fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
29. října 2020 Prečítané 1971x

Jaký je postup údržby keramických obkladů?

Keramický obklad může sloužit i celé generace. Je třeba se o něj ale starat, tedy zejména jej pravidelně čistit. Čtěte, jak jednoduše se to dá.

Návody

Keramické obklady jsou ideální do prostor s náročnějšími požadavky, především na odolnost vůči vlhkosti. Jejich vlastnosti tedy předurčují k použití tam, kde je vyšší vlhkost. V interiéru jde zejména o koupelny a kuchyně. Na to, aby keramický obklad sloužil dlouhodobě, není potřeba jen kvalitní výběr materiálu a precizní obkladačské práce. Pro zachování dlouhodobé funkčnosti a estetického vzhledu je důležitá i údržba keramického obkladu.

udrzba obkladu levelys

 

Obklad je…

… obecně deklarován jako trvanlivý stěnový krycí systém. Jeho trvanlivost a životnost ovlivňuje řada faktorů, od druhu, kvality a vhodného použití materiálu, přes správnost jeho provedení, až po vliv podmínek prostředí. Správně vybraný, aplikovaný a udržovaný obklad ve vyhovujícím prostředí by měl mít takovou životnost jako stavební konstrukce.

Interiérový obklad prioritně pozitivně ovlivňuje hygienu prostor, ale i na tepelný odpor stěn a zvukově-izolační vlastnosti. Má samozřejmě i estetickou funkci. Optimálnímu zajištění trvanlivosti a plnění požadovaných funkcí pomáhá správná údržba keramického obkladu. Jejím základem je čištění stavebních nečistot a nečistot vzniklých používáním.

levelys, obklad, cištení obkladu

Údržba keramických obkladů

Keramické obklady jsou pro své pozitivní vlastnosti ideální do prostor s vyššími nároky na odolnost vůči vlhku. Keramika je materiál snižující negativní důsledky vlivů průběžně působící vyšší vlhkosti. Odolnost, trvanlivost a snadná údržba keramické obklady doslova předurčují do vlhkých prostorů. Všude tam, kde je nezbytné mít plochy bez nečistot, plísní a jiných zdraví ohrožujících důsledků působení vlhka.

Pro zajištění a udržování životnosti a kvality keramických obkladových materiálů je potřeba splnit klíčovou podmínku: správný výběr vhodného obkladového prvku pro konkrétní prostředí.  Protože ani dokonalá údržba nezabrání znehodnocení nesprávně vybraného obkladu. Životnost keramického obkladu se pohybuje od 20 do 100 let.

 

Víte…

… že i keramické obklady mají různé vlastnosti vyplývající z jejich složení a způsobu výroby? Obklad do koupelen, toalet a kuchyní by měl být odolný vůči tvorbě skvrn, trhlinek a také vůči běžně používaným čisticím prostředkům a chemikáliím.

 

Metody čištění obkladů podle způsobu znečištění

  • svislé obkladové plochy čistíme vždy shora dolů
  • běžné znečištění stačí omýt teplou vodou a saponátem
  • silně znečištěný keramický obklad čistíme neabrazivním čisticím prostředkem určeným na sanitu a obklady
  • zbytky cementu nebo spárovacích hmot odstraňujeme 5% octovým roztokem nebo čisticím prostředkem k tomu určeným
  • zbytky rzi dokážeme z keramického obkladu odstranit čisticími prostředky s obsahem kyseliny fosforečné.

Dnes je k dispozici široký výběr různých čisticích prostředků vhodných na keramické obklady. Každý má specifické účinky na různé druhy znečištění obkladů, včetně netypických. K dispozici jsou i speciální prostředky určené na konkrétní typy keramických obkladů.

Nezapomínejme na spáry

Na spáry se při čištění obkladu prakticky nedá zapomenout, protože jsou nezbytnou součástí plochy obkladu. Spáry obvykle čistíme stejným způsobem a také stejnými čisticími prostředky jako samotný obklad. Pozor si dejme samozřejmě na prostředky, které jsou určeny přímo na čištění zbytků spárovacích hmot. Abychom nemuseli spárovat nanovo.

Zde jsou praktické návody a rady na efektivní čištění spár.

Spáry mezi dlaždicemi jsou obvykle nejkritičtějšími místy znečištění obkladu. Tam se nejčastěji tvoří a udržují i nežádoucí plísně. Jejich vznik není jen důsledkem nepravidelného nebo nedokonalého čištění, je to i vlivem nedostatečných možností větrání místnosti. Zde po mechanickém vyčištění musíme aplikovat i fungicidní a antivirové čisticí a dezinfekční prostředky.

 

Údržba je zejména čištění

Keramické obklady by měly – podle typu materiálu a druhu prostředí – sloužit i sto let. Aby nám vydržely co nejdéle, nestačí je jen dobře obložit, musíme se o ně také starat. Základní údržbou keramického obkladu je pravidelné čištění. Pokud známe jednoduchá pravidla, keramický obklad dokážeme bez problémů udržovat čistý, dlouhodobě hezký, trvanlivý a funkční. Součástí údržby jsou i opravy poškozených obkladů. To už je ale vyšší, náročnější level, kterému se budeme podrobněji věnovat v jiném článku.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT