fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
15. března 2021 Prečítané 7095x

Lepení metodou floating & buttering

Metoda floating & buttering je zárukou kvalitního oboustranného lepení obkladů a dlažeb. Přečtěte si, kdy a jak ji správně používat.

Návody

Odborníci řešící reklamace podlah a obkladů by mohli vyprávět, co všechno pod keramickými dlaždicemi našli. A často i nenašli… Keramiku lze na podklad lepit různě, závisí to samozřejmě na typu obkladového materiálu a podkladu. Důležitý však není jen výběr vhodného lepicího materiálu, ale také správný způsob jeho aplikace. Lepený spoj musí být odolný, pevný a bez dutin. Geniální dokonalost metody floating & buttering stojí na tom, že pokud má dlažba či obklad držet navždy, lepidlo je třeba aplikovat oboustranně, a to jak na obkladový materiál, tak i na podklad.

floating and buttering, lepidlo na dlazdici, lepidlo na obklad, lepeni dlazdic, levelys

Není to zbytečné plýtvání?

Metoda floating & buttering rozhodně není zbytečným plýtváním lepicího materiálu. Můžeme ji směle nazvat metodou lepení „na jistotu“. Nanesení a správné rozetření – jako másla na chléb – lepidla na celou plochu obkladu a také na podklad je předpokladem správného přilepení. Nemá smysl lepidlem šetřit, pokud chceme lepit kvalitně a navždy.

Metoda floating & buttering kombinuje dva způsoby nanášení lepicí vrstvy – na obkladový materiál, a na podklad. Tloušťka vrstvy a také výška zubů závisí na ploše a formátu obkladového materiálu. Standardně se používají zubové stěrky s výškou zubů 8-14 mm.

 

Věděli jste…

… že kombinovaná metoda floating & buttering se poprvé objevila v německé normě DIN 18157-1 již v roce 1979? Není to tedy žádná novinka, ale už desítky let doporučená metoda lepení obkladů a dlažeb.

 

Co znamená floating & buttering?

Jde o kombinovanou metodu „plovoucího másla“, tedy tenkovrstvého oboustranného lepení keramických nebo kamenných obkladových materiálů. Při lepení s pomocí vyrovnávacího systému je tato metoda jednoznačně doporučena. Uplatňuje se při velkoformátových materiálech, ale i těch, které mohou čelit extrémním vlivům.

Metoda se doporučuje při lepení dlažby a obkladů v tepelně náročných, exponovaných prostředích. Například u všech typů exteriérových realizací, ale například i v bazénech či chladicích nebo mrazicích místnostech. Všude tam, kde je nezbytné položení dlažby nebo nalepení obkladu bez dutin v lepicí vrstvě.

 

Kombinovaná metoda

Floating & buttering spojuje výhody dvou metod: floating, tedy nanášení tenké vrstvy lepidla na obkladový materiál. A buttering – nanášení lepidla zubovou stěrkou na podkladovou vrstvu.

Metoda umožňuje dosáhnout téměř ideálního nasyceného lepicího lůžka s eliminací dutin. Práce je sice časově náročnější, ale s téměř dokonalým výsledkem.

na obklad i podklad nanášíme tenké vrstvy lepidla

je důležité, aby měly zuby obou vrstev stejný směr

to umožní vytlačit většinu vzduchových bublin poklepáním na dlaždici

nižší podíl vzduchových dutin zaručuje pevnost spoje dlaždice a podkladu

 

Keramické nebo kamenné obklady mají ve srovnání s jinými obkladovými materiály obecně nižší přilnavost. Proto se při jejich použití doporučuje metoda floating & buttering vždy, bez ohledu na jejich formát.

floating and buttering, lepidlo na dlazdici, lepidlo na obklad, lepeni dlazdic, levelys

Floating & buttering je „lepení na jistotu“

Vysoce kvalitní proces lepení obkladů a dlažeb metodou floating & buttering by měl mít v repertoáru každý pokladač a obkladač. Při používání vyrovnávacích systémů zvlášť. Kombinovaná metoda je sice časově náročnější, benefitem je však její účinnost. Využívá se zejména při pokládání a obkládání v prostorech s předpokladem vyšších nároků na kvalitu lepeného spoje. Metoda se uplatňuje i při velkoformátových obkládacích materiálech, kde je celoplošná aplikace lepidla nezbytností. Při kladení a obkládání keramických prvků s nižší přilnavostí by měla být metoda floating & buttering běžnou součástí pracovního postupu.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT