fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
12. dubna 2021 Prečítané 8822x

Nástrahy lepení obkladu na obklad

Při obkládání novým obkladem na starý je potřeba dodržet doporučené postupy. Toto řešení je levnější a méně pracné než výměna starého obkladu za nový.

Návody

Poměrně často se při rekonstrukci obkladu řeší situace, že původní obklad je nalepen doslova navždy. Bylo by náročné dát ho dolů a je otázkou, co by zbylo z původní podkladové vrstvy, případně stěny. Mnozí obkladači proto volí slibnější cestu a nevyhýbají se ani lepení obkladu na obklad, pokud je to nezbytné. A zejména, když je to z pohledu trvanlivosti a funkčnosti nového obkladu vhodné. Pokud k původnímu obkladu přistoupíme jako k podkladu a správně ho připravíme, dokážeme ušetřit spoustu času a pracného vysekávání a vyrovnávání. Nový obklad na původní obklad se však nedá lepit vždy a všude.

lepení obklad na obklad, starý obklad, obklad na stenu, levelys

obklad na obklad

Rozsah rekonstrukce

Pokud jde o kompletní předělávku včetně změny topografie rozvodů, armatur, jejich ukončení a napojení, nevyhnete se likvidaci původního obkladu. V případech estetických rekonstrukcí beze změn dispozičního řešení však stojí lepení obkladu na původní obklad za zvážení. Týká se to obkládání stěn celých místností, například koupelen, ale i menších ploch v kuchyních.

 

Stav původního obkladu

Vždy je důležité posoudit, jak, případně čím a na jaký podklad je původní obklad nalepen. Pokud jde o rekonstrukci poměrně nového obkladu, který nejeví známky opotřebení a doslova neodpadává ze zdi, není téměř co řešit. Vždy je ale potřeba precizně zhodnotit soudržnost, rovinnost a kvalitu nalepení původního obkladu. To, co je křivé, je nutné zarovnat a to, co je popraskané nebo by mohlo odpadnout, odstranit a zarovnat.

Nezáleží ani tak na tom, zda je původní obklad lepený na umakart, cihlu, beton nebo jakýkoli jiný podklad. Nejdůležitější je zjistit, jaký je aktuální stav „přídržnosti“, přilnavosti původního obkladu k podkladu. Protože opravdu nemá smysl lepit nový obklad na cokoliv, co pořádně nedrží, případně není celistvé.

lepení obklad na obklad, starý obklad, obklad na stenu, levelys

Důležité je znát materiál původního obkladu. Protože ho budete muset speciálně penetrovat a zlepšit jeho vlastnosti tak, aby se na něj co nejlépe „chytlo“ lepidlo, aby nový obklad držel, ideálně navždy. No a není kachlička jako kachlička, i když ty původní v koupelnách, WC a kuchyních by měly být glazované. Ne každá penetrace, ne každá směs pro vytvoření adhezního můstku je vhodná na všechny materiály původních obkladů.

 

Víte, že…

… jsou mistři, kteří lepení obkladu na obklad nedoporučují? Přestože existují osvědčené postupy, systémová řešení a ověřené prostředky stavební chemie pro lepení obkladu na obklad. Několik fachmanů totiž bylo konfrontováno s případy náročnými na rekonstrukci obkladu lepeného na původní obklad.

 

Pracovní postup

Pokud se rozhodnete lepit nový obklad na původní, nebudete v zásadě postupovat jinak než při lepení na běžné podklady. Některé kroky, zejména v přípravné, ale i realizační fázi, jsou však specifické.

  1. Vizuálně i vodováhou zkontrolujte rovinnost původního obkladu.
  2. Gumovým kladivem poklepejte po každé dlaždici, pokud zní dutě nebo jako praskající květináč, je nalepená špatně a je potřeba ji vysekat.
  3. Pokud je dlaždic na vysekání více, zvažte kompletní sanaci původního obkladu.
  4. Kladivem a sekáčem odstraňte i popraskané nebo jinak znehodnocené dlaždice.
  5. Místa po vysekaných dlaždicích a další zjištěné nerovnosti srovnejte vhodnou, nejlépe rychleschnoucí vyrovnávací směsí.
  6. Opět zkontrolujte rovinnost povrchu, vyčistěte a odmastěte ho.
  7. Naneste penetrační adhezní můstek, vhodný na konkrétní typ původního podkladu.
  8. Dodržte technologický čas vytvrzení adhezního můstku.
  9. Nový obklad lepte metodou floating & buttering, použijte vhodné flexibilní lepidlo, ideálně určené na kritické podklady.
  10. Použijte vyrovnávací systém.
  11. Spáry vyplňte flexibilní spárovací hmotou s hydrofobním efektem.
  12. Spárujte spojovací spáry v koutech a místech styku s podlahou, použijte trvale elastický sanitární silikon.
  13. Obklad vyčistěte, ukliďte po sobě, připojte, co je třeba a můžete kolaudovat.

lepení obklad na obklad, starý obklad, obklad na stenu, levelys

Pokládat na starý obklad nový…

… je rychlejší, méně pracné a levnější řešení rekonstrukcí koupelny, WC nebo kuchyně. Ne vždy je však vhodným řešením. Pokud byl původní obklad nalepen kvalitně a patřičně ho upravíme a připravíme, může být vhodným podkladem pro obklad nový. Pokud ale klíčovou kontrolu kvality a přípravu původního obkladu zanedbáme, může se stát, že nám nový obklad dlouho nevydrží. Obkládání novým obkladem na starý má své nástrahy a pokud je známe, dokážeme si s takovým projektem poradit. Často je však nevyhnutelným řešením klasický majzlík a kladivo.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT