Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. prosince 2022 Prečítané 6464x

Ukončovací lišty: Jak je správně vybrat a osadit

Přemýšlíte nad výběrem ukončovacích lišt k obkladům, ale nejste si jisti postupem, jak je osadit? V našem článku se dozvíte vše potřebné. Čtěte dál.

Tipy

Ukončovací lišty plní estetickou a ochrannou funkci. Jejich výběr je proto třeba přizpůsobit těmto aspektům. Vhodně vybrané a osazené ukončovací lišty jsou důležité zejména pro ochranu schodů a různých výklenků před mechanickým poškozením. V článku se dozvíte, jak si z nich vybrat to nejlepší a jak je správně osadit.

hlinikovy profil, profil na schody, dlazba , levelys

Klasika, která stále přetrvává

Klasické obkladové lišty z různých materiálů jsou po mnoho let běžným standardem ukončení hran obkladu. Využijete je všude tam, kde se při obkládání dostanete na hranu – vana, schody, sprchový kout, stěnový výklenek… Tento detail byste rozhodně neměli zanedbat, a to nejen kvůli ochraně obkladového materiálu, ale také kvůli estetickému aspektu.

Z praktických důvodů je výhodou také to, že barvu lišt si můžete bez problémů vybrat z mnoha barevných odstínů, a výběr tak přizpůsobit barevnosti interiéru. Totéž platí i o materiálech. Oblíbené jsou zejména hliníkové, mosazné, plastové a nerezové ukončovací lišty.

Výhody ukončovací lišty

  • levné řešení,
  • velmi jednoduchá montáž,
  • široká paleta různých barev a materiálů.

Nevýhody ukončovací lišty

  • neoriginální a tuctový způsob ukončení hran,
  • slabší designový dopad na interiér.

Přestože se jedná o poměrně levné a jednoduché řešení, ne každému musí vyhovovat takový způsob ukončení hran. Proto se stále hledají i jiná řešení. Jedním z nich jsou například Jolly hrany, které se v současnosti stávají velkým trendem. O co jde?

jolly hrana, ukonceni dlazby, kamenicky roh, levelys

Moderní způsob – Jolly hrany

Pokud jste například v koupelně investovali do velkoformátové dlažby a obkladů, pouvažujte nad kamenářským rohem (jolly hranou). Představuje elegantní způsob ukončení obkladu, jehož výsledkem je čistá a minimalistická hrana. Využití nachází zejména na vnějších rozích hran dlaždic.

Princip jolly hran spočívá v bezlištovém provedení – hrany obkladů se brousí nebo řežou pod 45° úhlem (s využitím diamantové pily s vodním chlazením). K tomuto úkonu je ale potřeba jistou zručnost. Nejlépe proto uděláte, když si objednáte profesionálního obkladače, což ale celý proces prodraží. Ovšem investice se vám vrátí v podobě dokonalého ukončení rohů dlaždic.

Výhody

  • elegantní design,
  • minimalistická hrana,
  • bez spáry.

Nevýhody

  • pracnost,
  • náročnější na přesnost a čas,
  • dražší řešení,
  • snížená bezpečnost (po broušení mohou vzniknout ostřejší hrany),
  • nutnost použít pouze kvalitní gresový obklad (keramika není vhodná).

Na co si dát při výběru lišt pozor?

Výběr ukončovacích lišt není vůbec složitý. Základem je, aby byl materiál pro lišty dostatečně pevný a odolný proti mechanickému poškození.

Výběr lišt je nutno přizpůsobit i účelu použití. Podle toho si můžete vybrat ukončovací lišty ve tvaru L(T) nebo oblouku. Dále také lišty hranaté, ozdobné, dilatační, schodové nebo přechodové. Samozřejmostí je jejich broušená nebo leštěná povrchová úprava.

Pamatujte, že lišta ve tvaru písmene „T“ je ideální pro maskování mezer širokých i několik milimetrů. Díky tomuto tvaru dokážete vyrovnat malé rozdíly ve výšce podkladu. Ozdobnou lištou zas můžete efektivně pospojovat různé stavební materiály. Výborně se hodí k dlaždicím, gresu, dřevu a kameni.

Trh se stavebninami je zaplaven výrobky různých tvarů, šířek a barev. Výběr vhodného barevného odstínu lišty by se proto měl přizpůsobit zejména tomu, aby barva lišty ladila s barvou dlaždic a velmi se od ní neodlišovala. Co se týče designu lišty, jeho výběr záleží pouze na vaší fantazii.

 

TIP

Při výběru ukončovacích nebo přechodových lišt na podlahu jsou výborným typem kovové, ocelové nebo hliníkové lišty. Vyniknou nejen v obýváku, ale také v předsíni, kuchyni a v ložnici.

 

Jak osadit ukončovací lišty?

Osadit ukončovací lištu není vůbec složité. Nejvíce vás ale může potrápit osazení lišt v koupelně mezi vanou a obkladem.

V prvním kroku je třeba nalepit na bok vany samolepicí pásek, rozměřit si délku lišt a připravit silikonový tmel. Ve druhém kroku naneste na lištu v celé její délce silikonový tmel (tloušťka přibližně 3 mm). Tmel se nanáší na vnější okraj styčné plochy lišty s vanou a styčné plochy lišty se stěnou.

Následně už jen stačí lištu natlačit do spáry mezi vanu a obklad takovým způsobem, aby těsně přilehla na horní okraj vany a obklad. Pak lištu zatižte a po zaschnutí odstraňte přebytečný tmel.

Osazení obkladové lišty na výklenku

Osazení obkladové lišty už není tak jednoduché. Celou práci je potřeba si naplánovat a jednotlivé úkony realizovat s logickou posloupností. V principu můžeme osazení lišty ve výklenku sumarizovat do následujících kroků:

  • rozměření přesné výšky lišty (vertikální orientace) a její rozřezání podle potřeby,
  • zkouška, jak lišta padne na místo (musí přesně lícovat),
  • lišty lze osazovat i zaříznutím do 45° úhlů (nemusí být do roviny s koncovkou),
  • nanášení lepidla a přitlačení lišty na místo,
  • určení šířky dlaždic od lišty,
  • pokládka dlaždic na dané straně výklenku,
  • nasazení koncovky na lištu,
  • změření druhé lišty (horizontální orientace) a seříznutí lamel na pokos,
  • osazení lišty na místo (svírá pravý úhel s první lištou),
  • pokládka obkládaček – pokaždé je třeba zachovat šířku spáry mezi lištou a obkládačkou.

Správně vybrat a osadit ukončovací lišty…

…není vůbec složité, přičemž jde zároveň i o nejlevnější řešení. Materiál na lišty ale musí být dostatečně pevný, odolný a voděodolný. Výběr lišt je také nutno přizpůsobit účelu použití, designu a barevnosti interiéru.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT