Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. února 2024 Prečítané 294x

Co potřebujete vědět o samočisticích obkladech

Uvažujete o samočisticích obkladech a dlažbách, ale nemáte ani základní informace? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět.

Trendy

Uvažujete o použití samočisticích obkladů a dlažeb ve svém domě, bytě nebo provozu, ale nemáte o nich dostatek informací? V tomto článku vám prozradíme, co získáte jejich použitím, kde je můžete využít a jak o ně pečovat.

Co jsou samočisticí obklady a dlažby

Jedná se o obklady a dlažby se zvláštními typy povrchové úpravy. Díky nim se na jejich povrchu téměř vůbec neusazují nečistoty, prach a nevznikají skvrny. To výrazně snižuje možnost šíření plísní, hub a mikroorganismů. Zároveň se snižuje i riziko přenosu chorob a infekcí. Technologie samočištění se využívá primárně při výrobě keramických a skleněných obkladů a dlažeb.

Kde je můžete využít

Neexistují žádná omezení, kde můžete samočisticí obklady a dlažby aplikovat. Primárně jsou však určeny do prostor, které přicházejí do styku s vodou, jako jsou například:

  • kuchyně,
  • toalety,
  • sauny,
  • plovárny,
  • fitness centra.

Jsou nezbytné v provozech, kde je kladen zvýšený důraz na kvalitu, čistotu a hygienu a kde se pracuje s potravinami. Patří sem:

  • jídelny,
  • restaurace,
  • závodní kuchyně,
  • potravinářské provozy,
  • operační sály,
  • nemocnice obecně.

Jejich aplikace se od standardních obkladů neliší. Nejdůležitější je zajistit ochranu povrchu před poškozením, aby si zachovaly své schopnosti. Toho dosáhnete využitím levelys systému a sadou ochranných podložek.

Jak to funguje

Samočisticích vlastností lze dosáhnout několika způsoby a fungují na různých principech.

Fotokatalýza

Tato technologie využívá fotokatalytické látky, jako je například oxid titaničitý. Tyto látky reagují na působení slunečního světla. Při jejich vzájemné reakci dochází k procesu, který způsobuje rozklad organických látek a ničení bakterií na povrchu. To umožňuje, aby povrch zůstal čistý mnohem déle.

Ošetření hydrofobními látkami

Obklady a dlažby ošetřené takovými látkami fungují na principu vodoodpudivosti. Voda ani jiné tekutiny se na povrchu neudržují, ale sklouzávají po něm. Tím se zabraňuje tvorbě fleků a nežádoucích skvrn.

Nanotechnologie

Tato technologie budoucnosti nachází uplatnění i ve stavebnictví. Nanočástice se aplikují na povrch obkladů a dlažeb a díky svým miniaturním rozměrům pronikají do nejhlubších struktur. Tam vytvářejí neviditelný povlak, který zlepšuje vlastnosti materiálů a chrání je před znečištěním.

Antibakteriální ošetření

V tomto případě se na povrch obkladů nanáší tenká průhledná vrstva materiálu. Díky antibakteriálnímu efektu má schopnost účinně ničit kvasinky, organické látky, plísně a bakterie. Tato vrstva je pouhým okem neviditelná, neovlivňuje vzhled a nijak nezkracuje životnost dlažby.

Jak pečovat o samočisticí obklady a dlažby

I obklady a dlažby se samočisticí schopností vyžadují určitou míru péče. Aby zůstaly atraktivní a efektivně si udržely své schopnosti, je důležité provádět na nich pravidelnou údržbu.

Vzhledem k jejich speciálním vlastnostem je při péči potřeba postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození povrchu. Ovšem není to žádná věda, stačí jen dodržovat několik základních pravidel:

  • O povrchy pečujte pravidelně v závislosti na jejich stavu a místě využití. V běžné koupelně bude frekvence jejich čištění nižší než ve wellness.
  • Používejte měkkou houbičku nebo hadřík. Tvrdé nebo drsné prostředky pro stírání by mohly povrch poškrábat a snížit jeho funkčnost.
  • To platí i pro čisticí prostředky. Nedoporučuje se používat agresivní a abrazivní čisticí prostředky. Měli byste se vyhnout kyselinám a louhům.

 

Tip

Prostudujte si návod, kde naleznete informace o tom, jak správně ošetřovat povrchy svých samočisticích obkladů a dlažeb. Každý typ má svá specifika. Pokud si přesto nebudete jisti, obraťte se přímo na dodavatele nebo výrobce.

 

Závěr

Samočištění představuje bonus, ale má také několik limitů. Účinnost závisí na místě použití, typu materiálu, použité technologii a také na intenzitě slunečního světla. Pokud se ale o takové obklady a dlažby staráte dobře, váš domov může být ještě o kousek čistší a zdravější.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT