fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
19. července 2017 Prečítané 4132x

5 tipů, jak pomocí obkladu a dlažby zvětšit koupelnu

Ptáte se, jak obložit koupelnu, aby při zachování původních rozměrů vypadala opticky prostornější? Využijte některý z našich tipů, anebo je do úpravy koupelny zapojte rovnou všechny! Malou koupelnu totiž dokáže zvětšit jak barva, tak například vzor obkladu…

Tipy

1. Světlá barva zvětšuje, ale nepřehánějte to s ní!

Světlé barevné odstíny dokážou prostor “přifouknout” a vzbudit dojem, že je prostornější. Proto bývá nepsaným pravidlem, že do malých koupelen patří světlý obklad, nábytek i dlažba. Pravda to je, avšak pouze z části. Při rekonstrukci koupelny nemusíte nutně použít pouze bílý obklad.

Kromě zářivě bílé si můžete vybírat z celé palety neutrálních barev: od béžové až po světlešedou. Pro navození dokonalé atmosféry bude ideální, pokud světlý obklad ozvláštníte například nábytkem z tmavšího dřeva. Díky tomu bude koupelna kontrastní a bude vypadat opravdu luxusně.

Co se týče barvy dlažby, ta může být o něco tmavší než obklad. Pokládání koupelny tmavší dlažbou je dobrá volba nejen z estetického, ale i praktického hlediska. Na šedé keramické dlažbě budou nečistoty méně výrazné. A na závěr? světlý obklad je ideální také do tmavších koupelen, kam proniká málo přirozeného světla.

2.  MInimum spár = větší postor

Při výběru velikosti obkladu byste měli myslet také na spárovací hmotu. Menší obkladačky s výraznou spárovačkou budou působit “větší”. Pokud se rozhodnete pro lepení obkladaček menších rozměrů, na výplň mezer použijte takovou spárovací hmotu, která bude splývat s barvou obkladu. Díky tomu bude koupelna působit mnohem prostorněji.

Pokud si k obkládání koupelny zvolíte větší dlaždice, hustota spár bude menší, tudíž “nenaruší” prostor v koupelně. Řiďte se pravidlem: čím méně kontrastů na stěně, tím větší se bude koupelna zdát. Obklad by měl proto obsahovat minimum spár.

3. Prostor díky lesku

Ačkoli se to tak na první pohled nemusí zdát, také povrchová vrstva obkladaček má velký vliv na to, jak prostorně bude koupelna působit. Zatímco keramický obklad s matným povrchem intenzitu dopadajícího světla tlumí, světlo, odrážející se od lesklého obkladu, dělá koupelnu opticky větší.

4. I malé vizuální prvky pomůžou

Zatímco velké vzory slouží na zútulnění prostranných místností, drobné dekorace na obkladu dokážou skromný prostor naopak pocitově zvětšit.

Další skvělou volbou je použít na obložení koupelny jednu obkladačku v barvě podobné té, která byla nebo bude použita na podlaze. Do koupelny tak vpravíte velice zajímavý vizuální prvek, který bude odlišný od ostatních obkladaček, ale zároveň nijak nevybočí z barevné škály koupelny.

5. Vyzkoušejte diagonální rozložení dlaždic

Lepení obkladaček nemusíte realizovat pouze klasickým způsobem. Vyhněte se vertikálnímu položení dlažby – koupelnu malých rozměrů dokáže opticky rozšířit dlažba položená horizontálně nebo diagonálně. Diagonální způsob kladení se používá také v případech, kdy ani jeden úhel v koupelně není 90stupňový.

Další inspirace na netradiční uspořádání dlaždic najdete již brzy v dalším z našich článků.

Při renovaci malé koupelny se nemusíte řídit výlučně těmito radami. Některé z nich mohou být v rozporu s vašimi představami. Například pokud plánujete do koupelny umístit doplňky se zlatou povrchovou úpravou, ty totiž místo bílého lesklého obkladu mnohem lépe vyniknou na tmavém s matným povrchem.

Připravte se na to, že s plánem opticky zvětšit koupelnu přichází i množství těžkých rozhodnutí. Právě dělání kompromisů může být mnohem těžší než přeměna malé koupelny v kachlíčkové království. Držíme vám palce! ?

 

 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT