Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
30. června 2021 Prečítané 1779x

7 + 1 praktických rad před nákupem obkladu a dlažby

Obklad a dlažbu je třeba nejen kvalitně nalepit, ale i vybrat. Kritéria výběru obkladu a dlažby vycházejí zejména z jejich vlastností. Zjistěte, jak vybrat správně.

Tipy

Už jsou za námi časy, kdy byly kachličky jen bílé a ten, kdo nechtěl mít doma „standardní“ linoleum nebo parkety, ale dlažbu, měl na výběr béžovou nebo krvavě červený klinker. Socialistická nabídka byla „fajn“ v tom, že nebylo třeba moc spekulovat, neboť ani nebylo velmi z čeho vybírat. Pokud jste tedy neměli známé na správných místech a nedokázali se dostat k „podpultovkám“, případně kvalitním domácím obkladovým materiálům, určeným na export. Dnes je to však jinak a pestrost nabídky obkladů a dlažeb je pro mnoho lidí až neuvěřitelná. Vybrat si může opravdu každý a mnozí mají přesně opačný problém, než měla většina „za socíku“. Z tak široké nabídky je často náročné si vybrat, a proto nabízíme odpovědi na základní otázky, které je třeba před nákupem obkladu a dlažby znát.

pokládka obkladu a dlažby, položení dlažby, položení obkladu, jako na obklad, jak na dlazbu, levelys

1. Základní kritéria výběru obkladu a dlažby             

Prvotním a nejběžnějším zákaznickým kritériem je cena, která jde ruku v ruce s estetickými požadavky. A samozřejmě také to, aby neopadaly, nepopraskaly a vydržely navždy. Kritéria výběru obkladu a dlažby by měla vycházet z jejich vlastností, vyplývajících také z materiálu a z technologie výroby. Ty určují užitné vlastnosti a také parametry konkrétního obkladu a dlažby.

Klíčové je samozřejmě i to, kam obklad a dlažbu potřebujete umístit a co od nich očekáváte. Je rozdíl vybírat obklad a dlažbu exteriérového bazénu a obklad s dlažbou do koupelny, kuchyně či jiného interiéru. Různé druhy obkladových prvků jsou vyrobeny z různých materiálů více způsoby a jsou vhodné do odlišných, přesně specifikovaných prostorů a prostředí.

 

2. Jaké vlastnosti mají obklad a dlažba mít?             

Kvalitní obklad by měl být snadno udržovatelný, trvanlivý, samozřejmě také voděodolný a jednoznačně pěkný na pohled. Esteticky přesně takový, aby vyhovoval tomu, kdo se na něj bude denně nejen dívat, ale bude ho i pravidelně čistit. Toto jsou očekávané vlastnosti každého obkladu a je prakticky jedno, jestli jím obložíte koupelnu, zástěnu kuchyňské linky, bazén, saunu či krb. Pokud půjde o exteriérový obklad, mrazuvzdornost a odolnost vůči povětrnostním vlivům je samozřejmostí.

Kvalitní dlažba musí kromě estetických kritérií splňovat i ta „odolnostní“. Nejen proto, že se po ní bude roky chodit, ale také přesouvat nábytek a jednou za čas na ni i něco těžkého padne. Každá dlažba musí být vodě a ideálně i jiným kapalinám odolná a protiskluzová. Snadno, pohodlně a bez ztrát udržovatelná a čistitelná. V exteriéru samozřejmě odolná vůči mrazu a jiným teplotním i vlhkostním výkyvům.

 

3. Kam to bude?             

Už v projektové fázi je potřeba si ujasnit, kam obklad a dlažbu potřebujete. Pokud si na to netroufáte, poraďte se se svým projektantem, interiérovou designérkou, ale ideálně i s mistrem, který bude s keramickým materiálem pracovat. Je třeba mít jasnou představu o barvě, dekoru, popřípadě rozměrech obkládacích prvků. Ostatní vlastnosti a konečný výběr konkrétního materiálu vhodného do konkrétního prostoru nechte na odbornících. Buďte bez obav, rádi vám poradí i přímo v prodejně.

 

4. Kolik toho potřebujeme?             

Každý mistr obkladač a pokladač umí vypočítat, kolik materiálu potřebuje – i s rezervou. Pokud nejste profesionál, nechte kladečský a obkladačský plán na odbornících. Mimochodem, přesné vyčíslení objemu a ceny materiálu by mělo být součástí realizačního projektu. Pokud si to mermomocí chcete vypočítat sami, k ploše, kterou chcete obložit či položit, připočítejte rezervu 15 %. Materiál navíc se vám bude hodit při případných opravách během řezání, lepení nebo i po nich.

 

5. Jak a čím to budeme lepit?             

Podle expertů jde až 90 % chyb při obkládání a pokládání – kromě nesprávného výběru materiálu – na vrub nesprávného pracovního postupu. Můžete mít ideální a přesně vybraný obklad a dlažbu, pokud však budou nesprávně aplikovány, časem očekávejte problém. Pokud jste zručný kutil, pomozte si kvalitním vyrovnávacím systémem. Pokud si netroufáte, spolehněte se na profesionály, kteří vědí nejen jak, ale také čím obklad a dlažbu nalepit a vyspárovat.

 

6. Na co je třeba si dát pozor?             

Při prvotním výběru materiálu se dokážete poměrně snadno orientovat už podle jeho popisu. Pokud vám piktogramy a texty na obalech nejsou srozumitelné, nestyďte se nechat si poradit. Pokud vám nabízejí obklad či dlažbu bez popisu základních parametrů a vlastností na obalu, nejste ve správném obchodě. Obklad a dlažbu vybírejte vždy v kamenném obchodě, materiál si potřebujete doslova chytit do ruky. Profesionálové v kvalitních obchodech vám dokážou materiál a jeho vlastnosti i předvést. Při výběru řemeslníků se spoléhejte více na reference a dobrou pověst než na nízkou cenu za práci.

 

7. Na co nesmíme zapomenout?             

Výběr obkladu a dlažby a jejich správná aplikace by měla být jednorázová záležitost: vyberete a obložíte či položíte jednou provždy. Kvalitní keramický obklad a dlažba by měly bez problémů sloužit a vydržet tolik, co kvalitní stavební konstrukce. Tedy ne jednu, ale více generací. Vybírejte proto s rozvahou a informovaně.

 

8. Bonusová rada na závěr             

Na obkladu a dlažbě se nevyplatí šetřit. V případě tohoto typu dokončovacího stavebního materiálu na 100 % platí, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit nakupovat levné věci. Nemusíte vybírat rovnou mistrovské mramory přímo v showroomu v Carrare, to už je opravdu sběratelský luxusní extrém. Obklady a dlažby se však v žádném případě nevyplatí nakupovat někde na trhu či blešáku.

Potřebujete vědět, co přesně, od koho a v jaké kvalitě kupujete. Nechte si poradit: nakupujte obklady a dlažby od renomovaných prodejců, kteří mají zboží od renomovaných výrobců. Dekor, barvu a materiál si určitě vyberete podle svých preferencí, vybírejte ale uvážlivě a dbejte i na kvalitu materiálu a procesu výroby. Protože vždy je poměrně náročné a drahé nekvalitní obklad sanovat a opět investovat do nového, už kvalitního.

 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT