fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
30. srpna 2021 Prečítané 1049x

Kamenné obklady a dlažby – věčná přírodní klasika

Přírodní kámen v interiéru má své nenapodobitelné kouzlo. Při výběru konkrétního druhu přírodního kamenného obkladu a dlažby je třeba zohlednit specifické vlastnosti.

Trendy

I dnes, v dobách moderních „nezničitelných“ a „všehoodolných“ podlahových a obkladových materiálů, můžeme klidně tesat do kamene, že přírodní kámen patří mezi nejstarší a nejklasičtější stavební materiály. Abychom byli objektivní, tak i spolu se dřevem a jinými přírodními materiály – někde to byla a stále je hlína, rákosí, někde palmové listy, jinde například sníh a led. V každém případě můžeme i kamenné obklady a dlažby považovat za věčnou přírodní klasiku.

Vlastnosti materiálů „jako“

Určitě jste si všimli, že umělé moderní obklady a dlažby jsou vždy „jako“: některé tvrdé jako kámen, jiné odolné jako keramika, další vypadající jako dřevo, syrové jako beton nebo exkluzivní jako mramor. Stejně jako v umění, i v této oblasti platí: jakákoliv kopie se nevyrovná originálu.

Je proto naprosto pochopitelné, že mnoho lidí chce mít doma na podlaze a stěnách opravdový přírodní materiál, například kámen, ceněný tisíciletí nejen jako téměř nezničitelný základní stavební materiál, ale také jako dlažební či obkladový – také téměř nezničitelný – a vizuálně zajímavý přírodní materiál. Exteriérový, ale i interiérový, prostě univerzální.

Vlastnosti přírodních kamenných obkladových materiálů

Tak jako existují různé druhy kamene, existují i různé vlastnosti vyplývající ze složení konkrétního kamenného dlažebního či obkladového interiérového materiálu. Nejde samozřejmě jen o estetické vlastnosti: barvu, strukturu a povrch, ale i ty fyzikální: tvrdost, křehkost, pevnost, lámavost, odolnost vůči vodě, mrazu a čemukoliv, čemu má kamenná dlažba či obklad odolávat. Dlažební a obkladové prvky z přírodního kamene mají tyto základní společné vlastnosti:

odolnost      

nadčasovost      

variabilita – různé druhy na různé aplikační využití      

estetická různorodost – obrovská škála barev, struktur a povrchů      

vizuální kompatibilita – kámen ladí nebo kontrastuje s jakýmkoli interiérovým materiálem      

 

Druhy přírodních kamenných obkladových materiálů

Podle toho, jak horniny vznikly, je dělíme na:

vyvřeliny a hlubinné horniny, magmatické horniny – například všechny druhy žuly a čediče      

sedimentární horniny – nejběžněji používané jsou vápence, pískovce a travertiny      

metamorfované horniny – nejznámější používané jako interiérové obklady jsou všechny druhy mramoru, ruly, kalcitu, břidlice, granulity a křemene      

Náš tip

Při výběru konkrétního druhu přírodního kamene na obklad či dlažbu do interiéru si nechte poradit od odborníků. Ne každý druh kamene, který se vám líbí, je vhodný na konkrétní využití. Platí to i pro výběr lepicích a spárovacích směsí – měkký a porézní pískovec je háklivý na vodu, lepí se a spáruje úplně něčím jiným než tvrdý a prakticky voděodolný mramor. Nechte si poradit i při výběru čisticích prostředků na kamenné podlahy či obklady.

 

Čím lepíme obklady z přírodního kamene?

Přírodní interiérové kamenné obkladové materiály nabízejí obrovskou škálu barev, struktur a povrchových variací. Výběr vhodné lepicí i spárovací směsi je pro konkrétní druh materiálu mimořádně důležitý. Pokud výběr podceníme, můžeme kamennou dlažbu či obklad znehodnotit. Jde zejména o to, jak rychle dokážou lepicí a spárovací hmoty do sebe vázat vodu, aby přišla co nejméně do styku s kamenným materiálem, citlivým na vlhkost. V zásadě rozlišujeme dva základní typy lepicích směsí na přírodní kámen:

  1. rychleschnoucí směs

na lepení háklivých druhů přírodního kamene, které reagují na vlhkost prohýbáním nebo změnou barevnosti      

rychlý proces vytvrzování eliminuje průhyby obkladových kamenných desek      

snižuje riziko „výkvětů“ způsobených vlhkostí, a oxidačních procesů      

  1. normálně schnoucí směs

určená pro běžné lepení kamenných materiálů, které nejsou citlivé na vlhkost      

velmi dlouhá doba zpracovatelnosti je výhodou při náročném obkládání a pokládání kamenných prvků      

Dlažbu a obklad z přírodního kamene můžeme lepit na téměř jakýkoliv druh podkladu, podobně jako keramické obkladové a dlažební prvky. Podle konkrétního druhu podkladu zvolíme jeho přípravu a úpravu. Při aplikaci velkých formátů je neocenitelným pomocníkem kvalitní vyrovnávací systém.

 

Přírodní kámen…

… je už pár tisíciletí ve stavebnictví nadčasová klasika s nenapodobitelným vizuálním kouzlem. Dnes opět zažíváme renesanci využití obkladových a dlažebních materiálů z přírodního kamene i v interiérech. K dispozici je rozsáhlá a patřičně pestrá škála různých druhů přírodního kamene, ze které si jistě vybere každý. Správný výběr přírodního kamenného obkladu či dlažby není však jen o estetice, ale také o jeho vlastnostech, které je třeba zohlednit při výběru vhodných lepicích a spárovacích materiálů.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT