fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
6. září 2022 Prečítané 4023x

Jak vybrat správnou řezačku, která více řeže než tvoří odpad

Chcete si vybrat řezačku na dlažbu, ale nejste si jisti jejím výběrem? V článku vám poradíme, na co je třeba si dát pozor. Více se o tom dočtete v našem článku.

Tipy

Kvalitní řezačka na keramické obklady a dlažbu je při pokládce nezbytnost. Je totiž málo pravděpodobné, že budete pracovat se zcela rovnými stěnami bez rohů a odchylek. O tom, jaké vlastnosti a co všechno by měla splňovat dobrá řezačka obkladů, si povíme v našem článku.

rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, rezanie dlazdic, levelys

Základní typy řezaček

V první řadě je třeba se rozhodnout, jakému typu řezačky dáte přednost. V základním rozdělení známe manuální (ruční) a elektrické řezačky dlažeb. Každý typ má své klady a zápory. Ovšem pokud jste profesionál, doporučujeme ve vaší výbavě oba typy.

Pokud rádi děláte pouze doma nebo potřebujete řezačku pouze pro jednorázovou práci, postačí vám i manuální hobby řezačka a karbina s vhodným kotoučem. Je levnější, má menší hmotnost a nepotřebuje chlazení.

Elektrickou řezačku si vyberte zejména v případě, pokud ji plánujete používat pravidelně. Stejně tak, pokud potřebujete řezat otvory, hladké řezy či jolly hrany. Její cena je sice vyšší než u manuální, ale máte v ní jistotu na mnoho let.

Umožňuje velmi přesné řezání a má spoustu funkcí, které manuální řezačce chybí. Je ovšem potřeba počítat s tím, že se při práci zahřívá, proto potřebuje chlazení. To znamená větší hmotnost, těžší skladnost a náročnější manipulaci.

Vlastnosti kvalitní řezačky

Výběr správné řezačky znamená především přesný řez a pohodlnou práci. Ušetříte jí i peníze, protože budete vytvářet méně odpadu. Základem je pevná konstrukce, přesnost a uchycení, provedení řezného kolečka a tlak na rozlomení.

Pevná konstrukce

Dejte pozor zejména na to, aby horní řezná část nelétala. Konstrukce musí být totiž kompaktní. Cokoli pohyblivého je při přesném řezání zásadním problémem. I malé odchylky při řezání mohou způsobit potíže.

Přesnost a uchycení

Bez správného uchycení dlaždice není ani přesnost. Kvalitní řezačka musí umožnit bez problémů vložit dlažbu na řeznou plochu, pevně ji uchytit, správně vyměřit a podržet. Během řezání by měla být práce s ní hladká a přímá. Pozor si dejte zejména u velkoformátových obkladových prvků.

rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, rezanie dlazdic, levelys

Provedení řezného kolečka

Známe dvě varianty řezných koleček – jednolitá pevná kolečka a kolečka s ložisky. V obou případech musí být kolečko pevné. Nesmí se hýbat nebo kývat.

Kolečka s ložisky se vyznačují vyšší kvalitou a hladkým přechodem i při vyšším vyvíjeném tlaku. Výsledkem toho je, že se kolečko při kroucení nezasekne. Dražší řezačky obvykle disponují tímto typem kolečka.

Ovšem i kvalitní konstrukce řezačky s jednolitým klasickým kolečkem dokáže odvést stejně dobrou práci.

Tlak na rozlomení a rozlamovač

Další důležitou vlastností dobré řezačky je rozložení tlaku na rozlomení dlažby. Mělo by být rovnoměrné a pevné. Neměla by se poškodit glazura dlažby. V tomto směru představuje nejlepší řešení rozlamovač, který je tvořen hladkým, ale ne příliš tvrdým plastem. Guma může brzdit malý nutný smyk a kov by mohl při tlaku poškodit dlažbu.

TIP

Řezačky můžete obdržet v několika velikostech. Pamatujte, že řezání keramické dlažby větší velikosti si žádá větší řezačku. Výběr řezačky je proto důležité přizpůsobit také plánované velikosti dlaždic.

 

Na co je třeba si dát při výběru řezačky pozor

Připravili jsme pro vás pár užitečných tipů, jak si vybrat řezačku přesně na míru. Nejdůležitější parametry, které je třeba zohlednit, jsou následující:

  • Tloušťka a délka řezu – čím má dlaždice větší rozměry, tím bude náročnější manipulace s ní. Zároveň zde platí, že čím je větší délka řezu, tím univerzálnější má řezačka využití. Podobný princip platí i při tloušťce řezu. Univerzální řezačka by měla mít tloušťku řezu minimálně 1 cm.
  • Hmotnost – ruční řezačky disponují nižší hmotností (většinou do 20 kg). Stolní elektrické řezačky mohou mít hmotnost i 20 kg, dokonce i více než 100 kg. Větší hmotnost znamená vyšší stabilitu při řezání. Čím je ale hmotnost vyšší, tím náročnější je transport řezačky na místo práce.
  • Materiál – ne každá řezačka si poradí s každým druhem materiálu. Měkčí a křehké materiály (keramika, porcelán…) se lépe řežou ruční řezačkou. S kamenem či mramorem si tento typ řezačky ale neporadí.
  • Bezpečnost – nejdůležitější je ergonomická rukojeť potažená gumou s dezénem. Pro zvýšení bezpečnosti při práci nezapomeňte používat ochranné pomůcky (brýle, rukavice, ochranu uší, respirátor…).
  • Doplňky – u elektrické řezačky se vám určitě vyplatí náhradní kotouče, úhelník, čerpadlo na chladicí systém, šablona pro přenášení neobvyklých tvarů a vykružovač (kvůli místům s trubkami).

rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, rezanie dlazdic, levelys

Výběr správné řezačky na dlažbu…

…není nic složitého. Zejména je třeba rozhodnout se mezi ruční a elektrickou řezačkou. Pokud plánujete využívat řezačku častěji, přikloňte se raději k elektrické. Nezapomeňte vzít v úvahu také plánovanou velikost dlaždic. Na velké dlaždice vám totiž malá řezačka nebude stačit.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT