Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
26. května 2017 Prečítané 4470x

NÁVOD, JAK SI SVÉPOMOCÍ VYMĚNIT POŠKOZENOU DLAŽBU!

Výdrž dlažby ovlivňuje kvalita výroby a způsob pokládání. Pokud jeden z těchto faktorů selže, dlažbu dokáže poškodit i obyčejná sklenice vody. Zničenou dlažbu můžete vyměnit za stejný kus. A co když se stejný druh dlažby nedá sehnat? Improvizujte! Víme jak!

Návody

Kombinace dlažby a obkladu zdobí interiér, ale zároveň plní ochrannou funkci. Stěnu a podlahu v koupelně chrání proti vlhkosti a vodě, v kuchyni zase před mastnotou a nečistotami. I když primárním úkolem podlahy a obkladu není jen zkrášlování interiéru, právě estetické poškození dlažby je nejčastějším důvodem, proč se ji lidé rozhodnou vyměnit za nový kus.

Zatímco v minulosti byla běžnou součástí interiérů výhradně dlažba s rozměry 15 x 15 cm, v současnosti lidé preferují dlaždice větších rozměrů. Díky tomu je sice pokládání dlažby mnohem rychlejší, ale rekonstrukce takové dlažby bývá naopak zdlouhavější.

Některá podlaha vydrží i větší zatížení, jiné může prasknout už při pádu obyčejného skleněného poháru. Příčin, proč se dlažba poškodí, je hned několik. Největší vliv na její výdrž má kvalita zpracování a samotné pokládání podlahy. Pokud se pod dlažbou nacházejí „hluchá místa“ bez výplně, je pouze otázkou času, kdy tato dlažba praskne nebo se odlomí.

Pokud se přesně takový scénář odehrál ve vaší domácnosti, na výběr máte dvě možnosti. Poškozenou dlažbu můžete buď vyměnit za stejný kus, nebo musíte improvizovat (v případě, že už se stejný model dlažby nedá nikde koupit).

Výměna za nový kus

Pokud vám po pokládání dlažby zbylo několik kusů, rekonstrukce podlahy výměnou za stejný kus je v tomto případě jednoduchá: Na vyjmutí poškozené dlažby budete potřebovat dláto, šroubovák, kladivo, zednickou špachtli, odlamovací nožík a trpělivost.

Nejdřív musíte odstranit spárovací hmotu. K tomu můžete použít lámací nožík a navlhčenou spárovací hmotu okolo dlažby postupně vyškrabat. Mnohem rychlejší způsob je však vysekat spárovou hmotu pomocí šroubováku a kladiva.

Ti zdatnější s pevnou rukou si mohou pomoci karbobruskou s menším, například 115mm diamantovým řezným kotoučem. Právě tento způsob využívá a doporučuje mnoho obkladačů, kteří poškozenou dlažbu likvidují tak, že všechny čtyři spáry okolo poškozené dlaždice opatrně nařežou jednoruční bruskou.

Po odstranění spárovací hmoty dlažbu rozřežte nebo opatrně rozbijte kladivem a pomocí dláta vysekejte všechny kousky od středu směrem k okraji. Místo, kde se poškozená dlažba nachází, je potřebné ještě očistit od původního lepidla. Na to vám poslouží zednická špachtle.

Následuje nanesení lepidla a položení nové dlažby. Správné osazení se nemusí vždy podařit na první pokus, protože málo lepidla způsobí, že se dlažba utopí, a kvůli většímu množství lepidla bude naopak příliš vysoko.

Po zaschnutí lepidla je potřeba prostor mezi dlažbou vyplnit spárovací hmotou. Taková rekonstrukce podlahy sice vyžaduje velkou dávku trpělivosti, ale pokud se provede důkladně, výsledek je od původní dlažby k nerozeznání.

Co dělat, když stejnou dlažbu už nikde neprodávají?

V případě, že poškozená dlažba není v nabídce žádného prodejce a ani vám nezbylo několik kusů po prvním pokládání, jako náhradu můžete použít i barevně odlišnou dlažbu. Ta může být zajímavým zpestřením celého interiéru koupelny i kuchyně a zároveň bude poutat pozornost bez toho, aniž by to někomu překáželo.

Další možností je mozaika zhotovená z úlomků vícerých druhů dlažby. To může působit jako úmysl a zároveň velice vkusně a moderně.

Postup je v tomto případě stejný jako při pokládání stejné dlažby. Jediným rozdílem je, že při tomto způsobu řešení dostane prostor vaše fantazie a kreativita. Barvu, motiv a tvar dlažby si můžete vybrat a mozaiku vytvořit zela dle svých představ.

I když je tento článek zaměřen na výměnu poškozené dlažby, stejným způsobem dokážete vyměnit a renovovat i poškozený obklad!

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT