhraďte dostatek času. Přestože tento vzor vypadá ve výsledku jako náhodně položená dlažba, tak vzniká promyšleným uspořádáním 3 až 6 dlaždic různé velikosti a tvaru. Výborně se hodí na větší plochy bez křížových nebo podlouhlých spár.

Systém pokládky…

…souvisí se směrem ukládání dlažby. Nejčastěji jde o pokládku do pravého úhlu, na vazbu, diagonálním směrem nebo ve vzoru rybí kosti. Velmi oblíbený je také šachovnicový vzor, ​​který se pojí zejména s pokládkou do pravého úhlu. Podpoříte jím vintage charakter domácnosti.

 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT