Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. května 2023 Prečítané 913x

Jak vám pomohou Jolly hrany zlepšit design koupelny?

Chystáte se obkládat koupelnu a přemýšlíte o použití Jolly hran? V tomto článku se dozvíte vše potřebné, abyste dosáhli maximálního estetického efektu.

Návody

Při kladení obkladů je důležité myslet také na detaily, například na ukončovací lišty. Pokud ovšem hledáte způsob, jak zlepšit design v koupelně, zajímavou alternativou jsou Jolly hrany. Jde nejen o funkční, ale také nápaditý prvek, který dává prostoru zcela jiný rozměr. V článku se dozvíte, proč jsou Jolly hrany v současnosti tak oblíbené.

Co jsou Jolly hrany?

Jolly hrany, které známe také pod názvem „kamenářský roh“, jsou často preferovaným řešením v moderních koupelnách, kde je kladen důraz na čistý a minimalistický design. Jejich bezlištové provedení a elegantní vzhled umožňují přizpůsobit se různým koupelnovým stylům a zároveň zachovat jednoduchost a styl.

Princip práce spočívá v tom, že se hrany obkladů brousí nebo řežou pod 45° úhlem, aby se vytvořil plynulý povrchový přechod mezi dvěma obklady – vzniká tak hrana zcela beze spáry. Stejně tak, pokud použijete epoxidovou spárovačku a zabrousíte ji a zaleštíte, dostanete krásně hladký roh.

TIP

Založení první řady obkladu si můžete usnadnit pomocí naší flexibilní pomůcky – zakládacího profilu na obklady.

Výhody použití Jolly hran

Použití Jolly hran pro ukončení obkladu v koupelně přináší několik výhod, které můžeme sumarizovat následovně:

  • Bezlištové provedení – umožňují vytvoření bezlištového provedení, které působí minimalisticky a elegantně.
  • Estetický vzhled – poskytují koupelně dokonalý a esteticky příjemný vzhled. Díky hladkému a lesklému povrchu dokáží upoutat pozornost a vytvořit harmonický celek.
  • Snadná údržba – hladké a lesklé povrchy Jolly hran jsou snadno udržovatelné a odolné vůči vodě a špíně. Stačí je pravidelně utírat vlhkým hadříkem, a koupelna bude vždy čistá a uklizená.
  • Odolnost – gres, mramor nebo žula. Zabezpečují jejich vysokou odolnost vůči poškození a opotřebení.
  • Vizuálně rozšiřují prostor – použití Jolly hran vizuálně rozšiřuje prostor a vytváří iluzi větší místnosti.

Nevýhodou je vyšší cena instalace oproti běžným lištám – nutnost použít kvalitní odolný obklad, například gres nebo mramor. Cena práce je také vyšší.

jolly hrana, joly hrana, kamenicky roh, kamenarsky roh, levelys

Jak na Jolly hrany v koupelně?

Rozhodnete-li se pro Jolly hrany jako ukončení obkladu v koupelně, je důležité dodržet několik kroků:

Vyberte si kvalitní a vhodný obklad nebo dlažbu

Řezání Jolly hran vyžaduje kvalitní a odolné materiály, jako jsou gres, mramor nebo žula.

Připravte si potřebné nástroje

K řezání Jolly hran budete potřebovat diamantové kotouče, diamantové houbičky, kotouče na doleštění hran a řezačku na dlažbu. Důležité je také zajistit ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a ochranné brýle.

Ošetřete hrany obkladu

Před samotným řezáním se ujistěte, že hrany obkladu jsou hladké a rovné. Objeví-li se nějaká nerovnost, může to vést k neestetickému vzhledu Jolly hran.

Začněte s řezáním

Pomocí řezačky a diamantového kotouče začněte řezat hrany obkladu pod 45° úhlem. Důležité je, aby byl úhel rovný a hladký. Pracujete-li s větším obkladem, je dobré nechat si pomoci někým zkušenějším.

Čištění

Po dokončení prací nezapomeňte obklad důkladně očistit a otřít, aby se odstranily zbytky materiálu.

Na co je třeba u Jolly hran pamatovat?

U tohoto typu ukončení obkladu je důležité zohlednit druh a velikost obkladu, se kterým budete pracovat.

Počítejte s tím, že bude-li formát obkladu větší než 50 cm, řezání Jolly hran se stává náročnějším. Je to zejména z důvodu, že v tomto případě existuje větší šance, že úhel 45° nebude dokonale dodržen. Proto zde existuje vyšší riziko neestetického vzhledu.

 

TIP

Základem je použití kvalitního nářadí, které použijete při řezání. Zapomeňte na flexi nebo úhlovou brusku, protože výsledek pravděpodobně nebude nikdy tak dokonalý jako při použití profesionálního nářadí. V tomto směru jsou proto ideální kvalitní diamantové pily s vodním chlazením.

 

Inspirace pro použití Jolly hran v koupelně

Jolly hrany můžete využít různými způsoby, a vytvořit tak jedinečný a elegantní design. Níže uvádíme pár tipů na využití Jolly hran v koupelně:

  • Použijte Jolly hrany na okrajích sprchového koutu nebo vany k oddělení různých materiálů, jako jsou obklady a dlaždice.
  • Použijte Jolly hrany jako zdobení pro koupelnový nábytek. Můžete je například aplikovat na spodek zrcadla nebo na okraje umyvadla.
  • Vytvořte moderní a elegantní vzhled koupelny pomocí Jolly hran s lesklým povrchem. Lesklé povrchy odrážejí světlo a přidávají do koupelny zářivý vzhled.
  • Použijte Jolly hrany k oddělení různých zón v koupelně, například mezi vanou a umyvadlem.

jolly hrana, joly hrana, kamenicky roh, kamenarsky roh, levelys

V současné době se Jolly hrany…

…stávají stále oblíbenějším prvkem v moderních koupelnách. Díky nim můžete dosáhnout minimalistického a elegantního designu. Při jejich instalaci ale nezapomeňte dbát na výběr kvalitního a odolného obkladu a pořídit si potřebné nástroje a ochranné pomůcky.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT