Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
4. prosince 2017 Prečítané 4021x

Jaké obklady vybrat do koupelny + jejich údržba

V prostorách koupelny pravidelně trávíme čas při běžných hygienických činnostech. Většina z nás se tu chce cítit útulně a bezpečně. Je to místo, kde můžeme relaxovat a mít chvíli pro sebe. Při výběru dlažby a obkladů do koupelny se bere v úvahu vícero faktorů. Kromě pocitu, který chceme, aby koupelna vyvolávala, je důležité zohlednit materiál vhodný do prostředí, kde vzniká vlhkost. Před výběrem je dobré podívat se na údržbu materiálu, na jeho absorpční vlastnosti, tvrdost, odolnost vůči úderům a vůči chemikáliím a na kluzkost materiálu (hlavně u dlažby).

Tipy

Zdroj:Google.com

V koupelnách, kde není možnost větrání, doporučujeme obložit prostor až po strop, a to kvůli vlhkosti, která se v prostorách udržuje. V případě absorpčních materiálů může snadno vzniknout plíseň. Proto jsou v těchto prostorách vhodnější nepropustné materiály.

U podlahy v koupelně je třeba myslet i na protiskluzové vlastnosti, ty jsou označeny třídou R9 až R13. Předtím, než si vyberete obklady do koupelny, zvažte nejen barvu a vzhled, ale také již zmiňované vlastnosti materiálu a sladění jeho vlastností s prostorem koupelny.

Použít matný, nebo lesklý obklad/dlažbu?

Výhodou matného obkladu je, že není vidět každou nečistotu. Hodí se do větších koupelen, působí tepleji než lesklé materiály. Matné materiály není třeba umývat často, ale čištění je o něco těžší než u lesklých materiálů. Lesklý obklad díky odrazu světla prospěje menším koupelnám a je jednodušší na údržbu. Kvůli snadno viditelným nečistotám je však třeba jej umývat častěji. Častokrát se matný a lesklý materiál v koupelně kombinuje. Výborným kompromisem je tzv. lappato – pololesklý přeleštěný materiál.

Hodí se do koupelny velký, nebo malý tvar obkladů a dlažeb?

Čím víc malých obkladů, tím víc spár, které jsou náročnější na údržbu. Malé tvary také opticky zmenšují prostory koupelny. Do menších koupelen se hodí více velké tvary. Dobrá je také přiměřená kombinace malých a velkých tvarů.

Můžete si vybrat z těchto nejčastěji používaných materiálů:

Keramika a porcelán

Keramická a porcelánová dlažba je vytvořená ze směsi jílů, které jsou vytlačené do tvaru a vypálené v peci při vysoké teplotě.  Jsou-li glazované, jsou ideální do koupelen.

Přírodní kámen

Typicky drsné a asymetrické tvary kamenných dlaždic se hodí stejně do koupelen rustikálního stylu jako do moderně zařízených koupelen. Nejsou úplně nepropustné, proto potřebují vodotěsnou membránu, aby vydržely vlhkost v koupelně.

Sklo

Skleněné dlaždice odrážejí světlo a jsou elegantní. Skleněné dlaždice se používají často v mozaikách. Jsou nepropustné a odolné vůči zabarvení. Nejlepší je umístit je na stěnu a na dlážku tam, kudy procházíte minimálně.

Mramor

Mramor je přírodní kámen vytvořený z vápence. Sofistikované a tradiční mramorové dlaždice mohou být vysoce leštěné a jsou k dispozici v různých velikostech. Mramor může být i se spárami a vnese do koupelny příjemné barvy.

Žula

Žula je k dispozici v různých barvách a texturách. Je těžší než ostatní přírodní kameny. Díky své tvrdosti je velmi odolná vůči nárazům, a tudíž vhodná na místa, kudy procházíte častěji.

Vápenec

Vápenec je přírodní kámen, který má typicky hladký povrch a nejčastěji se vyskytuje v béžových, hnědých a žlutých odstínech. Je vhodný na stěny i na podlahu.

Kov

Kovové dlaždice mohou být vyrobeny z pevného kovu nebo ze živice s kovovým povlakem. K dispozici jsou v mnohých povrchových úpravách, včetně bronzu, mědí a nerezavějící oceli. Kovové dlaždice se často používají jako akcenty ve spojení s jinými typy dlaždic.

Terakota

Terakotová dlažba se vypaluje při nízkých teplotách. Má nízkou hustotu a je vhodná jen pro suché oblasti. Je-li glazovaná, může se využít také v prostorách sprchového koutu apod.

Travertin

Travertin je vápenec vytvořený z minerálů, které se rozpustily v podzemní vodě a protlačily se vodou přes zemskou kůru. Jedná se o vícevrstvý kámen, je k dispozici v různých zemitých barvách a nabízí sofistikovanou volbu pro stěny i podlahu.

Cementové dlaždice

Zatvrzená směs písku a malty je nepropustná dlažba s vynikající trvanlivostí. Dlaždice mohou mít hladký i nezarovnaný povrch.

Saltillo

Saltillo dlažba je sušená, ne však vypálená. Jedná se o materiál s nízkou hustotou a hrubou texturou. Její přirozený vzhled může dodat rustikální šarm. Tato dlažba však snadno absorbuje vodu, proto se nehodí do koupelen.

Břidlice

Břidlice je jemnozrnný kámen z břidlice a hlíny. Má povrch s přirozenou texturou, je to protiskluzový materiál vhodný na stěnu i podlahu.

K tématu obkladů v koupelně vám doporučujeme i další články z našeho blogu:

5 tipů, jak pomocí obkladu a dlažby zvětšit koupelnu
Není spárovka jako spárovka: 6 tipů, jak si vybrat spárovací hmotu, která vás nezklame!
7 důvodů, proč k položení dlažby a obkladů využít systém LEVELYS

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT