Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
6. října 2023 Prečítané 340x

Koupelnová mozaika: Jaké jsou aktuální trendy?

Objevte s námi stylové trendy v koupelnových mozaikách a vytvořte si s jejich pomocí moderní koupelnu. V článku naleznete zajímavé tipy, které jsou aktuální.

Trendy

Výzdoba koupelen je jedním z klíčových faktorů, které přispívají k celkovému dojmu a atmosféře tohoto důležitého místa v našich domovech. Jedním z nejkreativnějších a esteticky působivých způsobů, jak oživit koupelnu, je použití mozaiky. Mozaika ovšem není jen obyčejným dekorativním prvkem, ale může být také praktickou volbou pro výzdobu koupelen. V našem článku se proto podíváme na aktuální trendy v oblasti koupelnové mozaiky.

mozaika v koupelne, mozaika koupelna, pekna mozaiuka, modra mozaika, levelys

Krátký historický přehled koupelnové mozaiky

Mozaika má bohatou historii, která sahá až do starověkých civilizací. Již v antickém Římě a starověkém Řecku byla mozaika využívána ke zdobení příbytků a chrámů. Staří umělci používali různé materiály, včetně kamene nebo keramiky, aby vytvořili komplexní vzory a obrazy.

Umění mozaiky se ale rozšířilo i do jiných částí světa, například do Byzance a islámských zemí. Mozaiková díla byla často náboženského charakteru a obvykle zobrazovala biblické příběhy nebo islámské symboly, například i ve veřejných lázních.

S nástupem renesance se zájem o mozaiku opět oživil a umělci ji začali používat ve svých světoznámých dílech. Avšak teprve v 19. století se mozaika stala populárním prvkem výzdoby interiérů, a to zejména v období secese.

 

Věděli jste, že…

…mozaika v současnosti prožívá renesanci a stává se důležitým prvkem v moderním designu interiérů? Její krása, trvanlivost a schopnost vytvářet unikátní vzory a textury ji dělají oblíbeným dekorativním prvkem nejen v koupelnách, ale také v jiných částech domu.

 

Moderní trendy v koupelnové mozaikové výzdobě

Důvodů, proč je koupelnová mozaika stále oblíbenější, je několik. Jedním z nejdůležitějších je ovšem její odolnost vůči mechanickému poškození a vlhkosti. Rovněž zvládá náhlé změny teplot. Keramická mozaiková dlažba v koupelně neabsorbuje kapalinu – koeficient absorpce vody je 0. Díky tomu mozaika v koupelně nevyžaduje speciální péči.

Materiál mozaiky v moderních trendech

V současnosti se mozaiky v koupelnách vyrábějí z různých materiálů, které přispívají k jejich jedinečnému vzhledu a trvanlivosti. Kromě keramiky jsou oblíbené zejména přírodní kameny, jako jsou mramor, žula a vápenec. Jejich přednostmi jsou luxusní textura a trvanlivost. Oproti tomu skleněné mozaiky se staly moderní volbou díky své schopnosti odolat vlhkosti a široké paletě barev, které přidávají koupelně eleganci a jas.

Rovněž keramické mozaiky jsou dostupné v různých texturách a vzorech, což umožňuje vytvářet různorodé designy. Například ti, kteří hledají přírodní vzhled, mohou použít mozaiky se vzorem dřeva, které do koupelny vnášejí příjemnou rustikální atmosféru.

 

Barevná paleta v koupelnových mozaikách

Výběr barev je klíčovým faktorem při vytváření atmosféry v koupelně. Neutrální barvy, jako jsou bílá, šedá a krémová, zůstávají populární pro svoji schopnost vytvářet dojem čistoty a elegance. Pastelové barvy, jako mátová, pastelová růžová a světle modrá, přidávají koupelně jemný a osvěžující vzhled.

Pro ty, kteří touží po tropické atmosféře, jsou vhodné barvy džungle, jako například tmavě zelená, hnědá a šedá, které evokují pocit tropického ráje. Zajímavou volbou jsou také kontrastní barvy, které kombinují světlé a výrazné odstíny – vytvářejí dynamický a moderní vzhled koupelny.

Pamatujte, že výběr barvy mozaiky by měl zohledňovat celkový design koupelny a osobní preference. Důležité je také udržet rovnováhu mezi aktuálním moderním trendem a trvanlivostí, aby byla koupelnová výzdoba aktuální i v budoucnosti.

Styly a vzory v koupelnových mozaikách

Styly a vzory mozaik významně přispívají k celkovému designu a atmosféře koupelny. V současnosti převládají následující trendy:

  • Geometrické vzory – pravidelné tvary a vzory jsou stále populární pro svou jednoduchost a moderní vzhled. Jsou oblíbené zejména v minimalistickém designu.
  • Vintage vzory – retro vzory a vzory inspirované minulými dekádami dodávají koupelně vintage šarm a nádech decentní historie.
  • Mořské motivy – mozaiky se vzory ryb, mořských hvězd nebo mušlí vytvářejí atmosféru mořského pobřeží. Jsou ideální pro interiéry v námořnickém stylu.
  • Abstraktní umění – mozaiky se surrealistickými a abstraktními vzory dodávají koupelně umělecký nádech.

mozaika v koupelne, mozaika koupelna, pekna mozaiuka, hneda mozaika, levelys

Příklady moderního designu koupelnové mozaiky

Na závěr vám přinášíme praktické tipy ohledně moderního designu koupelnové mozaiky. Kromě již zmíněných vzorů a motivů jsou v současnosti trendy zejména tyto:

  • Luxusní mramor – koupelna zdobená bílým nebo černým mramorovým mozaikovým obkladem se zlatými akcenty. Tento design vytváří elegantní vzhled.
  • Skleněné květiny – tyto mozaiky dodávají koupelně hravý a umělecký nádech.
  • Minimalistický luxus – koupelna zdobená jednoduchými a minimalistickými mozaikami v neutrálních barvách. Tento design přidává koupelně vkusný a čistý vzhled.
  • Tropický ráj – mozaikový obklad, který evokuje tropický ráj s palmami nebo květinami. Ideální je kombinovat jej se světlými barvami.
  • Art deco – tento design sází na eleganci a hladké linie. Jedná se o jednoduché geometrické tvary stylizované do reprezentativní formy a symetrie. Do koupelny přidává eleganci a stylový vzhled.
  • Geometrické kontrasty – mozaika zdobená geometrickými kontrastními vzory vytváří v koupelně dynamiku a moderní vzhled.

mozaika v koupelne, mozaika koupelna, pekna mozaiuka, zelena mozaika, levelys

Současné trendy v koupelnových mozaikách…

…směřují k eleganci, jednoduchosti, geometrickým kontrastům a přírodním materiálům. Dominuje zejména minimalistický design a použití přírodních barev a textur. Zajímavou a častou volbou jsou také mozaiky, které evokují tropický ráj a abstraktní art deco styl.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT