fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
28. února 2021 Prečítané 2296x

Úskalí exteriérových keramických dlažeb

Při pokládání exteriérové keramické dlažby nejsou důležité jen její vlastnosti. Klíčová je také příprava podkladu a dodržení technologických postupů.

Tipy

Určitě víme, že objevitelé betonu, Římané, preferovali v některých exteriérech (zejména u reprezentativních staveb) mramor, a to i jako povrchovou vrstvu podlah teras, balkónů, pod arkádami či přímo v zahradách s fontánami, jezírky a sochami. A co máte položené na balkóně, terase, pod pergolou, u bazénu nebo v altánku vy? Pokud keramiku, tak tento odolný materiál má svá úskalí, limity a slabé stránky, které je potřeba při jeho využití v exteriéru znát.

keramicka dlazba, exterierova dlazba, dlazba

Extrémní exteriérové požadavky

Dlažba v exteriéru musí vydržet často až extrémní podmínky. V našem klimatickém pásmu – i s rezervou – asi 60stupňovou škálu teplot, plusových i mínusových. K tomu musíme přičíst i kolísání vlhkosti, a máme o čem psát.

Nebudeme ale řešit dláždění heliportu nebo výběhu pro slony. Žádné extrémní hmotnostní zátěže, žádné pojezdové zámkové a jiné dlažby „nasucho“. Zaměříme se na běžné pochůzné dláždění keramikou v exteriéru.

Keramika je extrémně odolný materiál, zejména co se vody a vlhkosti týká, ale ne všechny druhy keramiky jsou vhodné do exteriéru. Ty, které nejsou mrazuvzdorné, by nám venku popraskaly. Vybírejme tedy mrazuvzdorné dlaždice, ideálně odolné vůči otěru a takové, které jsou protiskluzové.

 

Podklad je základ

Pokud jsme vybrali tu správnou exteriérovou dlažbu, tak máme připravenou poslední vrstvu. Je ale potřeba začít „od podlahy“, přesněji od podkladu. Nesprávná příprava podkladu je jednou z klíčových chyb, kazů a nedostatků exteriérových dlažeb, spolu s nesprávným výběrem materiálů a nedodržením technologických postupů.

Podklad musí být:

  •  pevný,
  •  soudržný,
  •  čistý,
  •  hladký,
  •  penetrovaný,
  •  hydroizolovaný,
  •  vyspádovaný.

Je prakticky jedno, jestli je podkladem beton nebo cementový potěr. Aby byla keramická dlažba funkční, tedy aby po ní mohla voda stékat, musí mít podkladová vrstva spád nejméně 1,75 % (1 °). Toho se dá docílit například vyrovnávací stěrkou.

Povinnou položkou technologického postupu přípravy podkladu jsou dilatační spáry, které umožňují roztažný pohyb potěru, způsobovaný vlivem kolísání teplot. Jejich počet a rozmístění určuje rozloha a členitost plochy podkladu. Rovněž je potřeba i oddělení potěrové vrstvy od navazujících konstrukcí, včetně stěn.

 

Bez hydroizolace to není ono

Dalším povinným bodem pracovního postupu ještě před pokládáním dlažby je poctivá hydroizolace podkladové vrstvy. Podle odborníků se podstatná část pohybových změn vlivem výkyvů teplot a vlhkosti děje právě mezi dlaždicí a potěrem. Hydroizolace do jisté míry eliminuje rizika pnutí mezi podkladem a dlažební vrstvou.

Podle typu podkladu a umístění podlahy zvolíme způsob hydroizolace, a to buď hydroizolační stěrkou nebo hydroizolačním pásem s použitím lepidel, pásek a tmelů určených na konkrétní typ izolace.

 

Víte, že…

… všechny materiály všech vrstev exteriérové podlahy, tedy podkladu, potěru a samotné dlažby, působením kolísání teplot a vlhkosti mění svůj objem? Platí to i pro lepicí a spárovací hmoty, proto je výběr materiálů mimořádně důležitý.

 

Praktické rady

  • ne každý druh keramické dlaždice je vhodný do exteriéru
  • technologické časy neurychlíte – řiďte se pokyny výrobce materiálu
  • v exteriéru používáme výhradně flexibilní lepicí, spárovací a tmelicí materiály
  • v exteriéru jsou ideální epoxidové spárovací hmoty
  • při spádování podkladu se trefte do rozmezí spádu minimálně 1,75 % (1 °), maximálně 4 % (2,29 °)
  • dilatační spáry a spáry mezi dlaždicemi jsou povinné prvky funkční exteriérové podlahy
  • dlažbu lepte metodou floating&buttering – nanesením flexibilního lepidla jak na dlaždici, tak i na podklad
  • dlažbu ukončujte keramickými ukončovacími prvky, které mají stejný vzhled a vlastnosti jako dlažba
  • u zahradní pergoly dejte pozor na rozměry – pokud překročíte určitou plochu podlahy a výšku pergoly, potřebujete stavební povolení a projekt.

 

Náš tip

Dbejte i na šířku spár mezi dlaždicemi. Experti doporučují v exteriéru minimálně 5 mm. Do spár, které plní svou fyzikální funkci, patří epoxidová spárovací hmota, do dilatačních spár zase flexibilní tmel v barvě spárovky.

 

Exteriérová keramická dlažba…

… je, ale také není jiná než interiérová. Stále jde o keramiku, venku však na dlažbu a celou konstrukci podlahy působí jiné živly. Proto je důležité precizně vybírat materiály, aby vydržely náročnější teplotní i povětrnostní podmínky.

I při pokládání exteriérových podlah platí zlaté pravidlo: i nejodolnější podlahu na světě je potřeba položit správně, jinak ji časem budeme muset dělat znovu a pořádně.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT