fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
16. listopadu 2020 Prečítané 2274x

O normách a technických listech pro obkladače

V Evropské unii se i dokončovací práce řídí normami. Švýcaři však mají k normám vypracované i podrobné komplexní metodiky, technické listy. 

Tipy

Představte si, že se mistr obkladač vydá na poznávací cestu okolo světa. Jako profesionál si na toulkách všímá i obkladů, podlah a dlažby. Nejen těch ukázkových, které vydržely století (a některé i déle) v různých historických budovách. Ale i těch běžných – v hotelích, restauracích, obchodech či v soukromí. Myslíte si, že se obklady a podlahy lepí ve světě jinak než u nás? Jsou normy a postupy zásadně jiné nebo už je i tato oblast globalizována? Pojďme se podívat, jak je to u nás doma, tedy v Evropě. 

technické normy pro obklady a dlazby, dlazdice, levelin gsystem, vyrovnvavaci system

SNT, ČSN, EN, DIN, NHBC, LABC a mnohé další

Protože jsme hrdí Evropané, občané Evropské unie, nedá se to dělat tak nějak „po česku“. I v oblasti stavebních prací, konkrétně dokončovacích, kam obklady a dlažby patří, máme vlastní normy a harmonizované evropské normy. Víme tedy, že bychom měli pokládat a obkládat v zásadě stejně v Kalamenové, Lodži, Uppsale, Giessenu, Nelahozevsi, Lienzu, Curychu a také v Parmě, Soluni, Nice či Zaragoze. 

Kromě toho je už v podstatě harmonizovaná i stavební výroba a materiály včetně chemie. Stejnou italskou obkladačku, německé lepidlo, polskou žárovku a české hřebíky byste měli koupit po celé Evropě. A prakticky po celém „západním“ světě.

technické normy pro obklady a dlazby, dlazdice, levelin gsystem, vyrovnvavaci system

Jak je to u nás?

Oblast stavebnictví, dokončovacích prací, obkladů a dlažeb je v naší zemi legislativně vymezena několika zákony, vyhláškami, normami

Českým „normotvůrcem“ byl do 31. 12 .2017 státní Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Jeho nástupkyní je v oblasti norem od 1. 1. 2018 Česká agentura pro standardizaci ČAS. Ta převzala všechny činnosti související s tvorbou, vydáváním a distribucí technických norem v České republice. 

Země, od kterých se ostatní můžou učit, mají ale kromě normovaného systému propracovaný i systém technických listů. Ne ale takových, které známe u konkrétních výrobků přímo od výrobců. Jde o komplexní metodiku, vypracovanou pro každé odvětví zvlášť. I v oblasti dlažeb a obkladů jsou vzorem samozřejmě Švýcaři. 

 

Chtějí být Švýcaři zase jiní?

Ne ani tak velmi jiní, ale lepší, kvalitnější, přesnější, propracovanější. Neplatí to ale jen u Švýcarů, ale také Rakušanů a Němců. Vyplývá to zřejmě z toho, co mají germánské národy společné: snahu o co nejkvalitnější výkon, disciplínu, úctu k pravidlům a smysl pro pořádek, někdy až byrokratický detail. Co se ale pracovních postupů týče, Germáni prakticky nemají ve světě konkurenci. 

V evropském prostředí dokončovacích stavebních prací se daří kromě harmonizace norem také částečné harmonizaci technických a technologických postupů a pravidel. Inspirací například pro české a slovenské postupy týkající se obkládání keramikou a kamenem jsou právě ta švýcarská a také ruská technická pravidla, technické listy. Ale děje se to také naopak, například pravidla pro obkládání sklem vytvořili čeští odborníci. 

 

Věděli jste…

… že Švýcarsko je dlouhodobě zemí s nejvyšším počtem zlatých medailí získaných na světových soutěžích obkladačů? Ve Švýcarsku pracuje několik mistrů světa v obkládání. 

 

Jako švýcarské hodinky

Švýcarský odvětvový systém – i ve stavebnictví – má pyramidovou strukturu. Na vrcholu jsou normy upravující všeobecné zásady s dlouhou a neměnnou platností. Technické listy, které tvoří nosné prvky pyramidy, jsou výsledkem práce odborných komisí. Jsou aktualizované tak, že kopírují vývoj dle zkušeností a podkladů výrobců a jejich produktových listů, které tvoří promyšlený standard. 

Technické listy pro keramické a kamenné obklady a dlažby jsou souborem aktualizovaných technických pokynů, představujících komplexní metodiku v oblastech:

  • navrhování a projektování
  • výběru vhodných materiálů
  • technologických postupů
  • řešení náročných detailů
  • příčin chyb a poruch a způsobů jejich odstraňování a oprav
  • zásad vhodného ošetřování, čištění a údržby.

Technické listy jsou zaměřené na dlouhodobé udržení kvality obkladů a dlažeb. Máme se tedy co učit a čím se inspirovat. 

 

Normy nepustí, ale…

Ve Švýcarsku, Rakousku, Německu, u nás a prakticky kdekoli, kde se snaží pokládat a obkládat kvalitně, platí zásadní pravidlo: ani nejpropracovanější normy, postupy, zásady a technické listy nezaručí kvalitu odvedené práce. Klíčový je člověk, jeho zodpovědnost, preciznost, patřičné znalosti a zkušenosti. Všechno, co zahrnuje odbornost a kvalifikaci profesionálního mistra. 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT