fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. ledna 2023 Prečítané 2213x

Naučte se rozměřit si uložení dlažby jako profesionál

Chystáte se na pokládku podlahy? V tom případě nezapomeňte na přípravu a zejména její správné rozměření. V našem článku se dozvíte, jak na to.

Návody

Pokládku dlažby je třeba si důkladně naplánovat. Z ekonomického hlediska je důležitý zejména výpočet množství dlažby, které budete při práci potřebovat. Ovšem součástí příprav a plánování je i rozměření dlažby a stanovení směru pokládky. V článku se o těchto krocích dozvíte užitečné informace.

rozměření dlazby, levelys , jak rozmerit dlazbu

Výpočet potřebného množství dlaždic pro pokládku

Prvním krokem pro úspěšné zvládnutí pokládky je nákup vhodného množství dlaždic. Jedná se zde totiž o ekonomické hledisko. Menší množství vám nemusí stačit a za zbytečně velké utratíte více finančních prostředků, než je nutné.

Začněte proto změřením šířky a délky místnosti. Následně tato čísla mezi sebou vynásobte. Tímto výpočtem získáte základní údaj, který vám sdělí, kolik m2 dlažby budete potřebovat. K tomuto číslu je ovšem nutné připočítat i rezervu (ideálně 10 %) – vypočtené m2 pronásobíte číslem 1,1. Rezerva je důležitá k pokrytí případných nerovností stěn a započtení odřezků.

Dlažba se v obchodě prodává v určitých množstvích po balících. I v tomto případě je výpočet jednoduchý. Plochu podlahy (se započtenou rezervou) stačí podělit plochou, která je uvedena na balení. Dostanete tak údaj o tom, kolik balení dlažby budete k pokládce potřebovat.

Poznámka

Výsledné hodnoty vždy zaokrouhlujte směrem nahoru.

 

Základní pravidla pro rozměření dlažby

Nejprve začněte tím, že si přeměříte výšku podlahy v místnosti, ve které budete pokládat dlažbu. Užitečnými pomůckami jsou v tomto procesu dlouhá rovná lať a vodováha. Výška podlahy sice nemusí korespondovat s výškou v sousedních místnostech, ale určitě je designově lepší, pokud je vše v jedné rovině. V případě, že budete potřebovat tento výškový rozdíl (se započtenou tloušťkou lepidla) dorovnat, chytrým tipem je například přidání samonivelační stěrkové hmoty.

Nejdůležitější je rozměřit si dlažbu tak, aby dořezy u stěn nebyly jen malé pásky dlaždic, které jsou nevzhledné. V tomto směru vám pomůže zejména rozdělení místnosti na poloviny. Na základě toho musíte potom doměřit počet dlaždic k jednotlivým stěnám.

U stěn následně stačí už jen doříznout dlaždice takovým způsobem, abyste po obou stranách místnosti dostali rozměrově stejné dořezy dlaždic. Nezapomeňte také zajistit, aby vám od dveří pokračovala průběžná spára.

 

TIP

Dlažbu je nejlepší začít pokládat od středu místnosti. V této souvislosti je třeba dlažbu rozměřit a zjistit, kde vyjde případný ořez u stěny. Nezapomeňte ale přitom započítat i šířku spár. Snažte se rozměřit uložení dlažby tak, aby první řada dlaždic při vstupu do místnosti byla z celých dlaždic.

 

Zvolte si průběh spáry

Všeobecným pravidlem je, aby byly spáry rozmístěny symetricky, případně uprostřed menších ploch. Pokud si rozměříte spáry nevhodným způsobem, snížíte estetiku a design místnosti. V tomto směru je důležité si vhodně zvolit i formát dlažby, a to zejména v případě, že místnost pokládky sousedí i s další místností, kde je již dlažba položena. Zásadním pravidlem je také to, že spára v podlaze má vždy navazovat na spáru ve zdi.

Směr ukládání dlažby

Při tomto kroku jsou oblíbené zejména tři možnosti, jak si rozměřit a vybrat směr ukládání dlažby, a to následující:

  • do pravého úhlu,
  • diagonální ukládání,
  • vzor rybí kosti.

Pokládání dlaždic do pravého úhlu je nejjednodušším způsobem. Ovšem nejlépe funguje pouze tehdy, máte-li takovou místnost, kde jsou stěny v pravém úhlu – před pokládkou doporučujeme kontrolu úhloměrem. Základem je položit první řadu dlaždic podél stěny a dále pokračovat v pravém úhlu napříč středem místnosti. Založení první řady obkladu si zjednodušíte použitím flexibilního zakládacího profilu.

I při diagonální pokládce budete potřebovat úhloměr. Principem je pokládání dlaždic přes střed nejdelší části místnosti v diagonálním směru (kosočtverce) – určete si podélnou a příčnou osu v místnosti. Znamená to rozměření středové osy tak, abyste z každé strany dlaždice dostali 45° úhel.

Napříč tímto naměřeným úhlem následně pokládejte další řady dlaždic. Tímto způsobem dosáhnete zakrytí menších nesrovnalostí stěn a místnost se vám opticky rozšíří. Nevýhodou diagonální pokládky je poměrně složité měření – úhly musí dokonale sedět a také vám vznikne více odpadu při dokončování okrajů. V souvislosti s tím stojí za úvahu ne 10 %, ale 15 % rezervy množství dlaždic.

U vzoru rybí kosti se první dlaždice položí pod 45° úhlem a pod tímto úhlem se pokračuje v celé řadě. Další řada dlaždic se pak pokládá do prostoru, který se mezi jednotlivými dlaždicemi vytvořil. I při tomto způsobu je ale potřeba počítat s náročnějším měřením úhlů a větším odpadem odřezků.

rozměření dlazby, levelys , jak rozmerit dlazbu, rybi kost

Rozměření dlažby na pokládku…

…je souslednost několika kroků. Nejprve je potřeba vypočítat si množství dlaždic, které budete potřebovat. K výsledku nezapomeňte připočítat rezervu. Následně si přeměřte výšku místnosti a přizpůsobte ji sousedním místnostem. Nezapomeňte na průběh spáry a zvolte si vhodný směr ukládání dlažby.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT