fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
6. února 2023 Prečítané 1783x

6 největších mýtů o kladení dlažby

Pokládka dlažby není jednoduchá záležitost. Často se s ní pojí několik mýtů. Znáte je? Pokud ne, přečtěte si náš článek.

Tipy

Pokládka dlažby je důležitou součástí stavebních a rekonstrukčních prací. Pokládku je ovšem důležité si dobře naplánovat, protože i ta nejmenší chybička dokáže celé úsilí pokazit. S pokládkou se bohužel pojí i různé mýty, které vedou k častým chybám. Které jsou ty nejběžnější? Povíme si o nich v našem článku.

kladení dlažby, pokládka dlažby, pokládání dlažby do lepidla, dlažba, levelys

Dlažba je chladná a nepřináší teplotní komfort

Tento fakt je do jisté míry i pravda. Proto se v minulosti používala klasická dlažba jen minimálně. Dnes už se však jedná o přežitek, a to zejména díky kvalitním gresovým dlažbám. Tento materiál je navíc ideální pro podlahové topení, takže teplotní diskomfort zde rozhodně nehrozí.

Podlahu do obývacího pokoje můžete realizovat i s následujícími materiály:

  • Dřevěná podlaha – umožňuje dosáhnout originálního retro nebo rustikálního stylu. Jedná se ovšem o poměrně drahé řešení, se kterým se pojí i nevýhody, jako například náročná údržba.
  • Laminátová podlaha – levnější řešení, které svým vzhledem imituje dřevo. Na druhé straně má ale poměrně nízkou pevnost, lehce se poškrábe a má vysoké ztráty tepla.
  • Mramor – luxusní, ale drahý materiál. Má výborné tepelné vlastnosti, proto je vhodný také pro podlahové topení. Podobně jako dřevo je náročný na údržbu.

Přesný výpočet dlaždic znamená šetření nákladů

Výpočet množství dlaždic je z ekonomického hlediska velmi důležitý. Na co se ale často zapomíná, je, že k výslednému počtu balení dlaždic je třeba připočítat i rezervu, se kterou je nutno při pokládce vždy počítat.

Kvůli odpadu a odřezkům budete potřebovat trochu více materiálu. Obecně se k vypočtenému množství dlaždic doporučuje připočítat 10 %. Pokud máte v plánu diagonální pokládku, tak 15 %.

kladení dlažby, pokládka dlažby, pokládání dlažby do lepidla, dlažba, levelys

Vlhkost a teplota místnosti při pokládce nejsou důležité

Vhodná teplota a vlhkost v interiéru nejsou důležité jen pro zdravé bydlení. Důležitým faktorem jsou také při pokládce dlaždic. Ptáte se proč? Je to zejména z důvodu, že pokládka dlažby je poměrně náročný proces, při kterém není času nazbyt, a to z důvodu rychlého schnutí lepidla.

Čas potřebný k pokládce lze sice snadno zjistit, ale pokud vám bude teplota v místnosti příliš kolísat, nebude tento údaj zcela přesný. Během celé doby pokládky by se proto teplota a vlhkost v místnosti neměly měnit.

Pokládku si můžete výrazným způsobem zjednodušit a urychlit použitím unikátního maticového vyrovnávacího systému LEVEL+. Jeho výhodou je zejména to, že maticové vyrovnávače dlaždic dotáhnete rukou (bez použití kleští) a můžete je použít opakovaně.

Penetrák na bázi syntetické pryskyřice je vhodný pro každý povrch

Samozřejmostí pro dosažení co nejlepší přilnavosti lepidla k podkladu je použití vhodného penetračního přípravku. Penetrák na bázi syntetické pryskyřice ve vodní disperzi (ředí se vodou) je ideální zejména pro savé podklady.

Ovšem pro nesavé podklady (původní obklad nebo dlažba) je lepší použít penetrák na bázi epoxidových materiálů.

Levnější spárovací hmota postačuje

Výběr spárovací hmoty se nevyplácí podcenit a rozhodně není dobrý nápad sáhnout po její nejlevnější verzi. Investice do ní je totiž velmi důležitá. Méně kvalitní spárovací hmota může po čase vyblednout a obyčejná bílá zase často zežloutne. Pokud se tak stane, ztratí se její původní odstín a dlažba začne působit neesteticky.

 

TIP

Oblíbené barevné odstíny spárovací hmoty jsou šedá a béžová barva. Spáry utěsněné cementovou nebo epoxidovou maltou zabraňují deformaci podkladu nebo obkladového prvku, a to vlivem vysokého namáhání lepidlem.

 

Cementová lepidla třídy 1 jsou nejvhodnější

Pamatujte, že obklady a dlažby se v dnešní době vyrábějí z více materiálů. Pro běžnou keramickou dlažbu s nasákavostí do 3 % se nejčastěji používají cementová lepidla ve třídě 1 – nižší přídržnost. Ovšem v případě větší dlažby je lepší sáhnout po lepidlech s označením S – lepidlo s obsahem flexibilních plastických složek. Obecně tedy platí, že jsou-li na dlažbu kladeny vyšší nároky, je lepší třída 2.

kladení dlažby, pokládka dlažby, pokládání dlažby do lepidla, dlažba, levelys

S pokládkou dlažby…

…se spojuje několik mýtů, a to zejména v souvislosti s výběrem spárovací hmoty, penetráku a lepidla. Často se podceňuje i vliv teploty na rychlost tuhnutí lepidla. Při pokládce je také důležité nezapomenout připočítat k vypočtenému množství dlaždic rezervu.

 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT