Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
15. června 2021 Prečítané 10720x

Jak vysoko založit a položit obklad v koupelně

Precizní a přesné založení první, spodní řady obkladu je základem kvalitní obkladačské práce. Při obkládání nad úrovní podlahy pomůže zakládací profil.

Tipy

Při obkládání koupelen – profesionálně i svépomocně – platí funkční a ověřená pravidla a není dobré obkládat jak to přijde, „od buku do buku“. Zažitá pravidla vycházejí zejména z norem a z nich vyplývajících osvědčených pracovních postupů. Jejich nezanedbatelnou součástí jsou i zkušenosti mistrů obkladačů z denní obkladačské praxe. Vícero kutilů, kteří si troufají vlastnoručně obložit koupelnu, trápí problém výšky. Jak vysoko je možné začít s obkladem a do jakých výšek ho lze potáhnout? Jak správně založit obklad, pokud se neobkládá „od podlahy“? Podívejme se na problémy výšky a obkladu podrobněji.

zakladaci profil, podpera pod obklad, zalozeni obkladu, obklad, obkladacky

Nejtěžší je začít

Nejde ani moc o to nakopnout se a pustit se do práce, když známe správný postup a máme čas a chuť. Při obkládání je nejdůležitější správně začít. Pokud nesprávně, nekvalitně,  tedy obvykle nakřivo založíme první řadu obkladu, nemusí obkládání dopadnout dobře. Držet to samozřejmě může, ale o rovinnosti a vizuální a estetické kvalitě obkladu nemůže být ani řeč. I proto jsou vodováha a laser třetí rukou každého obkladače.

 

Fyzika a geometrie

Pokud do pár vět zjednodušíme geometrickou a fyzikální teorii obkládání svislých ploch, dostaneme se k základním konstantám:

  • pomocí klasické nebo laserové vodováhy dokážeme přesně zaměřit, co potřebujeme 
  • dokonalé linie jsou nám ale obvykle k ničemu, pokud nemyslíme i na fyziku 
  • na rozdíl od pokládání na vodorovné plochy působí na obklad při svislých plochách gravitace jinak
  • při lepení a zejména zasychání lepicí vrstvy „drží“ obkládačky nejen lepidlem na ploše stěny, ale i jedna na druhé – pokud lepíme klasickým, a ne „protiskluzovým“ lepidlem      
  • základní, spodní řada obkladu je nejdůležitější, můžeme ji považovat za „nejnosnější“ – dokud nezaschne lepidlo      
  • klíčové je ve fázi lepení a zasychání zajistit obklad vůči posunu – pokud nepoužijeme lepidlo s nízkým skluzem      

 

Normy ani zažité postupy neurčují předepsanou nebo minimální výšku založení obkladu měřenou od podlahy. Pokud zakládáme od podlahy, nepotřebujeme oporu první zakládací řady. Pokud zakládáme kdekoliv výše nad styčnou hranou stěny a podlahy, bez opory se neobejdeme. Ideální opěrný prvek je zakládací profil, který zaručí pevnou a přesnou základní řadu obložení. Předepsaná výška koupelnového obkladu také neexistuje, ustálená je do 200 cm. Preference jsou individuální, někdo chce obklad po strop, jiný jen kolem sprchového koutu či vany, další po vrch zárubní.

Kromě přesného založení první řady jednoznačně doporučujeme zajistit všechny řady dlaždic proti pohybu a posunu osvědčeným vyrovnávacím systémem. Kromě toho, že obkladové prvky dostanete do dokonalé roviny, eliminujete jejich možný plošný pohyb během zasychání lepidla.

 

 Náš tip

Pokud nemůžete nebo nechcete začít obkládat celou obkládačkou úplně zdola, od přechodu stěny a podlahy, pomozte si zakládacím profilem. Ten vám umožní precizně začít první řadu obkladu od vámi zvolené úrovně díky jednoduše nastavitelné výšce. Závitové nastavitelné nožičky umožňují přesné, jemné a plynulé nastavení výšky od 130 do 510 mm, s prodloužením až do 840 mm.

 

Praktické rady

Pokud obkládáte se založením spodní řady zakládacím profilem, postupujte od středu ke koutům a okrajům stěn. Tato ustálená metoda mistrů obkladačů se využívá „pro jistotu“ zejména na pohledových plochách koupelen, například oproti dveřím nebo nad vanou a umyvadlem. Metoda „od středu“ má zaručit symetricky vyvážený obklad celé plochy.

Obklady v koutech nejsou obvykle ukončeny „na celou“ obkládačku, okraje stěn by měly lícovat s okraji obkládaček. Takto vypadá obklad souměrněji, než kdybyste dlaždice zařezávali v opačném garde. Obklad by měl vždy začínat dole i nahoře celou kachličkou, pokud to není možné, dodržte alespoň ukončení celou dlaždicí nahoru.

Problematické ořezy kachliček kolem zárubně dveří můžete eliminovat zapuštěním obkladu pod zárubeň, která překryje, co je třeba. Zárubeň však musí být širší, ideálně obložková. U dveří obvykle – pokud je vůbec potřebný – postačí obklad pod výšku vypínače. Preference jsou opět individuální.

Pozor na posuny, pokud nemáte ideálně rovnou stěnu, případně u větších rozměrů i ideálně rovný obklad, hrozí odchylky rovinnosti obkladu způsobené planaritou. Tedy „odskakování“ obkladu od povrchu, ke kterému se při těžších obkladových prvcích může přidat i „sedání“ vlivem gravitace směrem dolů. Posuny efektivně eliminujete pomocí spon a klínů vyrovnávacího systému.

profil pod obklad, levelys, zakladani obkladu, obklad

Jak vysoko založit obklad v koupelně?

Jak vysoko jen chcete, a neplatí to jen pro koupelny, ale pro obklady jakýchkoliv místností. Základem kvalitní obkladačské práce je precizní a přesné založení první, spodní, základní řady obkladu. Při obkládání nad úrovní podlahy, vany nebo sprchové vaničky je ideální pomůckou výškově nastavitelný zakládací profil. Ten je spolehlivou a přesnou náhradou různých podkládacích latí nebo jiných improvizovaných pomůcek.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT