Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
6. srpna 2020 Prečítané 14597x

Jak správně postupovat při lepení obkladu

Předtím, než se do toho pustíte, měli byste vědět, že lepení obkladu není brnkačka. Vyžaduje zručnost, dodržování osvědčených postupů a to, co mistři nazývají „fortel“. Máte-li v rukách kilometry čtvereční nalepených obkladů, rozumíte nám. Ostatním ale nehažte zednickou lžíci do kýble. Pokud jste trpěliví a nebojíte se práce, koupelnu obložíte i vlastnoručně.

Návody

Předtím, než se do toho pustíte, měli byste vědět, že lepení obkladu není brnkačka. Vyžaduje zručnost, dodržování osvědčených postupů a to, co mistři nazývají „fortel“. Máte-li v rukách kilometry čtvereční nalepených obkladů, rozumíte nám. Ostatním ale nehažte zednickou lžíci do kýble. Pokud jste trpěliví a nebojíte se práce, koupelnu obložíte i vlastnoručně.

Lepení obkladů | Leveling system | Levelys

Víte, jak na to?

Nesepisujeme manuál, ten si vygooglíte raz dva. Nebudeme ani vytvářet nové desatero lepení obkladu. Zopakujeme už dávno platná a osvědčená pravidla. Těchto „přikázání“ je třeba se držet, aby lepení obkladu dopadlo úspěšně.

 

Pojmologie

Stavební obklad je materiál na překrytí stavebních konstrukcí z estetických nebo funkčních důvodů. Umístění obkladu limitují jeho vlastnosti, zejména odolnost, pevnost, trvanlivost.

Podle umístění můžeme obklady rozdělit na:

  • interiérové
  • exteriérové
  • svislé
  • vodorovné

Lepení obkladů | Leveling system | Levelys

Nejpoužívanější jsou především obklady:

  • keramické
  • kamenné
  • dřevěné
  • kovové
  • skleněné
  • kompozitní

Zaměříme se na lepení svislého interiérového keramického obkladu. Nejčastěji se používá na obklad koupelen, WC a kuchyní. Keramický obklad se lepí speciálním lepidlem, spáry se vyplňují spárovací hmotou.

 

Věděli jste, že…

… keramické ploténky se používaly jako tepelný štít raketoplánů, ale i balistických raket? Tento materiál má vysokou tepelnou kapacitu a velmi obtížně se při přeletu vysokou rychlostí atmosférou zahřívá. Nevýhodou keramických tepelných štítů je ale křehkost a malá odolnost vůči nárazu.

 

Desatero obkladače

1. Kdo nezměří…

Prostor, který chcete obložit, klidně přeměřte i třikrát. Je zapotřebí mít přesnou představu o počtu dlaždic. Při nákupu vždy počítejte podle vzorce: obkládaná plocha + 10 %. Rezervu oceníte, když dlaždice praskne nebo se jinak poškodí, například při řezání. To co zůstane, si po dokončení obkládání odložte na případné budoucí úpravy.

2. Kdo na nerovné lepí…

Vodováha je třetí ruka obkladače a měla by být vždy nablízku. Nerovný podklad je potřeba vyrovnat. Potom, pomocí vodováhy, změřte spodní a výškovou linii. Horní řada by měla být z celých dlaždic. Po penetraci podkladu přichází čas na rozdělání lepidla..

3. Začíná se odspodu…

Obkládejte vždy odspodu. Na podklad naneste lepidlo a rozetřete hřebenem (ozubenou stěrkou). Důležité je přikládat dlaždice celou plochou na rovnoměrnou plochu lepidla. Ke kontrole použijte vodováhu. Rohy fixujte sponami leveling systému. Dokončete spodní řadu a pokračujte dál.

Lepení obkladů | Leveling system | Levelys

4. Způsob plovoucího másla…

Doporučený postup, který využívá LEVELYS vyrovnávací systém, počítá s nanášením lepidla formou Floating – Buttering. Lepidlo se při tom nanáší jak na stěnu, tak na obklad. Nanesením a rozetřením lepidla způsobem „plovoucího másla“ zaručíte jeho lepší přilnavost. Lepený spoj je tak pevný, nevznikají vzduchové mezery a dlaždice po čase od lepidla „neodskočí“.

5. Kdo precizně pracuje…

Pracovní postupy neurychlujte. Nespěchejte, každá obkladačka si zaslouží stejně soustředěnou pozornost. Po umístění každé kachličky zkontrolujte vodováhou rovnost. Případné odchylky zkorigujte a pokračujte krok za krokem dál.

6. Kdo obkládá čistě…

Po dokončení obkladu je čas na čištění. Dokud je lepidlo čerstvé, odstraníte ho snadno pomocí vlhké houbičky. Obklad očistěte důkladně, protože po zaschnutí lepidla to půjde velice obtížně. Je-li všechno čisté, čeká vás pauza minimálně 24 hodin.

Lepení obkladů | Leveling system | Levelys

7. Spárovnání neuspěcháš…

Se spárováním obkladu začněte nejdříve po 24 hodinách od nalepení poslední obkladačky. Nezačínejte dřív, lepidlo potřebuje čas. Pokud používáte rychleschnoucí lepidlo, spárovat můžete už za pár hodin. Dodržujte časy tuhnutí lepidla a přesný postup přípravy spárovací hmoty. Spárovačku naneste gumovou stěrkou na obklad.

8. Nesetřeš hala-bala…

Pohyb při stírání spárovací hmoty křížem krážem v diagonálních směrech je ten správný. Tímto způsobem dostanete spárovací hmotu do všech spár. Při tom spárovací stěrkou „nahrubo“ čistěte obklad. S definitivním čištěním počkejte.

9. Poslední čištění…

Pokud byste chvátali, při čištění obkladu od zbytků spárovací hmoty byste mohli „vyčistit“ i spáry. Obklad začněte čistit až tehdy, jsou-li zbytky spárovací hmoty na dlaždicích suché. Na umytí obkladu postačí vlhká houbička nebo pěnová stěrka, na leštění pak suchá utěrka.

10. Neber jméno…

Pokud obkládáte poprvé, obrňte se trpělivostí a budte důslední. Za nekvalitně nalepený obklad nemohou obkladačky ani stěny, klébr, spárovačka, dokonce ani erupce na Slunci. Pouze obkladač. Nemáte kam spěchat, buďte precizní. Pokud musíte, zanadávejte si. Hlavně si věřte. Osvědčené návody a postupy vás dovedou až na vrchol, k poslední kachličce.

 

Tip na závěr

Je-li lepení obkladu vaší premiérou, vyhraďte si dostatek času. Postupně chytíte grif. Výsledek může být stejný jako od mistra. Bude vám to však trvat podstatně delší dobu. Prozatím…  

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT