fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
4. října 2022 Prečítané 848x

Jak klást nadstandardně velké rozměry dlažeb

Potřebujete položit dlažbu velkého formátu a nejste si jisti postupem? V článku vám přinášíme praktický návod, jak celou práci zvládnout bez problémů.

Tipy

V současnosti se stává velkým trendem velkoformátová dlažba. Důvodem je zejména to, že nadstandardně velké rozměry dlažeb se hodí do interiéru i exteriéru. Můžete je použít na terasu, do kuchyně, koupelny nebo kancelářských prostor. Velkoformátová dlažba poskytuje také různé praktické výhody. V článku si řekneme, jak ji správně klást.

velkoformatova dlazba nebo obklad, velka rozmer dlazby a obkladu, levelys, jak pokladat dlazbu, jak pokladat obklad

Jak vybrat velkoformátovou dlažbu?

Podle revidované normy ČSN 73 3451-1 se za velkoformátové obkladové prvky považují ty, které mají součet délky nejdelší strany a úhlopříčky rovný 950 mm nebo větší – například rozměr 40 × 40 cm, 30 × 60 cm a větší.

Ze čtvercových rozměrů jsou oblíbené zejména 80 × 80 cm a 120 × 120 cm. V případě obdélníkových jde o rozměr 60 × 120 cm a 80 × 160 cm. Design si přitom můžete spolehlivě vybrat přesně podle svých požadavků. Retro, moderní nebo luxusnější charakter prostoru tak není žádný problém.

Co se týče vzhledu, populární jsou zejména následující imitace materiálů:

  • Dřevo – trh nabízí několik odstínů. Trendem je také šedá nebo bílá imitace dřeva.
  • Beton – nejčastěji s velmi jemnou a zrnitou kresbou. Oblíbené odstíny barev jsou béžová, grafitová, šedá a hnědá.
  • Kámen – například strukturovaná dlažba (kámen imituje nejen opticky, ale také svým povrchem).
  • Mramor – populární je luxusní grafitové nebo tmavé provedení. Kromě toho trh nabízí i jemné béžové kombinace nebo další barevné odstíny.

Na co si dát pozor před pokládkou?

Pokládka velkoformátové dlažby je poněkud náročnější, než je tomu v případě běžného formátu. Pozor je třeba si dávat zejména při nanášení lepidla, na přesnost spárování a na přesnost vyřezávání otvorů pro vodoinstalaci, elektřinu a podobně.

V interiérech se obvykle lepí přímo na betonový nebo cementový potěr s využitím flexibilního stavebního lepidla. Pamatujte, že velké formáty se kladou vždy formou floating and buttering – lepidlo zubovou stěrkou na podklad i na dlaždici zespodu.

Pokud plánujete klást dlažbu v exteriéru, můžete ji lepit také přímo na beton – například na terase, balkonu nebo vedle domu. Samozřejmě, že se často klade i do štěrkového nebo pískového lůžka. Důležité je ovšem dbát na to, aby způsob uložení dlažby odpovídal předpokládanému využívání a plánované zátěži.

Rovněž je třeba si dát pozor při transportu dlažby na místo určení. Platí zde totiž jednoduchá zásada – čím je rozměr dlaždic větší, tím je riziko poškození vyšší. Z toho důvodu jsou při přenášení velkoformátové dlažby užitečným pomocníkem přísavky, například AKU-120 nebo MAN-100 od firmy LEVELYS, které se již připravují do prodeje.

 

Věděli jste, že…

…kvůli zvýšeným požadavkům na pevnost a odolnost bývá velkoformátová dlažba vyrobena obvykle z pevnějšího gresu? Pokládka velkoformátové dlažby je tedy možná s úzkou spárou 1 až 2 mm. Platí to samozřejmě pouze v případě, že to dovoluje výrobce a není-li pod dlažbou podlahové vytápění (kvůli roztažnosti).

 

Postup pokládky

Připravili jsme pro vás postup pokládky velkoformátové dlažby v několika bodech:

Příprava podkladu

Základem každé pokládky je čistý a vyrovnaný podklad. Znamená to zejména odstranění zbytků lepidla ze starých podlahových krytin. Nerovnosti můžete vyrovnat pomocí nivelační hmoty. Rovněž dbejte na teploty zpracování jednotlivých výrobků, zejména lepidla. U podlahy z mokrého nátěru nezapomeňte zohlednit přípustnou zbytkovou vlhkost v podlaze.

Následně na zpevnění povrchu a snížení nasákavosti naneste na podklad hloubkovou penetraci. Ideální je použít váleček, aby se vám nevytvářely louže. U hladkých podkladů je třeba použít adhezní můstek.

pokladka dlazby na anhydrit, lepení dlazby na anhydrit potěr, anhydrit potěr, levelys. vyrovnávací systém na dlažbu, nivelační systém na dlažbu, leveling systém na dlažbu

Lepení dlažby

Před zahájením kladení dlažby je třeba si to pečlivě naplánovat a rozměřit – vyskládejte si na suchý podklad požadovaný vzor dlažby. Zároveň si vypočítejte, jak široká má být poslední řada dlaždic.

Rozmíchejte si jen takové množství lepidla, které stihnete za příslušnou dobu bez problémů zpracovat (řiďte se pokyny od výrobce). Lepidlo nanášejte vhodnou zubovou stěrkou. Pamatujte, že čím je dlažba větší, tím větší hladítko s většími zuby je třeba zvolit. Následně položte dlaždici a zatlačte ji do lepidla. Jelikož je dlažba široká a těžká, je ideální dělat pokládku ve dvou.

velkoformatova dlazba nebo obklad, velka rozmer dlazby a obkladu, levelys, jak pokladat dlazbu, jak pokladat obklad

Pokračujte v kladení dlažby. Po každém položení dlaždice se vždy ujistěte, že mezi nimi zachováváte rovnoměrnou vzdálenost a jsou v jedné rovině. V tomto směru je ideální použít klínový vyrovnávací systém LEVELYS, kterým zafixujete dlažbu ve správné poloze od položení až do zaschnutí lepidla.

velkoformatova dlazba nebo obklad, velka rozmer dlazby a obkladu, levelys, jak pokladat dlazbu, jak pokladat obklad

Myslete také na to, že velkoformátová dlažba vyžaduje delší dobu vytvrzování – lepidlo pod větší plochou, jakož i větší tloušťkou lepidla, nedokáže tak rychle vytvrdnout.

Při lepení postupujte podle plánovaného vzoru. V případě potřeby seřízněte dlaždici řezačkou na požadovaný rozměr. Jako obvodový lem nad dlažbu je ideální umístit soklové lišty nebo soklové dlaždice.

Spárování

Po dostatečném vytvrzení lepidla a po vyčištění spár od všech zbytků lepidla můžete začít se spárováním. Při přípravě spárovací hmoty nezapomeňte použít správný míchací poměr s vodou tak, jak uvádí výrobce.

Když spárovací hmota začne tvrdnout (zkouška prstem), vyčistěte plochu tak, že ji budete utírat krouživými pohyby navlhčenou houbou s trochou vody. Druhé čištění je ideální provést diagonálními pohyby a čistou vodou.

 

Pokládání velkoformátové dlažby…

…vyžaduje větší opatrnost, než je tomu při kladení běžného formátu. Nejlepší je dělat pokládku ve dvou. Dbejte také na důkladnou přípravu podkladu a nezapomeňte si pokládku naplánovat dle požadovaného vzoru.

 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT