Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. července 2024 Prečítané 733x

Druhy obkladů a dlažeb: Vlastnosti a rozdělení

Pokud se v obkladech a dlažbách neorientujete, přečtěte si článek, a budete v obraze. Přinášíme vám základní rozdělení, které vám pomůže správně si vybrat.

Tipy

Existuje spousta obkladů a dlažeb. Tento článek si klade za úkol pomoci vám zorientovat se mezi nimi a představit alespoň základní rozdíly, abyste věděli, na co se při koupi zaměřit a jak vybrat ty nejvhodnější.

obklady, dlazby, obklad, dlazba, vlasnosti obkladu, vlasnosti dlazby, levelys

Základní rozdělení

Obklady a dlažby dělíme podle více kritérií. Je třeba říci, že tak široká škála vlastností není vůbec zbytečná. Díky tomu si dokážeme téměř přesně vybrat dle svých preferencí, účelu a vhodnosti.

1. Podle materiálu

Vědět, z čeho jsou obklady a dlažby vyrobeny, vám pomůže rozhodnout se, kam a do jakých prostor je umístit.

  • Keramika

Patří mezi největší klasiku mezi obkladovými materiály. Obklady z ní jsou vhodné do všech prostor. Jsou pevné a odolné proti vlhkosti, ale také proti poškrábání. S keramikou v interiéru pokazíte jen máloco.

  • Gres

Jedná se o rodinu keramických dlažeb a obkladů. Od běžných obkladů z keramiky se liší použitými surovinami, zpracováním i vyšší teplotou vypalování

Jsou odolnější proti vlhkosti i mechanickému poškození. Navíc jsou mrazuvzdorné. Pokud se tedy rozhodnete pro gres, nezkazíte nic ani v exteriéru.

Věděli jste, že…

…výhodou (a zároveň i nevýhodou) keramických i gresových obkladů a dlažeb je jejich rozmanitost? Množství dekorů, barev, tvarů a velikostí vás při výběru dokáže opravdu zabavit a připravit vás o několik hodin vašeho drahocenného času.

 

  • Přírodní kámen

Přírodní kameny se těží a zpracovávají velmi podobně. Mají relativně vyšší hmotnost než jiné obklady, mohou být křehké a lámavé. To ztěžuje jejich položení a manipulaci s nimi. Pro zjednodušení práce proto využijte systém leveling od LEVELYS. 

  • Mramor

Vzniká přeměnou z jiného druhu kamene, konkrétně z vápence. Je měkký, porézní a nasákavý. Využití najde tam, kde se od něj neočekává přílišné zatížení vnějšími vlivy, tedy zejména v interiéru.

obklady, dlazby, obklad, dlazba, vlasnosti obkladu, vlasnosti dlazby, levelys

  • Žula

Je to hornina, která vzniká hluboko v zemi. Díky procesu ohřevu a následného pomalého ochlazování získává žula svoji mimořádnou tvrdost. Tvoří ji zejména křemen a živec. 

Jelikož je odolná, najde využití v exteriéru a ve veřejných prostorách, jako jsou terasy, haly a obchodní centra.

  • Travertin

Má nejblíže vápenci a vzniká vysrážením ze sladkovodních minerálních pramenů. Těží se především v krasových oblastech.

Je to univerzální kámen, vydrží změny vysokých a nízkých teplot a je mrazuvzdorný. Využívá se jak v interiéru, tak v exteriéru.

 

Zajímavost

O vysoké kvalitě a odolnosti travertinu svědčí i stavby, které byly vyrobeny z tohoto materiálu. Jedná se například o Koloseum, Baziliku du Sacré-Coeur a Mohylu M. R. Štefánika.

 

  • Skleněné obklady

Využívají se především jako dekorativní prvky v kuchyních a koupelnách. Jejich nevýhodou je, že se snadno zašpiní, jelikož jsou na nich vidět všechny otisky prstů. Na druhé straně se ale jednoduše čistí.

  • Dřevěné obklady a dlažby

Disponují přirozeným vzhledem, který vytváří teplý a útulný domov. Jsou vhodné téměř výlučně do interiéru, ale i tady se o ně musíte neustále a poctivě starat.

2. Podle povrchové úpravy

Povrchová úprava slouží ke zlepšení (změně, úpravě) vzhledu, odolnosti, případně i kvality samotného produktu

  • Lesklé a leštěné

Mají elegantní a čistý vzhled, rozjasňují místnosti a vytvářejí iluzi většího a širšího prostoru. Ovšem když jsou vlhké, tak jsou kluzké. Proto jsou vhodnější spíše na stěny a do místností s menší vlhkostí.

  • Matné

Působí uklidňujícím, harmonickým a decentním způsobem. Matný, drsnější povrch je bezpečnější v prostorách, jako jsou koupelny a kuchyně.

  • Strukturované

Reliéfní povrchy jsou vhodnější spíše pro vnější využití, zejména tam, kde je důležitá protiskluzová ochrana. Jsou designové a stylové. Nevýhodou je těžší údržba. 

 

3. Podle místa použití

Jde zejména o to, jestli potřebujete obložit vnější nebo vnitřní prostor.

  • Interiérové

  • V kuchyních, koupelnách a místnostech, které jsou exponovány z hlediska vody, vlhkosti, a tedy protiskluznosti a odolnosti proti plísním.

  • V obývacích prostorách, kde oceníte spíše estetiku, pohodu a příjemný pocit při bydlení.

  • Exteriérové

Obklady a dlažby s vyšší třídou protiskluznosti, odolné proti střídání teplot, vlhkosti, mrazu, slunečnímu záření a obecně proti povětrnostním vlivům

 

Závěr

Toto je skutečně jen základní rozdělení, od kterého se můžete odrazit. V reálném životě ale budete muset dělat kompromisy. Obklady a dlažby zkombinujte podle svého estetického cítění, barevných kombinací a zohledněte všechny funkční i praktické detaily.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT