fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
28. srpna 2017 Prečítané 2461x

Jakou podlahu vybrat do domácnosti se zvířaty?

Vybrat podlahu, která bude odolávat znečištění, škrábancům a zároveň se bude hodit do vašeho interiéru, není vůbec jednoduché. Laminátová podlaha se sice snadno udržuje, ale pejskovi to na ní bude klouzat. Dlaždice jsou nejvýhodnější, ovšem váš chlupáč by na nich mohl prochladnout. Jak tedy vybrat podlahu, která bude vyhovovat vám i vašemu miláčkovi?

Tipy

Nejméně vhodné jsou koberce

Důvodem je, že jsou obrovským magnetem na chlupy a vyčistit je tak, aby v období jarního plznutí vypadaly jako nové, bude výkon hodný vyznamenání.

Samozřejmě, že koberce mají svůj význam i v současnosti, ale raději zůstaňte u menších rozměrů. Takové koberce slouží jako dekorace pod stůl nebo před vchodové dveře. Koberce rozmístěné po celém bytě vás velice rychle omrzí. Kromě chlupů z nich není snadné odstranit ani skvrny nebo zápach.

Mezi vlákna se navíc s oblibou zachytává prach i roztoči. Ti mohou být zdravotním rizikem hlavně pro alergiky.

Laminát se dobře udržuje, ale…

Laminátová podlaha je v porovnání s kobercem o něco vhodnější. Znečištění na ní totiž stačí jednoduše vysát a smýt čisticím přípravkem a vodou.

Přeci jen má však i ona své nevýhody, k nimž patří zejména její nesnášenlivost s vlhkostí. Ta dokáže být problémem například tehdy, když se váš pejsek vymočí na podlahu ve vaší nepřítomnosti. Kvůli vlhkosti se vlákna dřeva postupně zvětšují a laminátová podlaha se tak deformuje. Proto se jí raději vyhněte.

Kromě těchto důvodů je plovoucí podlaha z laminátu pro zvířata také příliš kluzká. Takže pokud se váš pejsek z vašeho příchodu raduje tak moc, že za vámi běží přes celý byt, bude mít patrně problém. Laminát tedy není vhodný ani z pohledu bezpečnosti.

Když dřevo, tak strukturované a s větší tvrdostí

Návrat k přírodním materiálům způsobil, že podlahy ze dřeva jsou čím dál více populární krytinou. V domácnosti působí dřevěná podlaha krásným dojmem a je hřejivá. Pokud ji však chcete umístit na zem, po níž bude kráčet čtyřnohý miláček, tady její výhody končí.

Ostrým drápkům psa nebo kočky nedokáže dřevo odolávat až tak dobře jako laminát. To znamená, že dřevěná podlaha se velmi snadno poškrábe. Na popularitě mezi pejskaři jí nepřidává ani fakt, že se do ní rády zachytávají drápky malých štěňátek. Fanouškové koček zase jistě „ocení“, když si jejich miláčkové na podlaze začnou brousit drápky.

Pokud vám však tyto nevýhody dřevěné podlahy nijak nepřekáží, a přesto byste v domácnosti uvítali přírodní materiál, doporučujeme trochu zainvestovat a zakoupit podlahu vyrobenou z tvrdšího dřeva. Ideální jsou podlahy z buku, dubu či různých exotických dřevin. Anebo recyklované dřevěné podlahy vyrobené ze starých odrostlých stromů.

Při pokládání myslete i na spáry mezi jednotlivými deskami. Zvířatům se totiž mohou zachytávat drápky i do nich.

Namísto hladké dřevěné podlahy sáhněte po dřevěných deskách se strukturovaným povrchem. Škrábance tak budou na dřevěné dýze mnohem méně viditelné. Pokud ne, připravte se na to, že hladkou dřevěnou podlahu budete muset vždy po určitém čase nechat přebrousit.

Vinyl a PVC jsou (téměř) dokonalé

Tuto kombinaci jsme už vychválili, když jsme hledali nejlepší krytinu pro podlahové topení. Nyní vám ji doporučíme znovu. PVC a vinylové podlahy se snadno umývají a problém jim nedělají ani případné loužičky. Pro milovníky zvířat jsou nejvhodnější pro svou tvarovou pružnost, díky níž se škrábance „opraví“ samy.

Vinylová podlaha s tvarovací pamětí je však o něco dražší. Pro ty šetrnější bude vhodná vinylová podlaha se strukturovaným povrchem. Na něm se případné škrábance snadno ztratí. Aby na podlaze z vinylu váš pes nevypadal jako poprvé na ledě, doporučujeme vybírat podlahu, která je opatřená protiskluzovou úpravou.

Podlahová krytina z vinylu se vyznačuje dobrou cenovou dostupností a velkou variabilitou vzorů. Vinyl s imitací dřeva nebo keramické dlažby tak nemusí vůbec působit fádně dokonce ani v moderní domácnosti.

Korek jedině s povrchovou úpravou

Majitelům, kteří se dělí o domácnost spolu se svým psem nebo kočkou, můžeme doporučit také korkovou podlahu. Ta je v poslední době velice populární. Vděčí za to svým perfektním vlastnostem: je antialergická, moderní, odolná vůči vlhkosti i vodě. Je také velice příjemná na dotyk, a to dokonce i při samotné chůzi.

Ideální bude, když si pejskaři vyberou korek s povrchovou úpravou. Lak, vosk či fólie z vinylu zabezpečí, že povrch korkové podlahy zůstane neporušený a chráněný i pod náporem váhy většího chlupáče.

Dlaždice jsou nejpraktičtější

Pokládka dlažby v kuchyni, na chodbě a všude, kde je přístup zvenku, je pro milovníky zvířat tou nejlepší volbou. Keramická dlažba neabsorbuje vlhkost, lehko se utírá, a pokud se její údržbě budete věnovat pravidelně, bez náznaků opotřebování vydrží i několik desetiletí.

Na druhou stranu, dlaždice jsou chladné, což sice zvířátka ocení během horkého léta, ale v zimě by mohla prochladnout. Řešením takového nedostatku je podlahové topení.

Pokud se rozhodnete pro pokládku dlažby v místnosti, kde váš čtyřnohý miláček tráví nejvíce času, nezapomeňte mu v ní vytvořit útulné a teplé prostředí. Na to postačí malý kobereček nebo pelíšek.

Možná si myslíte, že největší nevýhodou této dlažby je její kluzký povrch. To může být pravda, ovšem když se keramická dlažba položí do malých místností s venkovním přístupem, její kluzkost nemusí být až takový problém. Pokud však chcete dlaždice položit do celé domácnosti, doporučujeme použít keramické dlaždice s vyšší protiskluzovou hodnotou – ideálně R11 nebo R12.

Řešili jste už podobný problém? Jaký typ podlahy byste si do domácnosti se psem nebo kočkou zvolili vy?

 

 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT