Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
30. října 2020 Prečítané 4049x

Nejčastější chyby, kazy a nedostatky keramických obkladů a dlažeb

Aby keramický obklad a dlažby vydržely co nejdéle, musí být důkladně aplikovány. Téměř všechny jejich nedostatky vznikají při ukládání.

Tipy

Každý mistr pokladač a obkladač ví, že mezi nejhorší roboty patří opravování nebo předělávání po někom zkažený obklad či dlažbu. Protože téměř většina chyb, kazů a nedostatků obkladů a dlažeb vyplývá z chyb při obkládaní a pokládaní. Jen minimum kazů keramických obkladů a dlažeb jde na vrub výroby. Kazy a nedostatky způsobené například neopatrnou manipulací při dopravě a distribuci si všimneme ještě před obkládáním. Kazy mohou vznikat i nedostatečnou či nepatřičných údržbou již položeného obkladu či dlažby. Podívejme se společně blíže na nejčastější problémy obkladů a dlažeb z více úhlů pohledu.

 

Jak by to měl vidět zákazník?

Keramický obklad a dlažba je materiál, který žádný mistr nevyrobí ve své domácí dílničce „na koleně“. Zbývá nám ho tedy koupit a doufat, že vybereme ten správný a kvalitní výrobek. Tedy ten, co se hodí na konkrétní místo, kam ho chceme položit a s vlastnostmi, které má mít. Aby vydržel podle možnosti navždy. Skryté vady a kazy však při koupi obkladu a dlažby nepozná ani odborník.

Jelikož keramických obkladů a dlažeb známe a v běžné praxi používáme několik druhů, musíme hrubě zevšeobecňovat. Základní požadavky na novou keramickou obkladačku nebo dlaždici shrneme nahrubo takto:

  • měla by mít deklarovaný rozměr a tvar
  • bez prasklin, škrábanců a dalších viditelných povrchových defektů
  • pokud nejde o atypické tvary, neměly by být obkladačky ani dlaždice křivé
  • hrany nesmí být olámané
  • bez zásadních odchylek v tloušťce
  • při podlahových dlaždicích je důležitá i bezpečnost proti skluzu
  • materiál, vlastnosti a možnosti použití mají být uvedeny v informacích o výrobku.

Pokud jsou obklad a dlažba aplikovány správně, stačí se o ně jen pravidelně starat. Ale pozor: nesprávná či nepravidelná údržba může mít negativní vliv na vzhled a životnost keramického obkladu a dlažby. Proto je důležité vědět, jak o obklad a dlažbu třeba pečovat.

  

Víte…

… že z pohledu procentního výskytu je více kazů a chyb při keramických podlahách jako u keramických obkladů? Vyplývá to zejména z toho, že keramické dlažby jsou podstatně více mechanicky namáhané jako obklady.

 

Jak to vidí mistři?

Každý mistr pokladač zda obkladač se při své práci musí řídit příslušnými normami. A samozřejmě z norem vyplývajícími osvědčenými pracovními postupy. Pokud se vše děje tak, jak má, obklad a dlažba nebudou potřebovat opravy či výměnu. Stačí jen pravidelná doporučená údržba a trvanlivost dlažby či obkladu jsou prakticky zaručeno.

Pokud ale cokoli z pracovních postupů není dodrženo, generuje to možné kazy, chyby či nedostatky keramických obkladů a dlažeb. Zde jsou ty nejčastější:

  • praskliny nebo trhliny dlaždice způsobené nerespektováním dilatačních spár podkladu
  • prasknutí nebo uvolnění dlaždice způsobené trhlinami či jinými nedokonalostmi podkladu
  • uvolnění dlaždice v důsledku nesprávné přilnavost k podkladu
  • nedodržení přípustné kontaktní plochy dlaždice s podkladem
  • dutiny pod dlaždicí způsobené nesprávným aplikováním lepicí hmoty
  • nedostatky vyplývající z nedokonalé ploše podkladu
  • poškození hran dlaždic a podkladu v důsledku nekompaktního spárování.

 

Jak to musí vidět odborníci?

Experti, kteří dokáží odborně a objektivně kontrolovat kvalitu obkladů či dlažeb, řešit a posuzovat například reklamace obkladů i podlah, musí něčím řídit. Základní „mantinely“ toho, jak má být obklad obložený či položena dlažba, určují normy. Stejně i to, jak mají při předávání obklady a dlažby vypadat.

Kontrolu kvality položené dlažby a obloženého obkladu realizují experti mechanicky nebo vizuálně. Při kontrole se podle příslušných norem zohledňuje několik ukazatelů kvality. U keramických obkladů a dlažeb je to zejména:

  • geometrická přesnost, celkový vzhled a detaily
  • průběh vodorovných a svislých spár, jejich rovnoměrnost, svislost, přímost a návaznost na ostění nebo jiné členění plochy
  • rovnost, hloubka, šířka a hladkost spár
  • vyváženost a souměrnost členění dané plochy
  • rovinnost povrchu a rovnost ukončení se zohledněním přípustných odchylek
  • vyváženost rohů a koutů.

 

Jaké jsou kvalitní keramické obklady a dlažby?

Ty, které vydrží bez nutnosti oprav tolik, co stavební konstrukce. Tedy stěny a podlahy, na které jsou aplikovány. Keramický obklad a dlažba jsou obecně deklarované a měly by být uživateli považovány za trvanlivé krycí systémy. Pokud se ale vyskytnou kazy, chyby či poruchy obkladů a dlažeb, obvykle vyplývají z nedodržení pracovních postupů při jejich aplikaci. Je na diskusi, zda jde o odfláknutou nebo jinak neprofesionální práci. Tedy, zda nedodržení postupů vyplývá z lajdáckosti nebo nevědomosti. Oba případy však mají stejný výsledek: obklad či dlažbu, kterou je třeba pracně opravit nebo vyměnit.    

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT