fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
12. července 2017 Prečítané 42479x

6 výpočtů, díky kterým snadno zjistíte, kolik materiálu na novou podlahu a obklad potřebujete

Ačkoli se při výpočtu potřebného množství materiálu jedná o základní matematické vzorce, postupem času se mohou i ony vymazat z paměti. Patříte i vy do skupiny zapomnětlivců? Nevadí. Odpověď na otázku: “Kolik dlažby potřebuju?”, zjistíte díky našemu článku velmi jednoduše.

Návody

Jak správně změřit podlahu

Předtím, než se pustíte do měření rozměrů pokoje, ujistěte se, zda jsou stěny rovnoběžné arohy pravoúhlé. Pokud si všimnete, že jsou stěny pokoje nerovnoměrné, namísto měření po okrajích měřte tam, kde je podlaha nejširší.

Myslete také na nejrůznější výklenky. Často se totiž stává, že lidé spočítají rozměry pokoje, ale zapomenou například na přechody mezi místnostmi.

1. VÝPOČET MNOŽSTVÍ DLAŽBY

Po zjištění rozměrů pokoje, kam bude směřovat nová dlažba nebo laminátová podlaha, se můžete ihned pustit do dalších výpočtů.

Příklad: Váš pokoj je široký 4,5 m a dlouhý 5 m. K tomu, abyste zjistili, kolik m2 dlažby potřebujete, stačí tato čísla mezi sebou vynásobit:

4,5 m x 5 m = 22,5 m2

Tímto jsme získali potřebné množství podlahy, avšak z praktického hlediska se doporučuje kupovat o 5 až 10 % podlahové krytiny víc. Toto množství postačí na pokrytí případných nerovností stěn.

Výpočet pro 5% rezervu: 22,5 m2 x 1,05 = 23,625 m2

Výpočet pro 10% rezervu: 22,5 m2 x 1×1 = 25,988 m2

Zjistili jsme, že na pokrytí podlahy v pokoji o rozměrech 4,5 m x 5 m potřebujeme minimálně 24 m2 dlažby.

 

2. KOLIK BALENÍ DLAŽBY POTŘEBUJU?

Keramická dlažba, laminátová či vinylová podlaha jsou v obchodech dostupné v konkrétních baleních.

Příklad: K tomu, abyste zjistili přesný počet balení, stačí plochu podlahy vydělit plochou, kterou obsahuje jedno balení. Vezměte v úvahu například, že v pokoji bude keramická dlažba a v jednom balení se nachází 1,97 m2 této krytiny.

Z (24 m2 / 1,97 m2) x 1,05 = 12,79 balení

S připočítáním rezervy a po zaokrouhlení potřebujete 13 balení keramické podlahové krytiny.

TIP: K výpočtu množství laminátové podlahy můžete použít jednoduchou kalkulačku, která vypočítá i celkovou hmotnost a cenu podlahy.

3. JAK ZJISTÍM POTŘEBNÉ MNOŽSTVÍ OBKLADU?

Pří výpočtu plochy pro obklad se postupuje stejně jako v případě podlahy: pouze vynásobte výšku stěny s její šířkou.

Příklad: Stěny v koupelně, do které plánujete nalepit keramický obklad, jsou vysoké 2,6 m aširoké 2 m. Plocha této stěny je s 5% rezervou 5,46 m2.

(2,6 m x 2 m) x 1,05 = 5,46 m2

Při výpočtu plochy stěn je však třeba vynechat otvory pro okna.

Příklad: V případě, že je v koupelně umístěné okno s rozměry 30 x 50 cm, jeho plocha činí 0,15 m2. Od celkové plochy stěny tudíž odečtěte m2 okna.

5,46 m2 – 0,15 m2 = 5,31 m2 obkladu

Při odpočtu plochy okna je třeba myslet také na špaletu – vnitřní povrch okna. Ta se kploše stěny připočítává. Plocha špalety se počítá stejně jako plocha stěny.

V případě otvorů na dveře není třeba plochu špalety počítat. Tady se většinou jako “obklad” používají speciální obložky dveří.

Příklad: Pokud je špaleta jedné strany okna 10 cm široká a 30 cm vysoká, její plocha je 0,03 m2.

Nezapomeňte, že se jedná pouze o jednu stranu špalety! V případě okna 30 cm x 50 cm bude celková plocha špalety s 5% rezervou 0,17 m2.

(0,03 m2 + 0,03 m2 + 0,05 m2 + 0,05 m2) x 1,05 = 0,17 m2

Z celkové plochy stěny (5,46 m2) odpočítáme plochu okna (0,15 m2) a připočteme plochu špalety (0,17 m2). Tím získáme celkovou plochu stěny, kterou je třeba obložit.

5,46 m2 – 0,15 m2 + 0,17 m2 = 5,48 m2

Pojďme nyní zjistit, kolik m2 obkladu bude třeba na obložení této jedné stěny s oknem.

Příklad: V případě, že si vyberete obklad, jehož jedno balení pokryje 1,4 m2 plochy, výpočet je následující: celkovou plochu stěny (5,48 m2) vydělte plochou jednoho balení (1,4 m2) a k výsledku připočtěte 5% rezervu.

(5,48 m2 / 1,4 m2) x 1,05 = 4,11 balení

Výsledek: Po zaokrouhlení budete potřebovat 5 balení obkladaček k tomu, abyste obložili jednu stěnu.

4. KOLIK SPÁROVAČKY BUDU POTŘEBOVAT?

Potřebné množství spárovací hmoty určuje vícero faktorů: šířka, výška a síla dlaždic nebo obkladu, šířka spár a konečně také samotná plocha podlahy.

Firma Knauf nabízí na své webové stránce velice užitečnou kalkulačku, díky níž zjistíte přesnou spotřebu spárovací hmoty. Stačí vyplnit potřebné údaje a ihned víte, kolik kg spárovačky bude na Váš projekt zapotřebí.

5. VÝPOČET MNOŽSTVÍ POTĚRU A NIVELAČNÍ HMOTY

Pokud jste si během odstraňování původní dlažby všimli, že vaše podlaha není rovnoměrná, zcela jistě bude zapotřebí ještě před pokládáním nové podlahy ji vyrovnat. O tom, jak vyrovnat křivou podlahu, píšeme na našem blogu.

K tomu, jak zjistit potřebné množství potěru nebo nivelační hmoty, si vystačíte s jednoduchým vzorcem pro výpočet objemu.

Příklad: V pokoji chcete vyrovnat křivou podlahu o ploše 24 m2. Abyste zahladili všechny nerovnosti, zjistili jste, že potřebujete 5centimetrový potěr.

24 m2 x 0,05 m = 1,2 m3 potěru

Z výpočtu tedy vyplývá, že k nivelaci podlahy bude třeba alespoň 1,2 m3 potěru.

6. VÝPOČET DISTANČNÍCH POMŮCEK

Ke zjištění potřebného množství Levelys spon můžete využít naši kalkulačku. Stačí vyplnit rozměry použitých dlaždic a obkládanou plochu. Interaktivní kalkulačka vám vypočítá, kolik Levelys spon budete potřebovat ke klasickému uložení dlaždic nebo pokládání na střih, posun nebo parketový vzor.

Věříme, že vám tento článek pomohl zorientovat se ve výpočtech, které jsou pro pokládání nové podlahy, dlažby nebo obkladu nevyhnutelné.

Pokud byste přeci jen měli se zjištěním správného množství materiálu problém, rádi vám poradíme v komentáři pod článkem ?.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT