fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
27. července 2017 Prečítané 4927x

8 netradičních vzorů obkladů i dlažeb, které vám budou všichni závidět!

Trendy v oblasti obkladů a podlahy se nemusí týkat pouze velikostí, barev a materiálů, znichž jsou vyrobeny. Váš domov může působit stylově i díky vzorům. Inspirujte se následujícími příklady pro uspořádání obkladů a dlažby, díky nimž bude vaše domácnost absolutně dokonalá!

Trendy

1. Cihlový vzor

Uspořádání podle tohoto vzoru je charakteristické tím, že střed každé dlaždice je zarovnán kokraji dlaždice umístěné nad ní. Jedná se o nejběžněji používaný vzor ve stavebnictví, protože kopíruje způsob pokládání cihel. Toto uspořádání dlaždic můžeme vidět také v podzemí velkých měst: cihlový vzor se velmi často používá na obkládání stěn v metru.

Lepení obkladaček podle cihlového vzoru vyniká dlouhými horizontálními čarami, díky nimž může místnost působit prostorněji. Další výhodou tohoto uspořádání je možnost využít jakýkoliv keramický obklad obdélníkového tvaru.

Photo by Jessica Helgerson Interior Design – Search kitchen design ideas

Tento nadčasový způsob obkládání vynikne v koupelně či kuchyni ještě o něco víc, pokud ke spárování mezer použijete kontrastní spárovací hmotu. Kromě klasické kombinace bílého obkladu se šedou spárovací hmotou můžete vyzkoušet některou z elegantnějších variant – třeba tmavé dlaždice a bílou spárovku.

Photo by Boutique Homes – Browse bathroom ideas

Cihlový vzor je použitelný téměř kdekoliv, nejvíc však bude slušet místnostem sjednoduchou dlažbou. Pokud hledáte inspiraci na netradiční obklad, tímto univerzálním moderním vzorem určitě neuděláte chybu.

2. Vertikální cihlový vzor

Jedná se o stejné uspořádání jako v předcházejícím bodě, ale přeci jen se v něčem liší… Pokud potřebujete zútulnit koupelnu a místnost opticky zvýšit, začněte lepit obkladačky podle cihlového vzoru, otočené vertikálním směrem.

Photo by White Crane Construction – Search bathroom pictures

3. Rovnoměrné uspořádání v mřížce

Stačí maličkost. a i zcela obyčejné uspořádání dlaždic, které se používá poměrně často, může vypadat docela jinak. Docílíte toho jednoduše: uspořádejte dlaždice do vzoru, který tvoří jednotnou a opakující se mřížku.

Photo by Ana Donohue Interiors – Search bathroom design ideas

Takové uspořádání působí moderně a je ideálním zpestřením místností, jimž dominují ostré hrany. Nebojte se experimentovat ani v případě, že upřednostňujete minimalismus. Tento druh obkladu působí jednoduše a elegantně i s výraznými spárami.

Photo by Ana Donohue Interiors – Search bathroom design ideas

4. Basketweave

Jedná se o strukturovaný vzor složený z vícero vodorovných a svislých dlaždic, který do domácnosti vnese prvky extravagance. Pokud chcete takto ozvláštnit koupelnu nebo kuchyni, dlažbu s tímto tvarem si ani nemusíte vlastnoručně vyskládat. Hotové strukturované krytiny seženete v každém obchodě se stavebním materiálem.

Photo by Spacecrafting / Architectural Photography – Discover bathroom design inspiration

5. Herringbone (parketový vzor)

Uspořádání obkladaček podle tohoto stylu připomíná parketový vzor. Jeho lepení probíhá kladením dlaždic do pravého úhlu. Český ekvivalent výrazu “Herringbone” by mohl klidně znít “cik-cak”.

Pokud hledáte inspiraci, jak obložit koupelnu, která by mezi ostatními vynikala, lepení obkladaček podle podle vzoru Herringbone je iedální volbou. Vzor se může zdát poněkud složitý, ale ve skutečnosti je velice jednoduchý a na pohled nerušivý.

Photo by Hensley Custom Building Group – More dining room ideas

Lepení obkladaček podle tohoto vzoru realizujte na místech, kde převažují světlé barvy. Hodit se bude například do letní kuchyně. Pokud však chcete, aby váš obklad získal výrazný akcent, na Herringbone vzor je možné použít dlouhý a tenký obklad v tmavších barevných odstínech.

Photo by Debbie Basnett, Vintage Scout Interiors – Search kitchen design ideas

6. Modular Versailles

Pokud hledáte netradiční uspořádání dlažby, které zároveň není až tak moc okoukané, vzor Modular Versailles bude tím pravým. Drobnou nevýhodou tohoto vzoru je fakt, že k jeho výrobě budete potřebovat vícero dlaždic v různých velikostech.

Photo by Ferguson Bath, Kitchen & Lighting Gallery – Search bathroom design ideas

To nemusí být žádný problém, stačí si zakoupit dlažbu speciálně určenou pro tento způsob uspořádání. V těchto baleních se nacházejí velké čtvercové dlaždice (například 45 cm x 45 cm), obdélníkové dlaždice (30 cm x 45 cm) i menší čtverce (15 cm x 15 cm).

Photo by FLORIDA TILE & STONE DESIGN STUDIO – Search kitchen pictures

Pokud se vám tento vzor líbí, avšak přejete si zvolit jiné uspořádání dlaždic, vybrat si můžete i z doplňkových vzorů Palatial Versailles nebo Standard Versailles.

7. Windmill

K vytvoření podlahy, jejíž uspořádání připomíná vrtuli větrného mlýna, budete potřebovat obdélníkové a čtvercové dlaždice. Zatímco rozměr obdélníků může být libovolný, čtverce musí být vždy o polovinu menší.

Photo by Robert A. McGraw Architect – Browse bathroom photos

8. Šachovnicový vzor

Pro šachovnicové uspořádání můžete použít stejné nebo barevně odlišné dlaždice ve tvare čtverce. Nejčastější variantou bývá kombinace bílých a černých dlaždic, která je tou nejlepší volbou, máte-li svou domácnost zařízenou v minimalistickém nebo tzv. vintage stylu.

Podlahu je možné pokládat šachovnicovým vzorem hned dvěma způsoby – zarovnané vedle sebe nebo diagonálně.

Místnost s pootočenými dlaždicemi ve 45stupňovém úhlu působí prostorněji, takže toto uspořádání je vhodné, chcete-li opticky zvětšit malou koupelnu.

Photo by A & E Flooring – Browse kitchen photos

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv uspořádání, nezapomínejte, že na výsledný efekt má obrovský vliv také rovnost spár. Dodržet symetrické rozložení dlaždic může být namáhavé zejména u složitějších vzorů, nicméně lepení obkladaček s LEVELYS systémem je jednoduché i v případě náročnějších stylů!

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT