fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. ledna 2021 Prečítané 1710x

Praktické rady na údržbu keramických podlah

Aby keramická podlaha vydržela tolik, jako váš dům nebo byt, je potřeba se o ni starat a dělat to správně a pravidelně. Čtěte praktické rady, jak na to.

Tipy

Keramické obkladové prvky jsou v komerčních a obytných stavbách využívané i pro svou bezproblémovou údržbu. Nejsou však zcela bezúdržbové, protože takový materiál zkrátka neexistuje. Aby keramické dlažby vydržely co nejdéle jako nové a neztrácely časem své vlastnosti, je potřeba se o ně starat. Jednoduše, účinně a pravidelně. Zde jsou praktické rady, jak udržovat keramické podlahy v domácnosti.

udrzba keramickych dlazeb a obkladu, levelys

Od babiček

Všichni víme, čím čistily naše babičky a prababičky doma cokoliv:

  • vodou,
  • octem,
  • sodou,
  • citrónem,
  • popelem,
  • pískem,
  • hadrem a pořádným kartáčem.

Ekologicky, levně a efektivně.

Popel jako jemné abrazivum na mechanické čištění, písek na odolnější špínu a materiály, které něco vydrží. Ostatní jako funkční domácí chemické čisticí prostředky.

 

Od hospodyň

Pokud uděláme kurzorickou rešerši z diskusí na maminkovských a hospodyňských webech, najdeme mnohé rady. Některé ulítlé, jiné čistě praktické. Vyhrává běžný saponát, ale i potravinářská kyselina citrónová. Běžně se používá ocet v různých vodních roztokových poměrech, ale například i tablety na čištění zubních protéz. Vše jako levné náhrady komerčních čisticích prostředků.

 

Víte…

… co je univerzální, zdravotně nezávadný, ekologický čisticí prostředek, vhodný i na keramické povrchy? Hydrogenuhličitan sodný, klasická soda bikarbona. Dokonce funguje jako odstraňovač zvířecích pachů, například i z lovných zařízení.

 

Americky

Generace 50+ zejména v České republice jistě ví, kdo to byl Erazim Kohák. Známý ekologický filozof českého původu, který se prosadil i v zahraničí. Když se po emigraci probíjel v Americe, přivydělával si v autoservisu. A tam nečistili, ale dávali dolů lak a rez ze starých aut – víte čím? Kolou, slitou ze sklenic v bufetu vedle servisu do kbelíků.

Do kbelíku s odstátou kolou namočili staré ručníky, dali je na noc na karoserii, a do rána bylo auto čisté. Tuto čisticí metodu ale na svou keramickou podlahu nezkoušejte, nemuselo by to dopadnout dobře. Kolové nápoje kromě cukru a oxidu uhličitého obsahují kyseliny, běžně používané i jako aktivní složky čisticích prostředků. Nesmí však působit dlouho.

Profesionálně

Každý prodejce keramické dlažby a keramického obkladového materiálu musí umět poradit. Nejen to, jaký materiál je třeba vybrat, ale i to, jak a čím ho čistit tak, abyste ho vyčistili, ale nepoškodili. Zde jsou hlavní zásady údržby keramických podlah v bytech a domech:

  • keramiku lze čistit poměrně lehce
  • běžné znečištění umývejte pravidelně roztokem saponátu v teplé vodě
  • keramický materiál je háklivý na agresivní mechanické i chemické čištění
  • na silné znečištění aplikujte neabrazivní čisticí prostředek, vhodný na sanitární keramiku
  • nepoužívejte prostředky na bázi mýdla, zanechají na dlažbě mikrofilm a šmouhy
  • prostředky s obsahem kyselin mohou poškodit povrch a narušit spáry
  • vyhněte se čisticím prostředkům obsahujícím alkohol
  • speciální pozornost věnujte spárám a koutům, kde se usazuje nejvíce nečistot
  • na různé druhy silného znečištění existují speciální čisticí prostředky
  • hloubkové čištění povrchů dlouhodobě nečištěných podlah přenechte odborníkům
  • po hloubkovém čištění neglazované dlažby je nutná impregnace – také odborná.

Náš tip

Pokud se rozhodnete keramickou dlažbu impregnovat, neexperimentujte. Platí to i pro lakování, leštění nebo odstraňování skvrn a nečistot, se kterými si nevíte rady. Obraťte se na profesionály.

 

Péče o keramickou podlahu…

není v podstatě žádná věda. Jen je třeba přesně vědět, jakou podlahu doma máte. A podle materiálu vybrat ten správný, funkční čisticí prostředek a metodu. Keramické dlažby i obklady jsou oblíbené pro mnohé vlastnosti, ale i snadnou údržbu a čištění. Jsou však háklivé na abrazivní čisticí prostředky, kyseliny i zásady ve vysokých koncentracích. I pro čištění a údržbu keramických podlah platí: všeho s mírou, ale pravidelně.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT