Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
16. listopadu 2020 Prečítané 9846x

Jak na keramické obložení schodiště

Pokladači a obkladači jsou mistři až tehdy, když zvládnou schodiště. Při tomto mistrovském kousku je důležitá i precizní příprava a správný výběr materiálu. 

Návody

Každý mistr obkladač musí denně zvládat povinné jízdy, má však také svůj „majstrštyk“. Tedy to, co ze své práce dělá nejradši, a tím pádem mu to jde i nejlépe. Ale z pohledu náročnosti je skutečným mistrovským kouskem obložení schodiště keramickou dlažbou a obkladem. Prečtěte si, co vše obložení schodiště kromě fortelu vyžaduje. 

leveling system, vyrovnavaci system, nivelacny system na obklad a dlazbu, levelys, maticovy system

Náročná příprava a realizace

V podstatě všechny fáze pokládání keramiky na schody jsou náročné. Některé náročnější než při běžném lepení obkladu nebo pokladu na rovnoměrnou plochu. Pokud jsou obkladačské prvky správně vybrány, vše je přesně vyměřené, a precizně je připravený také obklad, vzhůru do obkládání. Samozřejmě je nutné dodržet správný postup a vyvarovat se zbytečných chyb

Základním předpokladem úspěchu je přesné vyměření, a to včetně kontaktních ploch. Při samostatném pokládání je asi nejsložitější dodržení průběžnosti a co nejlepší rovnoměrnosti spár. Spáry by měly mít rovnoměrné a průběžné linie na celém schodišti a na točitém obzvlášť. 

 

Věděli jste…

… že z celkového podílu chyb keramických dlažeb a obkladů je jen do 10 % materiálových? Většina chyb jde na vrub nesprávného výběru materiálu, a hlavně nesprávného nebo nedodrženého postupu při obkládání nebo pokládání. 

 

Požadavky na návrh keramického obkladu schodiště

  • rozvrh dlažby by měl vycházet z osy schodiště
  • spáry by měly na jednotlivých schodových stupních navazovat
  • na obou stranách by měly být stejně široké průřezy
  • pokud nejsou použité schodovky s oblou nášlapnou hranou – schodové stupnice, doporučuje se nášlap ukončit zakončovacím profilem, který eliminuje nadměrné opotřebení hrany
  • design a barevné řešení by vzhledem ke zrakové orientaci při nedostatečném osvětlení neměly být nadměrně geometrické.

 

Materiál na schody by měl být speciální

Protiskluznost

Na schody se používají prakticky stejné druhy dlaždic jako na podlahy a obklady. Rozdíl je jen v jejich povrchové úpravě, která musí splňovat protiskluzové požadavky dané normami.

Protiskluznost je všeobecné vyjádření hodnoty úhlu, při kterém kráčející člověk pociťuje znejistění při chůzi na šikmé ploše. Úhel skluzu je vyjádřený ve stupních v rozdílných škálách. 

Hodnota protiskluznosti keramické podlahy určuje její vhodnost použití v konkrétním prostoru. Protiskluznost dlažby s vysokým koeficientem tření se vyjadřuje také dynamickým koeficientem tření. 

Zjednodušeně: dlažba na schodech by měla splňovat vyšší nároky na protiskluznost. 

 

Schodovky

Na nášlapnou vrstvu se používají dlaždice s protiskluzovými drážkami – schodovky. Měly by se dát koupit v jakémkoli druhu a dekoru keramické dlažby. Rozdíl oproti klasické dlažbě je jen v dodatečně lisovaných nebo frézovaných drážkách. Pokud k dlažbě, kterou jste si vybrali na podlahu, neseženete schodovky, můžete je nahradit transparentními protiskluzovými páskami. 

Kromě klasických schodovek s drážkami jsou k dispozici ještě dva typy speciálních dlaždic na schody: 

  • schodové stupnice – schodovky s oblou nášlapnou hranou
  • rohové schodovky – se dvěma rovnými a dvěma oblými hranami

Někteří výrobci v rámci kompletních řad schodových obkladů nabízejí i pravé nebo levé soklové dlaždice, přesně nařezané k zaobleným hranám schodových stupnic.  

leveling system, vyrovnavaci system, nivelacny system na obklad a dlazbu, levelys, maticovy system

Materiál

Dlažba v obytných prostorech, a zvláště na schodech, by měla mít co nejvyšší stupeň protiskluznosti. Toho se dá dosáhnout nejen mechanicky – přidáním protiskluzových drážek, ale i fyzikálně – sklonem dlaždice. Samotný materiál keramické dlažby může mít protiskluzové vlastnosti, vyplývající z technologie výroby a úpravy povrchové vrstvy. 

Na schody je nejčastěji doporučována keramická dlažba nazývaná gres. Tedy neglazované slinuté dlaždice s vysokou tvrdostí, hutným střepem a nízkou nasákavostí. Povrchový lesk jim nedodává glazura, ale úprava leštěním.  V podstatě nejde o klasickou keramiku, ale rozemletou, lisovanou a při vysokých teplotách vypálenou kameninu. 

 

Obložení schodiště je „fuška“

Ne ale fuška ve smyslu nějaké zfušované amatérské bokovky. Je to mistrovská disciplína.  Nejde samozřejmě pouze o postup, jakým schody obložíme. Pokud precizně dodržujeme pracovní postup a využíváme šikovný vyrovnávací systém, dokážeme i schody obložit tak, jak je potřeba. 

Důležitý je hlavně výběr materiálu s ideálními protiskluzovými vlastnostmi. Pokud jste, byť jen jednou, uklouzli na schodišti, víte, o čem píšeme. A kromě precizního výběru materiálu je u obkládání schodiště nesporně klíčová i příprava.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT