Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. července 2023 Prečítané 698x

Poškodila se vám dlaždice? Stručný návod k její výměně.

Poškodila se vám dlaždice? Naučte se ji vyměnit jednoduše a bez problémů. V tomto článku vám vysvětlíme, jak na to. Čtěte dál!

Návody

Koupelna plná nádherných dlaždic je odrazem dnešní moderní doby. Poškozená dlaždice proto určitě nikoho nepotěší. Nejenže tím ztrácí svoji funkčnost, ale také kazí estetický dojem. Naštěstí výměna takového kusu není náročná. V našem článku si řekneme, jak tenhle problém vyřešit jednoduše a bez zbytečného stresu.

Jak může dojít k poškození dlaždice?

Existuje několik možných příčin poškození dlaždice. V tomto ohledu hraje velkou roli materiál dlaždice a kvalita pokládky. Některé dlaždice jsou schopny odolat i extrémnímu zatížení, zatímco jiné se mohou poškodit dokonce i pod tíhou spadlé sklenice.

Proč je důležité provést opravu co nejdříve?

Pokud se vám poškodí dlaždice, je třeba ji ihned opravit a vyměnit. Ptáte se proč? Hlavní důvody jsou následující:

  • Estetický vzhled – poškozená dlaždice narušuje celkový vzhled místnosti a působí zanedbaně.
  • Bezpečnost – poškozená dlaždice představuje potenciální riziko úrazu. Hrany, pukliny nebo nedokonalosti na dlaždicích mohou způsobit úraz, zvláště, když se po nich chodí bosýma nohama.
  • Předcházení dalšímu poškození – poškozená dlaždice umožňuje vlhkosti vniknout do podkladového materiálu. To obvykle vede ke vzniku plísní, nebo dokonce k poškození dalších dlaždic v okolí.
  • Udržování hodnoty nemovitosti – kvalitně položená a udržovaná dlažba přidává hodnotu nemovitosti.

Jaké jsou tedy možnosti nápravy? Ideální je vyměnit poškozenou dlaždici za identický kus, aby se zachoval původní design podlahy. Pokud již daný typ dlaždic není k dispozici, budete muset použít náhradu s podobným vzorem. Níže vám přinášíme stručný postup, jak vyměnit poškozenou dlaždici.

 

1. Příprava potřebných nástrojů a pomůcek

Před výměnou poškozené dlaždice je prvním krokem příprava potřebných nástrojů a pomůcek. Budete potřebovat metr, kladivo, sekáč, oscilační brusku, špachtli, ořezávací nožík, smetáček s lopatkou nebo vysavač, gumové kladivo, lepidlo na dlaždice a spárovací hmotu. Také budete potřebovat kbelík na spárovací hmotu, kbelík s vodou, hadřík a samozřejmě novou dlaždici.

2. Odstranění poškozené dlaždice

Před zahájením výměny poškozené dlaždice je třeba nejprve odstranit původní spárovací hmotu kolem ní. Nejlepší je použít k tomu oscilační brusku. Postupujte ale opatrně, abyste nepoškodili dlaždice kolem.

Po odstranění spárovací hmoty odstraňte poškozenou dlaždici. Pro tuto práci je nejlepší použít sekáč a kladivo. Začněte od středu a postupujte směrem k okraji. Pamatujte, že je nutno důkladně odstranit i původní lepidlo z podkladu. Uvolněné kousky dlaždice a starého lepidla pak zameťte nebo vysajte.

3. Lepení nové dlaždice

Připravte si lepidlo podle pokynů uvedených na obalu produktu. Následně jej naneste v požadované tloušťce na zadní stranu dlaždice a rovnoměrně jej rozetřete do vyhloubeného podkladu. Při nanášení lepidla je ideální použít metodu floating & buttering.

TIP

Metoda floating & buttering kombinuje dva způsoby nanášení lepicí vrstvy – na dlaždici i na podklad. Důležité je přizpůsobit tloušťku vrstvy a výšku zubů podle velikosti a formátu dlaždice. Standardně se k tomu používají zubové stěrky s výškou zubů mezi 8 a 14 mm.

4. Pokládka nové dlaždice

Po odstranění poškozené dlaždice a nanesení lepidla na novou dlaždici je důležité přesné umístění dlaždice na správné místo tak, aby okraje byly v rovině s okolními dlaždicemi. Velkou pomocí v tomto směru je použití maticového vyrovnávacího systému LEVEL+, který slouží jako efektivní náhrada klasických křížků. Tento systém je vhodný pro dlažby a obklady o tloušťce od 2 do 16 mm.

Použití maticového vyrovnávače LEVEL+ je velmi jednoduché. Stačí vložit mezerník mezi dlaždice a otočit jej o 90° kolmo na spáru. Potom jen dotáhněte matici ve směru hodinových ručiček rukou nebo pomocí speciálního klíče. Důležité je ale mít na paměti, že matici je třeba uvolnit proti směru hodinových ručiček o 90° souběžně se spárou a vytáhnout ji ještě před úplným zaschnutím lepicí směsi.

5. Dokončovací práce

Po zaschnutí lepidla naneste novou spárovací hmotu. Při práci používejte špachtli a nanášejte spárovací hmotu silikonovou stěrkou rovnoměrně po celé ploše. Přebytečnou hmotu odstraňte stěrkou a nechte vyschnout. Posledním krokem je vyčištění povrchu dlaždice.

 

Výměna poškozené dlaždice…

…je velmi jednoduchou záležitostí. Postup spočívá v přípravě potřebných nástrojů a pomůcek, odstranění poškozené dlaždice a pokládce nové. Nezapomeňte umístit novou dlaždici v rovině s okolními kusy. Na závěr naneste novou spárovací hmotu a vyčistěte povrch dlaždice.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT