fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. května 2022 Prečítané 1727x

Výběr vhodného lepidla

Výběr vhodného lepidla pro lepení dlažby či obkladu je klíčovým krokem přípravné fáze. K dispozici je kompletní škála lepidel, stačí si jen správně vybrat.

Tipy

Nebudeme přehnaně pozitivní, když budeme tvrdit, že dnes je radost lepit keramické dlažby nebo obklady. Máme totiž na výběr vše, co k lepení potřebujeme, v porovnání s minulými časy. Fachmani i domácí mistři vyšších věkových kategorií možná zavzpomínají, kolik druhů lepidel bylo na výběr v minulém století. Pojďme si zopakovat hlavní zásady a souvislosti výběru vhodného lepidla.

lepidlo na dlazby, lepidlo na obklady, lepidlo na dlazdice, levelys

Kritéria výběru

Tak jako je důležité podle klíčových vlastností a parametrů vybrat konkrétní druh dlažby a obkladu, je důležité vybírat i lepidla k jejich lepení. V úvahu přichází několik kritérií, podle kterých lepicí směsi rozdělujeme a také vybíráme. Podle složení rozdělujeme lepidla na cementová – C, disperzní – D a dvousložková – R. Budeme se věnovat cementovým lepidlům, která jsou převládajícím standardem.

1. Přídržnost

Norma určuje minimální hodnotu přídržnosti cementových lepidel na 0,5 N/mm2. Tyto lepicí směsi mají označení C1. Lepidla této třídy jsou určena zejména k lepení obkladů a dlažeb menších či standardních rozměrů s vyšší nasákavostí. Pro lepidla třídy C2 určuje norma minimální hodnotu přídržnosti na 1,0 N/mm2. Jsou vhodná pro větší formáty s nižší nasákavostí.

2. Vlastnosti důležité pro zpracování lepidla

Norma určuje i klasifikaci lepidel podle parametrů zpracování:

    T – lepicí směsi se sníženým skluzem jsou vhodné pro obkládání vertikálních a šikmých ploch většími a těžšími obkládacími prvky

    E – lepicí malty s prodlouženou dobou otevření, tedy časem po natažení lepidla, během kterého lze nalepit obkladový prvek bez snížení přídržnosti, jsou ideální pro lepení větších ploch

    F – rychletuhnoucí cementové lepicí směsi jsou určeny k rychlému lepení, například s využitím kvalitního vyrovnávacího systému, který pomáhá urychlit práci o 30–50 % 

3. Flexibilita

Důležitou vlastností definovanou normativně je odolnost lepicí směsi vůči příčné deformaci – flexibilita. Lepidla třídy S1 a S2 zaručí pružnější přenos pnutí mezi obkladovým prvkem a podkladem. Flexibilní lepidla používáme při lepení větších formátů a v náročných podmínkách, protože jsou odolná i vůči mrazu či vysokým teplotám.

lepidlo na obklady, lepidlo na dlazby, lepidlo na dlazdice, levelys

Specifické velké formáty

Velkoformátové obkladové prvky vyžadují specifický přístup vyplývající z jejich nadstandardních rozměrů. Ke specifickému pracovnímu postupu, zejména, co se přípravy podkladu a manipulace s velkoformátovými dlaždicemi týče, patří také výběr správného lepidla. Obecně platí, že velké formáty lepíme flexibilními lepicími směsmi.

Co se vlastností lepidla týče, mělo by mít co nejvyšší přídržnost k podkladu v tahu, což splňují všechna lepidla třídy C2. Chystáte-li se lepit velkoformátové obkladové prvky na svislé či šikmé plochy, potřebujete lepidlo se sníženým skluzem, označené T. Velké formáty lepíme zásadně metodou floating&buttering, tedy nanášením lepidla zubovou stěrkou jak na podklad, tak na dlaždici tak, aby se rastry nataženého lepidla na podkladu a dlaždici nekřížily.

 

Náš tip

Platí to vždy a prakticky při výběru čehokoli – jste-li laik a navzdory všem informacím stále nemáte jistotu konečného definitivního výběrového rozhodnutí: poraďte se s profesionály. Při výběru obkladu či dlažby rovnou konzultujte také lepidlo, které je na konkrétní obkládací či dlažební materiál a podmínky vhodné či přesněji přímo určené.

 

Výběr vhodného lepidla…

pro pokládání keramické dlažby nebo lepení obkladu je důležitou součástí přípravné fáze práce obkladače nebo pokladače, profesionála i laika. Dnes je snadné najít správné lepidlo na konkrétní obkládací prvek s ohledem na jeho materiálové požadavky a samozřejmě přihlížeje i na místo a podmínky aplikace.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT