fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
29. března 2021 Prečítané 3412x

Problematika velkoformátových obkladových prvků

Trendové velkoformátové obkladové prvky si vyžadují speciální přístup. Pokud jsou nalepené správně, dokážou dlouhodobě sloužit a prostor ozvláštnit a opticky zvětšit.

Tipy

Velké formáty obkladů a dlažeb v obytných interiérech jsou poměrně běžná praxe. Některé interiérové designové styly doslova vyžadují velkoformátové obkladové prvky. Práce s velkými formáty vyžaduje obzvlášť pozorný, precizní, a do jisté míry specifický přístup. Každý fachman ví, že bez vyrovnávacího systému se u velkých formátů neobejde. Přečtěte si vše důležité o velkoformátových obkladových prvcích.

pokladka obkladu a dlazeb, velky format, keramicka dlazba, leveling system, levelys, vyrovanvaci system

Jaký formát je velký?

Obecně jsou za velkoformátové obkladové prvky považovány všechny s jednou hranou delší než 35 cm. Běžné jsou například rozměry 30 x 90, 30 x 120, 40 x 40, 60 x 60 či 80 x 80, ale i 60 x 120 cm. Existují i maxi rozměry 120 x 240, dokonce 160 x 320 cm. Větší než běžné rozměry si kladou vyšší požadavky na přípravnou i realizační fázi pokládky. Pokud se nezanedbá příprava podkladu a potěru a dodrží se několik pravidel při pokládání, s velkými formáty lze pracovat efektivně i efektně.

 

Úskalí geometrie

Geometrické vlastnosti obkladových materiálů, jejich rozměry, rovinnosti a zejména odchylky určuje norma. U velkoformátových prvků je jakákoliv odchylka v „plošném“, ale i rovinném výsledku viditelnější než u menších formátů. Proto je velmi důležitý již výběr kvalitních materiálů s deklarovanými rozměry s co nejmenšími odchylkami.

Rizika rozměrových a rovinných odchylek velkých formátů samozřejmě znají i výrobci. Právě parametr „deklarovaný rozměr“ zavedli do praxe výrobci, aby předešli problémům vyplývajícím z vysokých odchylek. Matematika nepustí: normovaná odchylka je stejná pro všechny rozměry dlaždic. Čím větší rozměr, tím větší odchylka. Kvalitní dlažba, zejména velkoformátová, by měla mít deklarovaný rozměr.

 

Tip odborníka

Podle revidované normy ČSN 73 3451-1 se za velkoformátové obkladové prvky považují ty, které mají součet délky nejdelší strany a úhlopříčky rovný nebo větší než 950 mm. Například při rozměru dlaždice 40 x 40 má nejdelší strana rozměr 40 cm, úhlopříčka je 56,57 cm. Součet nejdelší strany a úhlopříčky: 40 + 56,57 = 96,57 cm. Protože je to více než 95 cm, je už tento rozměr dlaždice považován za velký formát.

 

Odchylka rovinnosti dlaždice stanovena normou nemusí mít velký vliv na konečnou kvalitu pokládky. Každý mistr ví, že žádná dlaždice není dokonale rovná a rozdíly způsobené odchylkami rovinnosti jsou opět patrné zejména u větších formátů. Norma určuje rozměrovou odchylku dlaždice 0,6 % a odchylku rovinnosti 0,5 %. Hraniční odchylka místní rovinnosti položené podlahy obytných místností je ± 2 mm.

pokladka obkladu a dlazeb, velky format, keramicka dlazba, leveling system, levelys, vyrovanvaci system

Podklad je základ

Většina chyb keramických dlažeb a obkladů obecně, a velkoformátových zvlášť, připadá na lidský faktor v přípravné a realizační fázi. Poměrně vysoké procento chyb, které snižují kvalitu a životnost obkladu a dlažby a způsobují problémy, souvisí s kvalitou podkladu.

 

Základní minimální požadavky pro podklady velkoformátových keramických dlažeb:

  • tloušťka potěru musí být nejméně 60 mm        
  • pevnost materiálu potěru v tlaku: alespoň 20 MPa        
  • odchylka rovinnosti podkladu 1 mm/2 m        
  • vlhkost podkladu určena normou a technickým listem materiálu        
  • absence trhlin        
  • promítnutí konstrukčních dilatací, smršťovacích a pracovních spár do spárování dlažby        
  • maximální deformace okrajů a rohů potěru při zatížení do 0,4 mm.        

 

Náš tip

Při práci s velkoformátovými obkládacími prvky se bez vyrovnávacího systému prakticky neobejdete. S jeho pomocí dokážete i velké formáty dlaždic a obkladů nalepit rychleji. A také eliminujete riziko chyb souvisejících s rovinností dlaždic, které mohou mít vážné důsledky.

 

Pár praktických rad

  • při přípravě podkladu a potěru buďte maximálně precizní        
  • podklad by měl být podle možností „rovinnější“ než vyžaduje norma        
  • do puntíku dodržujte pokyny výrobců materiálů        
  • nepodceňujte a dodržujte přesný dilatační plán        
  • všechny dilatační spáry konečné vrstvy musí respektovat konstrukční dilatace        
  • lepte kombinovanou metodou floating & buttering        
  • používejte výhradně flexibilní lepicí směsi a spárovací hmoty        
  • pracujte s vyrovnávacím systémem        
  • rovinnost průběžně kontrolujte        

 

Velké formáty mají poměrně velké požadavky…

… zejména na přípravnou, ale i realizační fázi. Aby mohly velkoformátové obkladové prvky dlouhodobě a funkčně sloužit, je třeba položit je správně a vyvarovat se chyb, které jsou při práci s velkými formáty poměrně časté. Pokud pracujete precizně a dodržíte doporučené postupy, velkoformátové dlažby nebo obklady dokážete položit nebo obložit rychleji než klasické. Kromě nepřehlédnutelných estetických benefitů se podlahy a stěny z velkoformátových obkládacích prvků i jednodušeji udržují. Můžeme směle předpokládat, že trend velkoplošných obkladových prvků není krátkodobý.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT