Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
4. ledna 2024 Prečítané 478x

Černý mramor: Dobrý, nebo špatný nápad

Názory na černý mramor se rozcházejí. V tomto článku se dozvíte, jak vzniká, ale také o jeho výhodách a nevýhodách.

Trendy

Pro některé je to naprosto neakceptovatelná věc, zatímco jiní si bez něj neumí domácnost představit. Na černý mramor existují různé názory. Podívejme se blíže na jeho výhody a nevýhody.

cierny mramor obklad, obklad a dlazba mramor, levelys

Co je mramor?

Díky silnému teplu a tlaku horniny mění své vlastnosti, a to nejen mechanické, ale také fyzikálně-chemické. Tím se stávají úplně jinými, například mramorem. Mramor je krystalický vápenec, přeměněná hornina.

Z 95 % je tvořen krystaly karbonátů, nejčastěji z kalcitu (CaCO3). Ostatních 5 % tvoří silikáty, jílovité hmoty, limonit, grafit a může obsahovat i další minerály a organické látky. Tyto látky původně bílému mramoru dodávají různé barvy a vzory. Kromě bílého se můžeme setkat například s mramorem:

  • modrošedým,
  • šedým,
  • červeným,
  • onyxovým,
  • černým, který nás zajímá nejvíce.

Černý mramor

Ačkoli jsou některé varianty mramoru považovány za čistě černé, je třeba si uvědomit, že mramor je přírodní materiál. Proto jsou na něm vždy patrné jemné žilky jiných odstínů. To ovšem jeho výjimečnosti nijak neubírá. Mezi největší producenty černého mramoru patří:

  • Indie,
  • Čína,
  • Itálie,
  • Španělsko,
  • Brazílie.

cierny mramor obklad, obklad a dlazba mramor, levelys

Plusy černého mramoru

1. Elegantní vzhled

Černá barva je často považována za symbol smutku a tmy, ale v případě použití v domácnosti to neplatí. V interiérech naopak představuje barvu luxusu a elegance, což platí i pro černý mramor. Jeho tmavý, hladký a lesklý povrch přidává každé domácnosti sofistikovanost a styl.

2. Kombinovatelnost

Podobně jako u černého oblečení, i černý mramor lze zkombinovat téměř s jakoukoli barvou. Možnosti pro fantazii a představivost jsou téměř neomezené. Buď podle něj můžete přizpůsobit vybavení domácnosti do tmavých barev a držet se jednotného stylu nebo jej můžete kombinovat s bledými barvami, a vytvořit tak kontrast.

3. Univerzálnost

Při využití černého mramoru se nemusíte omezovat. Je to univerzální materiál, vhodný téměř do každé části domácnosti. Hodí se na:

  • dlažby,
  • obklady,
  • pracovní desky,
  • umělecké předměty.

Díky svým dobrým tepelněizolačním vlastnostem je ideální pro podlahy s podlahovým topením. Své uplatnění najde i na schodištích, v koupelnách a kuchyních.

Z černého mramoru se také vyrábějí sochy a různá jiná umělecká díla. Pokud vám tedy zapadá do koncepce a vkusu, můžete jej klidně využít.

 

Věděli jste, že…

… tvrdost minerálů se určuje podle desetistupňové Mohsovy stupnice tvrdosti? Nejměkčím je mastek, do kterého se dá rýpat nehtem. Nejtvrdším je pak diamant, se kterým si neporadí ani pilník. Mramor se nachází někde na úrovni 3. až 5. stupně.

 

Mínusy černého mramoru

1. Slabá odolnost a náchylnost k poškození

Mramor je relativně měkký kámen a má slabší odolnost vůči různým škrábancům a jinému mechanickému poškození. Proto při aplikaci obkladu a dlažby z černého mramoru buďte opatrní. Pro usnadnění a zjednodušení práce s ním je vám k dispozici náš leveling systém. Na ochranu mramoru použijte ochranné podložky pod vyrovnávací systémy Levelys. Při dotahování matic nebo zasouvání klínů se tak zabrání poškrábání nebo jinému znehodnocení obkladu nebo dlažby.

Pozor je třeba dávat i na látky a kyseliny obsažené v potravinách. Na černém mramoru mohou zanechat neodstranitelné stopy.

2. Údržba

Na černém mramoru jsou jakékoli šmouhy a nečistoty viditelné, proto je důležité věnovat mu pravidelnou péči. Je nutné používat pouze šetrné přípravky, které jsou pro čištění mramoru vhodné. Použitím agresivních čistidel byste jej mohli poškodit.

3. Barva

Paradoxně může být určitou nevýhodou černého mramoru i to, že je černý, zvláště, pokud byste jej použili v malé místnosti. Černá barva může místnost opticky ještě více zmenšit. Pokud byste jej použili ve velkém množství, mohli byste se cítit mírně klaustrofobicky.

4. Cena

Černý mramor je luxusní materiál, a proto je také dražší než mramor v jiné barvě. Cena závisí na textuře a samozřejmě na kvalitě. Obklady a dlažby z černého mramoru můžete získat za cenu od 50 do 120 €/m2.

cierny mramor obklad, obklad a dlazba mramor, levelys

Shrnutí

U černého mramoru platí totéž, co u ostatních typů mramoru nebo u jiných materiálů. Jeho použití závisí výhradně na vašich preferencích. Neexistuje žádný zásadní důvod pro nebo proti, který by černý mramor zvláště upřednostňoval nebo vylučoval. Pokud se vám líbí, můžete jej klidně použít. Důležité je, abyste se ve svém prostředí cítili dobře.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT