fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
3. září 2020 Prečítané 6150x

Vyhněte se nejčastějším chybám během obkládání

O tom, že i mistr tesař se někdy utne, věděli už naši předkové. I mistrovi může „ujet“ ruka, a pokud obkládáte svépomocí, chyb můžete udělat o to víc. I přes to, že má obkládání své ověřené a osvědčené postupy, mnohé chyby se pravidelně opakují. Kromě estetického znehodnocení obkladačské práce mohou mít vliv i na životnost obkladu. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější chyby […]

Tipy

O tom, že i mistr tesař se někdy utne, věděli už naši předkové. I mistrovi může „ujet“ ruka, a pokud obkládáte svépomocí, chyb můžete udělat o to víc. I přes to, že má obkládání své ověřené a osvědčené postupy, mnohé chyby se pravidelně opakují. Kromě estetického znehodnocení obkladačské práce mohou mít vliv i na životnost obkladu. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější chyby během obkládání a jak jim předejít.

chyby během obkládání | Leveling system | Levelys

Manuály nelze obelstít

Experti, autoři odborné literatury i mistři s každodenní praxí se shodnou v jedné věci: Gró chyb během obkládání spočívá v neznalosti nebo nedodržování postupů. V krajních případech z jejich obcházení. I pro obkládání existují standardní metody, příručky, zásady a postupy shrnuté do správné praxe obkládání.

Kdo se drží postupů a dodržuje i pokyny výrobců materiálů potřebných k obkládání, vyhne se většině chyb. Platí to stejně tak pro profesionály jako pro všechny, kdo se rozhodnou obložit koupelnu svépomocí.

 

Osnovy nejde obcházet

Na vícerých středních odborných školách existuje učební obor zedník-obkladač, a to s patřičnými osnovami. Absolventi získají na základě složených zkoušek výuční list, který je kvalifikuje jako odborné pracovníky, připravené k vykonávání základních i speciálních zednických prací podle technologických postupů. Obkladání patří podle osnov mezi dokončovací zednické práce.

Vědeli jste, že…

…v naší krajině nemáme systém mistrovských a certifikačních zkoušek, jako mají třeba v Rakousku nebo Švýcarsku? Absolventi s výučním listem jsou tak odkázaní na získávání praxe bez možnosti absolvování zkoušek vyšší mistrovské úrovně.  

 

Chyby během obkládání

Je těžké chyby rozdělit podle exaktních kritérií. Snad na ty viditelné i neškoleným okem a skryté, které se projeví časem. Experti, kteří se věnují i posudkové činnosti během reklamací dlažeb a obkladů, shrnují problematiku takto:

Chyby obkladových prvků včetně doplňků je možné rozdělit na dvě skupiny. Chyby před obkládáním a ty, které se projeví po obkládání a vznikají obvykle během něho.

Stavební chyby a poruchy jsou způsobeny především:

  • nevhodným výběrem obkládacích prvků,
  • nevhodným výběrem spojovacích materiálů,
  • nekvalitním podkladem,
  • pohyby podkladu,
  • vlivy teploty a vlhkosti.

 

Chyby během obkládání vznikají především:

  • nesprávnym postupem obkládání,
  • neaplikováním lepicí hmoty na celou plochu keramického prvku,
  • nedodržením kontroly rovinnosti,
  • nedodržením podmínek vlhkosti podkladu,
  • nekompaktním spárováním,
  • nekvalitními spojovacími hmotami.

chyby během obkládání | Leveling system | Levelys

Drtivou většinu chyb během obkládání způsobuje nedodržování postupů. Ale také jejich obcházení. Částečně také neznalost vlastností materiálů a technologických postupů jejich přípravy a práce s nimi.

Náš tip: 

Chyb během obkládání se nejsnáze vyvarujete precizním dodržováním postupu obkládání. Stejně tak návodů přípravy lepicích a spárovacích směsí. Pokud k tomu navíc přidáte šikovný systém, který vám usnadní práci, položíte obklad nebo dlažbu přesně podle představ.

 

Chyby během obkládání se nemusí opakovat

Každý mistr obkladač i autor přiruček a postupů ví, že lidé chybují. Obkládání je ruční, řemeslnná práce, u níž je lidský fakrot rozhodující pro výslednou kvalitu. Právě publikování chyb, vzdělávání v této oblasti podstatně zkvalitňuje práci každého obkladače. Protože chybovat nemusíme, pokud se poučíme z chyb druhých. I pro obkládání totiž platí jedna zásada: Ani nejkrásnější a nejkvalitnější obkladový materiál nebude plnit své estetické a technické poslání, pokud není správně aplikován.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT