fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
29. června 2017 Prečítané 11857x

Není spárovka jako spárovka: 6 tipů, jak si vybrat spárovací hmotu, která vás nezklame!

Některá spárovací hmota může po čase ztratit barvu, vypadávat ze spár a na jejím místě se pak začne tvořit plíseň. Jak tomu předejít? Stačí, kdy se při koupi spárovací hmoty budete řídit následujícími radami.

Návody

Precizní lepení dlažeb a obkladu je pouze polovinou úspěchu. Zbylou část tvoří spárování, které také velmi výrazně ovlivňuje výsledný dojem a spokojenost z nové koupelny nebo kuchyně.

Kdysi se na vyplňování spár používala obyčejná cementová směs, dnes však existují mnohem propracovanější spárovací malty. Takové, které dobře vypadají a mají také množství funkčních vlastností. S rozmanitou nabídkou však přišly i rozmanité starosti: protože čím víc variant existuje, tím těžší je výběr.

1. Na barvě záleží

Pokud chcete, aby interiér působil výrazně, tohoto efektu docílíte také kontrastní spárovací hmotou. Pokud ale potřebujete spáry spíš zamaskovat, zvolit byste měli odstín, který barevně ladí s dlažbou.

Zažitým trendem, ale dnes už spíše přežitkem, je bílá spárovací hmota. Tou lidé masově spárovali dlažbu, a to bez rozdílu, zda měli na podlaze světlé, nebo tmavé dlaždice. Stejně tomu bylo i v případě obkladů. Další ne příliš přívětivou vlastností bílé spárovací hmoty je velká náchylnost na zašpinění. Důvodem může být i nesprávný postup při umývání podlahy či obkladů.

Dlažbu je třeba nejdřív zbavit větších nečistot pomocí vysavače a umývání by mělo přijít na řadu až potom. Bez použití vysavače se totiž částečky prachu zanesou přímo do spár, které po čase ztratí svou zářivou bělost. O tom, jak účinně vyčistit spáry na podlaze, jsme psali už v minulém článku.

2. Zrnitost hmoty vybírejte podle velikosti spár

Při rozhodování sehrává velkou úlohu také velikost spár. Na spárování kamenné dlažby, která oproti té keramické vyžaduje i silnější mezery, budete potřebovat spárovku s větší zrnitostí.

3.Cementová spárovka pro běžné použití

Pro spárování v místnosti, kde se neočekává mechanické zatěžování podlahy, postačí cementová spárovací hmota. Jedná se o klasickou spárovku do interiéru, která je dostupná ve vícero druzích. Ty lacinější si ale nemusí rozumět s chemickými čisticími prostředky, čímž se automaticky nehodí do koupelny, kuchyně ani na spárování dlažby v chodbě.

Po cementové spárovací hmotě je možné chodit už do 24 hodin od aplikace. Její předností je široká škála barev, díky čemuž si můžete v koupelně zvýraznit keramickou dlažbu, obklad i mozaikové vzory přesně podle svých představ.

Mezi nejlepší cementové spárovací malty patří produkty od značek Knauf, Murexin a Mapei. Právě se spárovačkou Mapei má uživatelka macka23 nejlepší zkušenosti: „Obkladači nám tenkrát řekli, že je nejlepší, tak jsme ji koupili. Máme ji na dlažbě, na obkladech v kuchyni a bude i v koupelně. Další obkladač, který nám právě dělá koupelnu, s ní má také dobré zkušenosti. Mají i fajn vzorník.“

4. Flexibilní lepidlo vyžadují flexibilní spárovku

Na spárování dlažby a obkladu, který byl lepený pomocí flexibilního lepidla, se používají polymer cementové spárovací hmoty. Jedná se o klasické cementové spárovací hmoty, obohacené o polymerické látky. Ty snižují křehkost spárovky a zároveň zlepšují její pevnost a odolnost vůči vodě.

Právě díky tomu je pružná spárovací hmota vhodná na spárování sprchových koutů, obkladů, kuchyňských linek a všude tam, kde se očekává vysoká vlhkost. Spárovka z polymer cementové směsi je také žádaná jako spárovací hmota pro podlahové topení, protože dokáže odolávat teplotním rozdílům. Své uplatnění najde i v exteriéru.

5. Na dilatační spáry patří silikon

Pružná silikonová hmota se používá na spárování mezer mezi flexibilní stěnou a flexibilní podlahou. To proto, že běžná cementová spárovka je příliš tvrdá, změnám mezer by se nedokázala přizpůsobovat a časem by popraskala.

Po silikonové spárovačce bychom měli sáhnout vždy, když je naše podlaha umístěná na izolační vrstvě a „plave“. Stejně tak je vhodná i v případě, že namísto pevných příček máte v domácnosti stěny ze sádrokartonu. Ty se totiž také ohýbají, i když jejich pohyb je volným okem viditelný.

Silikonový tmel určený na spárování dilatačních mezer je možné koupit v různých barvách.

6. Spárovka do exteriéru? Polymer, epoxid nebo uretan

Z výše uvedených druhů se na spárování mezer v exteriéru hodí pouze polymer cementová hmota. Pokud ale potřebujete spárovku do extrémních podmínek, musíte si vybrat jinou. Jednou z nich je čistá polymerová spárovací hmota, která dokáže odolávat vodě, chemikáliím i mechanickému poškození a nejčastěji se používá na spárování bazénů.

Pokud hledáte spárovku do objektů, kde se očekává velké mechanické zatížení a používání agresivních chemických látek, vybrat si můžete buď epoxidové, nebo uretanové spárovací hmoty.

Věříme, že vám náš průvodce pomohl a na spárování podlahy si vyberete takovou hmotu, s kterou budete dlouhodobě spokojení. ?

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT