fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
25. dubna 2016 Prečítané 1376x

Jak pečovat o různé typy podlah

Podlahy a obklady vyžadují různou péči, záleží na materiálu. Poradíme vám, jak svou podlahu udržet krásnou dlouhé roky. Není v tom žádná magie. Stačí jen pochopit vlastnosti vaší podlahy a aplikovat několik vyzkoušených a osvědčených praktik.

Tipy

Jak čistit dlaždice

Dlaždice jsou velmi trvalé a oblíbené hlavně v kuchyni a koupelně. Čistí se relativně jednoduše a vypadají jako nové po dlouhé roky. Je třeba si ale dávat pozor na fleky. Pokud se vám na podlahu vylije čaj, káva nebo víno, zkrátka cokoli, co může zanechat skvrnu, umyjte ji okamžitě. Kromě takové malé nehody se prakticky není čeho bát. Na denní čištění vám postačí koště, vysavač a mop s vodou.

V případě zarytých skvrn sáhněte po čisticích prostředcích, které jsou na ně určené. Případně zkuste kombinaci vody a octu, která je velice účinná. Dlaždice nemusíte sušit, vlhkost jim nepřekáží. V případě hlubokých nečistot vyzkoušejte parní čistič a na prostor mezi dlaždicemi starý zubní kartáček. Existují také přípravky, které tento prostor očistí a zabrání usazování špíny na delší dobu.

Jak na vinylovou podlahu

Vinylové (PVC) podlahy patří k těm nejflexibilnějším na trhu. I kdyby se vám některá část zničila, jednoduše vyměníte lamelu za novou. Stejně jako výměna je jednoduché i čištění a údržba. Na denní údržbu potřebujete koště nebo vysavač. Nejdřív odstraníte drobečky a malé nečistoty, poté se můžete pustit do čištění povrchu. Používejte teplou vodu a šetrné přípravky. Vyhněte se vosku a agresivním kyselinám.

Vinyl je syntetický materiál, má výborné vlastnosti, co se vlhkosti týká. Agresivní prostředek by však mohl na podlaze zanechat následky. Nebojte se lešticích prostředků, ale voskování se vyhněte. Opravdu není potřeba.

Jak se starat o dřevěné podlahy

Dřevo je přírodní materiál, a proto je důležité pochopit jeho vlastnosti. Nereaguje dobře na vysokou vlhkost a pozorní byste měli být také při výběru čisticích prostředků. V první řadě se zaměřte na prevenci nečistot a případných problémů. K venkovnímu vchodu přidejte kobereček nebo podložku na čištění bot. Denně vysávejte nebo zametejte. Pokud máte parkety, vysavač je rozhodně lepší možnost. Při zametání totiž mnoho nečistot skončí uvězněných mezi jednotlivými částmi podlahy.

Před každým čištěním vodou nejdříve podlahu vysajte. Pamatujte, dřevo ani žádný jiný přírodní materiál (korek, bambus atd.) nereaguje na větší množství vody dobře. Podlaha se může začít vzdouvat. Namočený hadr nebo mop pořádně vyždímejte – nikdy nevylévejte vodu na podlahu s tím, že ji pak po podlaze rozetřete. Můžete si zadělat na pořádné problémy v podobě plísní.

Vybírejte spíše šetrné čisticí prostředky. Ideálně takové, které byly vyrobeny přímo pro tento typ podlah. V případě, že máte na podlaze skvrny, použijte saponát na nádobí. Čištění můžete čas od času završit voskováním. Ochrání barvu i lesk vaší podlahy.

Jak vyčistit laminátovou podlahu

Laminát je velmi odolný. Nátěry a povrchové úpravy těchto podlah přirozeně chrání před vyblednutím od slunce. Nepoužívejte velké množství vody, stačí vlhký hadr. Ačkoli se jedná o velmi odolný typ podlahy, čistěte ji šetrně, stejně jako dřevěnou. Avšak ruce pryč od lesků a vosku! Pokud se vám zdá, že máte laminátovou podlahu na některém místě poškozenou, raději tuto část vyměňte.

Jak na kamennou podlahu

Kamen a mramor je velice specifický na čištění. Rozhodně se vyhněte všem kyselinám, agresivním prostředkům a octu. Tímto způsobem byste si mohli podlahu zničit. Chemikálie totiž pronikají přímo do kamene. Zvolte raději PH neutrální čistič nebo čistou vodu. Pokud jste našli hlubokou skvrnu a potřebujete se jí zbavit, zvolte parní čistič.

Hadry z mikrovláken jsou ideální pro všechny typy podlah. Nejvíce se však hodí na přírodní materiály, jako jsou dřevo, bambus, korek, kamen a mramor. S agresivními čističi opatrně a před čištěním podlahu vždy zameťte nebo vysajte.

Pokud dodržíte těchto pár užitečných rad, není se čeho bát. Vaše podlahy budou neustále čisté a krásné.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT