Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. června 2023 Prečítané 1029x

Jak správně vrtat do již nalepeného obkladu a dlažby?

Hledáte způsob, jak bezpečně vyvrtat díru do obkladu nebo dlažby? Už nemusíte. V článku jsme pro vás připravili snadný postup. Čtěte dál!

Návody

Pokud jste se někdy pokusili vrtat do již nalepeného obkladu nebo dlažby, jistě víte, že to může být poměrně riskantní činnost. Pokud totiž použijete vrtačku nesprávně, hrozí vám poškození obkladu nebo dlaždic. V našem článku vám poradíme, jak správně vrtat do obkladu a dlažby, a vyhnout se tak nežádoucím následkům. Vrtejte bezpečně a efektivně!

vrtání do obkladu, díra v obkladu, jak správně vrtat do obkladu, jak správně vrtat, levelys

Příprava před vrtáním

Při vrtání do nalepeného obkladu a dlažby je nejdůležitější brát v úvahu materiál, ze kterého jsou obkladačky a dlaždice vyrobeny, jakož i typ a velikost vrtáku nebo korunky, které při práci použijete. Použití nesprávného typu vrtáku/korunky totiž může způsobit trhliny nebo odštěpení glazury. Totéž hrozí, pokud pro práci zvolíte příliš velký vrták.

Nejdůležitější kroky, které by měly být provedeny ještě před vrtáním, jsou následující:

  • Zabezpečení potřebných nástrojů a příslušenství – připravte si vrtačku a vrtáky/korunky vhodné velikosti pro materiál, který se bude vrtat. Rovněž si připravte i jiné potřebné pomůcky, jako jsou například ochranné brýle, rukavice, tužka a lepicí páska.
  • Výběr správné velikosti vrtacího vrtáku/korunky – velikost vrtáku by měla být vybrána na základě velikosti díry, kterou chcete udělat. Je-li třeba vrtat větší otvor, například nad 10 mm, je lepší zvolit vrtací korunku.
  • Vyčištění povrchu – obklad otřete hadrem namočeným v mýdlové vodě. Zkontrolujte, zda povrch není poškozen. Pokud je dlaždice prasklá, budete ji muset před vrtáním vyměnit.
  • Označení místa, kde se bude vrtat – aby se minimalizovalo riziko poškození povrchu, použijte pravítko nebo laser pro přesné určení místa, kde se bude vrtat. Vybrané místo si označte fixem, případně na lepicí pásku vyznačte křížek.
  • Kontrola – před vrtáním se ujistěte, že je obkladačka čistá a suchá. Pokud je povrch mastný nebo špinavý, může to mít vliv na kvalitu vrtání a způsobit poškození povrchu.

 

TIP

Pro vrtání do obkladačky nebo dlaždice jsou vhodné diamantové vrtáky, jelikož diamant patří mezi nejtvrdší materiály na světě a dokáže bez problémů proniknout i přes keramický nebo porcelánový materiál. Kromě diamantových vrtáků můžete použít také karbidové vrtáky.

Postup vrtání

Po dokončení příprav můžete začít s vrtáním. V každém případě je ale důležité dodržovat ověřené postupy.

    1. Místo vrtání si připravte

Před vrtáním nalepte krepovou pásku na dlaždici, označte místo vrtání fixem a přiložte vrták. Pokud jde o větší otvor, udělejte menším vrtákem dírku a poté použijte větší vrták.

Ještě před vrtáním byste měli provést pro vrták malý vodicí otvor. V případě, že se rozhodnete použít větší vrták, ujistěte se, že jste nejprve vytvořili vodicí otvor pomocí menšího vrtáku.

    2. Pomalu provrtejte dlaždici

Nastavte vrtačku na nejnižší rychlost a mírně přitlačte na povrch dlaždice. Pracujte pomalu, abyste předešli prasknutí dlaždice. Postupně zvyšujte rychlost, ale pamatujte si, že příliš velký tlak může způsobit prasknutí dlaždice, není-li dobře nalepená, nebo vytvoření větší díry, než bylo plánováno. Používáte-li diamantový vrták, stačí vám maximálně 600 otáček za minutu, případně i méně. Držte vrtačku kolmo na místo vrtání.

vrtání do obkladu, díra v obkladu, jak správně vrtat do obkladu, jak správně vrtat, levelys

    3. Kontrolujte teplotu vrtáku

Při vrtání tvrdých materiálů se vytváří velké množství tepla, které může poškodit vrták nebo způsobit prasknutí dlaždice. Proto je důležité nechat vrták vychladnout po každých 15 až 20 sekundách vrtání, případně jej chladit vodou. K tomu můžete použít například stříkačku s vodou.

    4. Pravidelně odstraňujte prach

Prach z vrtání by měl být pravidelně odstraňován, protože nečistoty mohou při vrtání způsobit různé problémy – od nepřesnosti vrtání až po prasknutí obkladu.

Náprava poškození

Pokud během vrtání do obkladu a dlažby došlo k poškození povrchu, můžete zvážit několik možností opravy:

  • Oprava menších poškození – menší praskliny a odřeniny na povrchu obkladu nebo dlažby lze opravit pomocí soupravy na opravu obkladu nebo dlažby. Tato sada umožňuje opravit tato poškození bez potřeby výměny celé obkladačky nebo dlaždice.
  • Náhrada poškozených kusů – je-li kus obkladu nebo dlažby poškozený více než jen malou prasklinou, bude nutné nahradit celý kus. V takovém případě je třeba koupit stejný typ obkladu nebo dlažby, odstranit poškozený kus a nahradit jej novým.
  • Zvažte profesionální pomoc – pokud si neumíte poradit s opravou poškozeného povrchu sami, můžete zvážit profesionální opravu. Kvalifikovaný odborník identifikuje a opraví poškození s minimálním rizikem poškození okolních kusů obkladu nebo dlažby.

Jak vyměnit poškozený kus za nový?

Jako první krok odstraňte spárovací hmotu kolem poškozené obkladačky nebo dlaždice, ideálně s použitím kladiva a dláta. Pracujte pomalu, abyste ji odstranili bez poškození okolního materiálu.

Při odstraňování dlaždice použijte kladivo a dláto. Dláto nakloňte směrem od sebe a začněte od středu. Následně seškrábejte staré lepidlo špachtlí a naneste novou vrstvu.

Posledním krokem je vložení nové obkladačky nebo dlaždice a její zatlačení. Ujistěte se, že je zarovnána s ostatními a nakonec nezapomeňte přidat novou spárovací hmotu.

Vrtání do obkladu a dlažby…

…není nic složitého. Ovšem klíčovou záležitostí je důsledná příprava. Je třeba vybrat správný typ a velikost vrtáku, pečlivě vyčistit povrch dlažby a označit místo, kde se bude vrtat. Při vrtání je třeba pracovat pomalu, příliš netlačit a vrtat při nižších otáčkách. Pokud se obkladačka nebo dlaždice poškodí, nevadí. K opravě lze použít komerční soupravu nebo poškozený kus vyměnit.

vrtání do obkladu, díra v obkladu, jak správně vrtat do obkladu, jak správně vrtat, levelys

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT