fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
14. května 2021 Prečítané 31561x

Jak zvolit vhodnou šířku spáry?

Šířka spáry ovlivňuje vzhled obkladu i podlahy a funkčnost dlaždic. Malé rozměry mohou dělat problémy, jako například praskliny či odlepení od podkladu. Jaká je tedy ta nejlepší šířka?

Návody

Rozhodli jste se, že do svého příbytku chcete stylové a pěkné dlaždice. Vybrali jste si zajímavý design a promysleli jste, kam se budou ukládat. Uvažovali jste však nad tím, jakou šířku spáry zvolíte? Na tuto maličkost zapomínají mnozí, nicméně představuje důležitý faktor ovlivňující vzhled i funkčnost. Jaká je tedy její správná šířka?

leveling system, vyrovnavaci system, nivelacny system, levelys, obklady, dlazby

Držte se normy

Na to, aby obklad dobře vypadal a roky vydržel, musí podléhat revidované normě ČSN 73 3451-1. Z té je třeba při ukládání vycházet.

Obecně platí, že šířka spáry by neměla být užší než 2 mm. Rozměry se liší v závislosti na jednotlivých projektech a dlaždicích. Výrobce uvádí doporučenou šířku spáry na obalech. Charakteristika keramiky se zpravidla uvádí ve formě piktogramů.

 

2 mm však představují hranici. Pod ni byste neměli jít. V případě, že byste tak učinili, převezmete všechny reklamace na sebe.

Spáry, které jsou užší než 2 mm, mohou způsobovat různé problémy. A to dokonce i tehdy, když je obklad položen odborníkem.

S jakými problémy se můžete setkat, když nedodržíte normy?

  • trhliny        
  • kachličky a dlažba oddělené od podkladu        
  • jinak poškozené dlaždice        
  • zatékání vody pod obklad.        

Bohužel, i navzdory všem zmíněným problémům, mnozí zákazníci stále touží po „bezespárové pokládce“. Pokud nad ní přemýšlíte, nezapomínejte, že se budete setkávat s různými problémy. A to vám rozhodně nestojí za to.

Klasická vz. rektifikovaná dlaždice

Při výběru spon berte na zřetel fakt, jaký druh dlaždice použijete neboť od toho závisí výsledná šířka spáry.

Při klasické dlaždici (kde hrany dlažby či obkladu nejsou řezané do pravého úhlu t.j. do 90 °) bude výsledná spára širší, než šířka spon. Například pokud použijete 1,5 mm sponu LEVELYS při klasické dlaždici, tak výsledná spára bude 2 mm a více (1,5 mm bude dolů při lepidle v místě, kde se dlaždice spojí a opřou o sponu).

Při rektifikované dlaždici (kde hrany dlažby nebo obkladu jsou řezané do 90 °, tj pravého úhlu) bude výsledná spára stejná, jako šířka spony. Například pokud použijete 1,5 mm sponu LEVELYS při rektifikované dlaždici, tak výsledná spára bude také 1,5 mm.

sirka spary, levelys spony, obklad a dlazba

Pomohou spony a křížky

Křížky jsou při spárování skvělými pomocníky. Zajistí stejnou šířku a linii. Nahradit je můžete sponami. V naší nabídce naleznete široký výběr z velikostí od 0,5 do 5 mm. Využít se dají pro dlaždice různé tloušťky, od 3 do 32 mm. Vyrobeny jsou z prvotřídních materiálů, díky čemuž zajišťují vysokou kvalitu, pružnost a odolnost.

Velikost spony závisí na tom, jakou tloušťku dlaždice máte. Někteří zákazníci, zejména profesionální obkladači, nakupují spony 1mm. Šířku spáry si následně pomocí křížků sami upravují.

 

Když jsou dlaždice odlišné

Občas se může stát, že jsou dlaždice nerovné. I v tomto případě platí norma. Ta specifikuje odchylky dlaždic, jako například v rozměrech, úhlu nebo i tloušťce.

Co však dělat, když dlaždice nejsou stejné? Pomoci si můžete kombinací spony a křížku. Vyberte si sponu užší než je šířka spáry. Například, pokud máte šířku spáry 2 mm, vyberte si sponu s 1 mm a spáry dotvořte křížky s 2 mm.

Důležitý je i spoj spár

Vzhled dlaždic ve velkém ovlivňuje spoj spár. Při kladení dlaždic na vazbu by se měl používat spoj ve tvaru „T“. Ten není tak výrazný. Pouhým okem si na něm nevšimnete menší délkové nebo šířkové nerovnosti.

Pokud pokládáte dlažbu na střih, měli byste zvolit spoj ve tvaru „+“. Dávejte si však pozor. Při tomto typu ukládání je vidět každá maličkost.

Při menších nesrovnalostech je dobré zvolit postup se sponami a křížky. Při velkých rozdílech šířky nebo délky doporučujeme jiný postup. Šířku spáry si vypočítejte na základě rozdílu šířky nebo délky. Ten vydělte dvěma. Nerovnost rozdělíte na obě strany spár.

Příklad

Rozdíl mezi dlaždicemi je v šířce 1 mm. Zvolte 1mm sponu Levelys a rozdíl 1 mm vydělte dvěma. Na každou stranu vám vyjde 0,5 mm. Minimální šířka spáry bude 1,5 mm. Na spáru využijte minimálně 1,5mm křížek Levelys. Pokud si nejste rozměrovými nerovnostmi jisti, použijte raději širší křížek.

Systém dlaždice vyrovná a zafixuje je do roviny. Zamezí tím nežádoucím pohybům a křížek Levelys vymezí šířku spáry.

 

Rada odborníka

Pokud vám nějaké křížky nebo spony zůstaly, nevyhazujte je. Můžete je později použít. Například 1,5mm spony se dají využít i při spárách s rozměrem 3 mm. Zbývající milimetry dotvoříte křížkem.

 

Spárujte jako profesionál

Správná šířka spáry je pro dlaždice důležitá. Zabraňuje tomu, aby se po krátkém čase zničily. Její minimální šířka by měla být 2 mm, ale vše se odvíjí od projektu a samotných dlaždic. Pokud plánujete obkládat a spárovat, nezapomeňte si koupit kvalitní vyrovnávací systém, například klínový nebo maticový značky LEVELYS.

Pokud plánujete položit dlažbu na podlahové vytápění, vyvarujte se spár užších než 2 mm. Ty mohou způsobovat velké problémy zejména při elektrickém systému podlahového vytápění. Ten má oproti teplovodnímu rychlejší náběh tepla, který způsobuje rychlejší a větší posun dlaždic.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT