fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
16. srpna 2021 Prečítané 1291x

Specifika výběru a instalace skleněných obkladů

Sklo je odolný, trvanlivý, estetický a trendy obkladový materiál. Má však své specifické vlastnosti, které je třeba zohlednit při výběru i instalaci.

Trendy

Dnes není jen trendové a hyperluxusní, ale už i cenově dostupné mít doma skleněné interiérové obklady. Bez pocitu, že bydlíte v akváriu nebo skleníku či bez toho, abyste museli vlastnit apartmán v globálně nejvyšším cenovém levelu někde v New Yorku s výhledem na Central Park. Skleněný obklad je sice z vyšší cenové kategorie a je podstatně háklivější na manipulaci a náročnější na montáž než běžné druhy obkladů, ale je k dispozici. Pokud se chystáte dopřát si doma skleněný obklad, čtěte, co vás čeká.

Klasický materiál

Sklo je využívané jako dekorační obkladový materiál již od předantických dob, zejména ve formátu mozaiky. Jako funkční a estetická výplň stavebních otvorů – vitrážových oken gotických chrámů – je sklo využívané od 10. století. Technologii výroby tabulového skla a zrcadel známe od 16. století. Skvělé tepelně-izolační vlastnosti skla získaly globální uplatnění ve stavebnictví až s rozvojem technologií výroby od 70. let 20. století. Dnešní okenní, ale i fasádní skla, jsou efektivním izolačním stavebním prvkem splňujícím přísné tepelně energetické požadavky nízkoenergetických budov.

Mozaika je jasná

Jelikož klasická skleněná mozaika nevyžaduje specifický přístup a dokážeme ji instalovat stejně jako běžnou keramickou či jinou mozaiku, budeme se věnovat větším formátům, protože sklo jako jedinečný obkladový materiál dokonale vynikne na co největší ploše. Na trhu se běžně setkáme se standardními, ale i velkoformátovými rozměry skleněných obkladových materiálů.

 

Mimořádně „různorodý“ materiál

Kromě toho, že je sklo mimořádně pevný, tvrdý, odolný a bezpečný obkladový materiál, má i překvapivé množství podob. Může mít různé škály barevných odstínů, ale i reflexí. Může být průzračně čiré, křišťálově luminiscenční nebo dokonale tmavé a matné. Skleněný obklad „snese“ i jakékoliv obrazy či vzory, tedy různé povrchové vrstvy. Jako obklad se dá využít i sklo se zrcadlovou úpravou.

Skleněné obkladové materiály jsou obvykle průhledné nebo průsvitné, čiré či kolorované, lakované, s povrchovou úpravou zadní strany k usnadnění lepení. Existují i materiály bez povrchové úpravy, při jejichž aplikaci je přes prakticky čiré sklo vidět lepicí hmotu. Pro tuto materiálovou variantu je nezbytné volit bílé lepicí směsi, které pomáhají zvýraznit kolorace skleněného materiálu obkladu.

 

Práce se skleněnými obklady

Sklo je přece jen jiný materiál než keramika, zejména, co se týká jeho křehkosti při manipulaci, ale i při opracování. Obklad z plochého plaveného skla je vysoce odolný, má ale několik specifických vlastností, se kterými je třeba při práci počítat.

sklo má vysokou hmotnost – až 2,5 kg/m2/mm, proto musí být podklad pevný a maximálně rovný      

na penetraci podkladu jsou doporučovány speciální epoxidové směsi      

hydroizolační vrstva by měla být na bázi polyuretanové pryskyřice      

instalační úpravy – řezání, opracování hran a vrtání – vyžadují speciální nástroje a zkušenosti

řezat a vrtat během instalace dokážete jen tepelně nevytvrzené sklo      

hrany řezu jsou ostré a drsné – pozor na pořezání      

hrany je třeba po řezání opracovat – zarovnat, zkosit nebo zaoblit   

při práci s velkými formáty je potřeba využít vyrovnávací systém      

na lepení skleněných obkladů jsou určené směsi s vysokým obsahem polymerových disperzních složek      

ideální jsou lepicí směsi na bázi epoxidových pryskyřic, které se dají využít i při spárování      

vždy vybírejte lepicí směs doporučenou výrobcem konkrétního skleněného obkladového materiálu      

jako výplň dilatačních spár je doporučena silikonová elastická hmota      

pokud použijete transparentní epoxidové spárovací hmoty, počítejte s tím, že půjde vidět barvu podkladu – podklad by měl mít takovou barvu jako lepicí směs      

spárovací hmoty vybírejte také podle doporučení výrobce konkrétního skleněného obkládacího prvku

 

Věděli jste, že …

… běžné sklo, používané na obkladové materiály, může být choulostivé na termální „šok„, tedy na lokální zahřívání vysokou teplotou? Při použití skleněného obkladu v kuchyni je třeba se termálním šokům vyhnout a zamezit tak praskání obkladu. Jako funkční skleněný obklad do blízkosti varných desek je vhodné tepelně tvrzené sklo, které běžně odolává teplotám i do 200 °C.

 

Skleněné obkladové materiály…

… jsou vedle klasické keramiky stále častěji využívány jako unikátní obkládací prvky. Nejefektivnější jsou maximální formáty. Vyžadují však specifický přístup při obkládání, protože sklo je sice mimořádně odolné a pevné, ale zároveň i křehké a choulostivé na manipulaci. Velkoformátový skleněný obklad nezvládne položit jeden obkladač, ale sehraná parta fachmanů si dokáže hravě poradit. Pokud si usnadní práci i kvalitním vyrovnávacím systémem, skleněný obklad bude plnit navždy jak estetickou, tak i ostatní funkce.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT