fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
6. června 2022 Prečítané 3947x

Výběr vhodného penetračního nátěru

Potřebujete vymalovat, nalepit obklad nebo položit podlahu? Nezapomeňte si vybrat vhodný penetrák. V našem článku se dozvíte, jak na to.

Tipy

Penetrační nátěr, lidově penetrák, je třeba použít ještě předtím, než začnete malovat stěny, pokládat dlažbu nebo lepit obklad. Je všestranný a základem mnoha činností, které souvisejí s renovací nebo údržbou nemovitosti. Jeho výběr se proto nevyplácí podcenit. Chcete-li vědět, jak vybrat vhodný penetrák, přečtěte si náš článek.

penetracni nater, penetrace podlahy

Proč je důležité penetrovat?

Hlavním cílem penetrace je dosáhnout stavu, kdy se stane podklad stálým a bude se s ním dát bez problémů pracovat. Princip spočívá v tom, že všechny důležité složky penetráku proniknou do podkladového materiálu, čímž se zajistí jeho stabilnost a pevnost. 

Bez penetrace by nebylo možné, aby na stěně držela barva nebo by nebylo možné úspěšně položit obklad. Zvyšuje se tak soudržnost obou vrstev a nasákavost daného podkladu. Zároveň se tím dosáhne přilnavosti další povrchové vrstvy (barva, obkládačka, …), čímž se celý pracovní proces výrazně zjednoduší. 

 

Typy penetráků a kritéria výběru

Penetrák dělíme v závislosti na jeho používání na univerzální, hloubkový, adhezní můstek a speciální. 

Univerzální penetrace

Jedná se o nejlevnější variantu podkladového nátěru. Používá se zejména u malířských prací, protože snižuje nasákavost savých podkladů a zvyšuje přilnavost malířských barev. Po aplikaci penetráku a jeho zaschnutí se na povrchu stěny vytvoří jemně lepkavý film, čímž se výrazně zvýší adheze následně použité malířské barvy.

Věděli jste, že…

… univerzální penetrace neproniká do hloubky podkladu a není vhodná pro nesavé povrchy? Nehodí se proto k vyššímu zatížení omítkou, k nalepeným obkladům nebo k cementovým potěrům. 

Hloubková penetrace

Disponuje lepšími fyzikálními vlastnostmi než univerzální penetrace. Její složky totiž dokážou díky své malé velikosti proniknout do hloubky minerálního podkladu. Nezapomeňte ji však ředit přesně podle pokynů výrobce. V tomto případě je to ještě důležitější než při univerzální penetraci, neboť poměr ředění závisí na druhu zamýšlené druhé vrstvy.

Pod malířské barvy je třeba penetrák naředit více. Pod omítky, stěrky a nivelační hmoty zase o něco méně. V jejich případech je totiž vyžadována silnější lepivá vrstva, což znamená koncentrovanější penetrák. 

Adhezní můstek

Pracujete s OSB deskami, umakartem, ocelovými nosníky, glazovanými obklady nebo betonovým podkladem? V tom případě si vyberte adhezní můstek. Oproti univerzální nebo hloubkové penetraci má totiž větší přilnavost k podkladům, proto je ideální na nesavé povrchy. 

Úkolem adhezního můstku přitom není ani tak průnik do hloubky podkladu, jako spíše vytvoření lepkavé mezivrstvy pro aplikaci dalších vrstev s vysokým mechanickým zatížením. Po zaschnutí vám vytvoří zrnitý povrch, na který se dobře zachycují částečky stavebního lepidla, stěrky nebo omítky. 

Speciální penetrace

Trápí vás doma na stěnách plíseň? V tom případě budete muset sáhnout po speciálním penetráku, který disponuje fungicidními vlastnostmi. Používá se také na vlhké stěny, i když plíseň ještě nevznikla. Tento typ penetráku totiž obsahuje složky, které zamezují tvorbě plísní, přičemž dokážou proniknout hluboko do daného podkladu. 

 

TIP

Penetrovat můžete i dřevěný nebo dřevotřískový podklad. A to s použitím univerzálního i hloubkového penetráku, případně i adhezním můstkem. Penetrování dřeva je důležité zejména v exteriéru a v souvislosti s dřevěnými střešními konstrukcemi. 

 

Tipy, jak vybrat penetrák

Ještě předtím, než sáhnete po penetráku, je důležité zvážit následující:

  • Účel použití – výběr je třeba přizpůsobit povaze prací. Malování, obkládání či vylévání podlahy vyžaduje jiný typ penetrace.
  • Povahu materiálu – i jak je povrchově upraven. Jiné požadavky mají savé povrchy (štuková a sádrová omítka, cementový potěr, …) a jiné zase například OSB desky nebo keramický obklad.
  • Speciální okolnosti – například, když se potřebujete zbavit plísně.

 

Výběr vhodného penetráku…

…vám práci s malířskými, podlahovými nebo obkladovými materiály výrazně zjednoduší. Bez penetráku by to dokonce ani nešlo. Jeho výběr však přizpůsobte povaze prací a zvažte také způsob povrchové úpravy daného materiálu. 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT