Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
31. května 2021 Prečítané 2976x

Jak zamezit průhybu (planaritě) na dlaždicích?

Nemůžeme počítat s tím, že každá keramická dlaždice bude dokonale rovná a stejně hrubá. Podívejte se, jak se dá pracovat s dlažbou, která má odchylky planarity.

Návody

Jedna z klíčových geometrických vlastností obkladových keramických prvků je jejich plošná rovinnost. Rovinnost plochy každé dlaždice a také z ní vyplývající výsledná, místní rovinnost položené keramické podlahy jsou klíčové pro konečný vzhled podlahy. Rovinnost nazýváme také planarita a její odchylky obvykle způsobují průhyby. Nebudeme tedy psát o tom, jak planaritě dlaždice a podlahy zamezit. Naopak, podívejme se na to, jak umíme položit podlahu tak, aby měla co nejdokonalejší planaritu.

Terminologie

Původně latinský výraz planarita je dnes používán zejména v chemii, biologii, ale i statistické matematice. Známe planaritu molekul, peptidů, planaritu grafů a také keramických obkládacích prvků. Pro nás je klíčový překlad pojmu planarita jako rovinnost. Vycházejme z faktu, že ne každá dlaždice má dokonalou planaritu, není dokonale rovná a na celé ploše stejně hrubá.

Teorie a praxe

Pokud v běžných bytových prostorách norma určuje odchylku rovinnosti 0,5 %, počítanou podle rozměrů dlaždic, u velkých formátů by byla podlaha nepoužitelná. Tedy chodit by se po ní dalo, ale určitě bychom zakopávali. Odchylka místní rovinnosti podlahy obytných místností by totiž ani zázrakem nedosáhla normou povolené ± 2 mm na 2 m.

Kromě toho můžeme počítat s tím, že odchylky planarity budou mít „od výroby“ zejména dlaždice s velkým rozdílem délky a šířky. Například ty s rozměry 120 x 12 cm nebo 100 x 10 cm a podobně budou mít specifické průhyby již tehdy, když je vybalíme. Jejich nerovnost je způsobena procesem výroby, materiálem a rozměrem. Co s tím?

Video planarita dlaždic:

Víte, že…

s dnešními vyspělými technologiemi výroby keramických obkládacích prvků připadá na materiálové chyby jen méně než 10 % celkového podílu chyb pokládky? Zbytek jde na vrub lidskému faktoru, buď jsou to chyby vyplývající z nesprávné volby materiálu nebo nesprávného či nedodrženého postupu pokládky.

Metody „dolaďování“ odchylek planarity

Pokládačská praxe zná několik způsobů, jak pracovat s dlaždicemi, které jsou nerovné již před pokládáním. Tyto metody však nejsou stoprocentně účinné. Nepomáhá a ani na dobrý výsledek rovinnosti podlahy nepostačí například pokud dlaždice překládáme „na třetinku“ nebo jen na 10 % celkové délky.

Leveling systém - spony - Levelys

Při takových způsobech pokládky stejně nedosáhneme cíle alespoň normativní planarity, protože vždy bude konec jedné dlaždice „padlý“ níže než rovná hrana dlaždice pod nebo nad ní. Vznikne tak nehezký a nerovný spoj spár, a tyto nerovnosti jsou při používání náchylné na odloupnutí povrchové glazové vrstvy. Dlažba se v kritických místech rychleji opotřebovává například běžným chozením nebo pohyby nábytku.

Kromě toho takto realizovaná podlaha není esteticky vyhovující a „propadlé“ spoje, spáry se i špatně čistí. Odchylky planarity dlaždic nedokážeme vyrovnat ani čarováním s podkladem nebo s tím nejflexibilnějším lepidlem. A klasická „křížová“ metoda také nepomůže kvalitně položit dlaždice s průhyby. Křížky docílíme maximálně stejné šířky spár, na výškové rozdíly dlaždic však nemají křížky žádný vliv.  

Řešením je vyrovnávací systém

Na plošné odchylky rovinnosti dlaždic od výroby, ale i na celkovou místní rovinnost položené dlažby, existuje prakticky jediný účinný recept. Použití vyrovnávacího nivelačního leveling systému dokáže průhyby eliminovat. Vyrovnávací systém doslova vyrovnává odchylky planarity dlaždic a celou plochu podlahy dá do roviny.

Výsledek virovnání dlaždic:

Jak na to? 

Vyrovnávacím systémem nastavíme a zafixujeme konečnou rovinnost podlahy. Dlaždice vyrovnáme vůči sobě a zamezíme propadům, vyplývajícím z odchylek jejich rovinnosti. Dlaždice vůči sobě vyrovnáme do maximální možné míry, kterou dovolí tloušťka dlaždic, přičemž platí: čím jsou dlaždice tenčí, tím plynulejšího přechodu dokážeme docílit.

  • samozřejmostí je maximální možná rovinnost podkladu      
  • pracujte výhradně s flexibilními lepicími a spárovacími materiály      
  • vždy lepte kombinovanou metodou floating & buttering      
  • dodržujte odborníky doporučený postup pokládky s leveling systémem      

Video vyrovnáví dlaždic pomocí LEVEL+:

Odchylky planarity se dají zvládnout

Keramická dlažba není laminátová plovoucí podlaha, není flexibilní a při pokládce nemůžeme počítat s tím, že ji ohneme, pokud bude potřeba. Aby nám dlažba nepopraskala a abychom ji položili co nejvíce do roviny, musíme jít na její přirozené odchylky od planarity jinak. Chce to jen vědět jak, a použít ten správný leveling vyrovnávací systém. 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT