Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
6. listopadu 2023 Prečítané 1416x

Návod na správné řezání dlažby a obkladu

Víte, jak správně řezat dlažbu a obklad? A víte, co k tomu budete potřebovat? Vše potřebné se dozvíte v našem článku.

Návody

Rozhodli jste se položit dlažbu nebo obklad svépomocí? Potom se určitě nevyhnete jejich řezání. Chcete vědět, co k tomu budete potřebovat, jaké nářadí zvolit a jak postupovat při práci? Všechny tyto informace získáte, pokud si přečtete náš článek.

Měřte, značte, řežte

Nejprve si musíte ujasnit, kam všude se chystáte obklad nebo dlažbu položit. Následně je třeba tento prostor změřit a vypočítat, kolik materiálu budete potřebovat. Myslete i na speciální místa, jako jsou oblasti s vodovodními bateriemi, případně elektrickými zásuvkami a vypínači. Při koupi proto počítejte s rezervou.

Před samotným řezáním si změřte přesný rozměr a naneste jej na obklad nebo dlažbu, kterou se chystáte řezat. K měření použijte laser. Pokud nejste profesionál a laser nemáte, naprosto postačí i vysouvací metr. Laser je ale mnohem přesnější a u větších ploch se vám proto do něj určitě vyplatí investovat.

Řez nebo tvar řezu si naznačte buď tužkou, nebo fixem. To závisí na materiálu, který řežete, a nářadí, které používáte. Pokud již máte značky, můžete začít řezat.

Použijte vhodnou řezačku

Každý materiál má odlišné vlastnosti. Některý je tvrdý a pevný, zatímco jiný je křehký. Pro správný výběr pracovního nářadí je důležité tyto vlastnosti znát. Tento fakt je klíčový i při výběru kotoučů pro elektrickou řezačku. Na keramiku nebo gres budete potřebovat jiný kotouč.

Dále musíte zvážit, jestli budete provádět pouze rovné řezy nebo i řezy pod úhlem do různých tvarů. Na tom pak bude záviset výběr řezačky.

Ve skutečnosti existují jen dvě základní možnosti:

  • ruční (mechanické) nářadí,
  • elektrické nářadí.

Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody a vyžaduje jiný způsob práce. Pojďme je proto podrobněji prozkoumat, abyste si mohli vybrat co nejlépe.

rucni rezacka na obklad a dlazbu, rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, jak rezat dlazbu, jak rezat obklad, levelys

Ruční (mechanické) řezačky

Jsou to nejjednodušší nástroje pro řezání dlažby a obkladu. Práce s ruční řezačkou je snadná, efektivní, přesná a bezprašná. Existují dva typy ručních řezaček:

  • bez vodicího rámu – používají se spíše k dořezání než k plnohodnotnému řezání.
  • s vodicím rámem – skládají se ze základní desky, kolejnice s vodicím rámem, řezacího kolečka nebo hrotu a páky.

Kvalitní řezačky mohou obsahovat další vybavení pro zjednodušení práce, například sklopný lamač, který umožňuje snadné lámání dlažby, příložník pro řezání do úhlu, příložník pro měření nebo ergonomickou rukojeť.

Speciální modely dokážou řezat i oblé a nepravidelné tvary, a to díky pohyblivému posuvníku a páce s kolečkem pro řezání, které umožňují řezat do oblouku.

Výhody:

  • Nepotřebujete žádný zdroj napájení, protože funguje mechanicky.
  • Zajišťuje rovné řezy a zvládá i velkoformátový obklad.
  • Pracuje tiše.
  • Poskytuje přesné výsledky.

Nevýhody:

  • Vyžaduje použití větší síly a tlaku.
  • V základní výbavě je určena pouze pro rovné řezy. K řezání oblouků a různých nepravidelných tvarů budete potřebovat speciální ruční řezačku, ale úplně jiný typ.

 

Tip I:

Při používání ruční řezačky je mimořádně důležité, aby povrch, na kterém je řezačka umístěna, byl hladký a rovný.

 

Elektrické řezačky

Když se mluví o elektrických řezačkách na obklady a dlažby, každého domácího kutila automaticky napadne úhlová bruska (flexa).

Výhody:

  • V závislosti na velikosti s ní můžete nařezat i tlusté dlažby.
  • Zvládnete pomocí ní vyříznout i různé tvary, oblouky a jolly hrany.

Nevýhody:

  • Vytváří prašnost.
  • Je hlučná.
  • Může být méně přesná.

elektricka rucni rezacka na obklad a dlazbu, rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, jak rezat dlazbu, jak rezat obklad, levelys

U řezů s úhlovou bruskou budete muset čelit vyšším ztrátám, protože kotouč má svoji šířku a odebírá více materiálu. Kromě toho je celé řezání záležitostí šikovnosti, stability a přesnosti vašich rukou.

Při řezání křehkého materiálu nesmíte příliš tlačit, aby se dlažba nebo obklad nepoškodily. Naopak se musíte ještě více soustředit na přesný řez. Pokud je příliš nerovný, ostrý nebo roztřepený, je třeba jej obrousit například brusným kotoučem do úhlové brusky.

 

Tip II:

Kruhové otvory, například pro zástrčky, mnozí mistři stále vyřezávají flexou. Nařežou si čtverec a postupně kleštěmi odštěpují materiál do tvaru kruhu. Tato metoda je náročná, nepřesná a existuje lepší způsob. Použijte vykružovací korunku, kterou snadno nasadíte na úhlovou brusku nebo na vrtačku. Získáte tak přesný, rovný a hladký otvor.

 

Existují i ​​další typy řezaček, které dokážou práci zrychlit a významně ji usnadnit. Jedná se o vodou chlazené elektrické řezačky.

  • Mostová řezačka – řez se provádí pohybem kotouče nad stolem a dlažbou. U dobře zvoleného kotouče bez problémů zvládne proříznout klasickou keramickou dlažbu, terakotu, ale například i mramor a žulu. Je výborná také pro řezání velkoformátových dlaždic a jolly hran.

mostova rezacka na obklad a dlazbu, rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, jak rezat dlazbu, jak rezat obklad, levelys

Kotouč je chlazený vodou, čímž je zaručena optimální pracovní teplota, delší životnost kotouče, ale také čistší a přesnější řez. Toho dosáhnete i díky laseru, kterým jsou některé řezačky vybaveny.

  • Stolní řezačka – kotouč je napevno a pohybujete dlaždicí. Proto je důležité povrch, po kterém dlaždici posouváte, udržovat očištěný od hrubších nečistot. Je určena spíše pro menší a středně velké dlažby.

stolova  rezacka na obklad a dlazbu, rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, jak rezat dlazbu, jak rezat obklad, levelys

Díky naklápění pracovního stolu zvládne rovné řezy, řezy po úhlopříčce i pod různými úhly. Výborné řezné vlastnosti jí dodává chlazení kotouče vodou.

  • Elektrická nebo akumulátorová ruční řezačka – představte si kotoučovou pilu, ovšem určenou pro obklady a dlažby. V závislosti na provedení je určena pro suché, ale i mokré řezání.

elektricka rucni rezacka na obklad a dlazbu, rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, jak rezat dlazbu, jak rezat obklad, levelys

Tip III:

Máte-li tu možnost, je ideální mít k dispozici oba druhy řezaček – mechanickou i elektrickou. V případě potřeby je můžete vhodně kombinovat. Pokud je pro vás pokládka dlažby nebo obkladu jednorázovou záležitostí a nechcete si nářadí kupovat, můžete si jej jednoduše půjčit.

 

Shrnutí

Nejprve si ujasněte, co a v jakém prostoru plánujete obkládat. Rozhodněte se, zda budete provádět jen rovné řezy nebo budete řezat i jiné tvary. Zvažte také materiál obkladu nebo dlažby. Na základě těchto úvah si vyberte vhodnou řezačku a řezací kotouč.

Přesně změřte potřebnou délku, úhel nebo tvar řezu a označte je na materiálu, který budete řezat. Potom přejděte k samotnému řezání dlažby. Tam, kde to bude nutné, obruste ostré hrany. Na závěr můžete přejít k lepení.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT