fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
16. července 2021 Prečítané 3723x

Lepíme mozaiku – efektně, efektivně a správně

Dnes se již nemusíme trápit lepením mozaiky „po střípku“, dokážeme to podstatně rychleji a efektivněji. Přečtěte si správný postup.

Tipy

Z dějin architektury víme, že za první evropské mozaiky můžeme považovat antické. Vliv Orientu je nezpochybnitelný, tradice je úctyhodná: perští a asyrští mistři obkládali mozaikami interiéry i exteriéry již pár tisíc let před Kristem. Nebudeme rekonstruovat historické postupy lepení mozaiky, podíváme se na to, jak můžeme efektně, efektivně a správně pracovat s mozaikou dnes.

Kde můžeme mozaiku využít?

Samozřejmě všude, kde se nám líbí, ale prioritně v koupelnách, kuchyních, ale například i v bazénech a kolem nich. Mozaikou můžeme esteticky dotvořit běžný nebo i velkoplošný obklad. Můžeme ji však aplikovat i jako dominantní obkladový materiál. Moderní mozaika je pro svou flexibilitu mimořádně vhodná na atypické oblé plochy.

Nemusíme skládat střípek ke střípku

Profesionál musí i dnes žasnout nad tím, jak trpělivě a precizně museli staří mistři obkladači vyskládávat klasické mozaiky doslova střípek ke střípku. Klobouk dolů, byla to nesmírně náročná umělecká díla. Dnes to máme podstatně lehčí, mozaiku běžně koupíme v „lepencích“, obvykle o rozměrech 30 x 30 cm. V nich jsou na podkladové mřížce nalepené jednotlivé střípky nebo kamínky standardních rozměrů od 2,3 x 2,3 cm do 10 x 10 cm. Tento vynález zásadně urychluje a usnadňuje práci s mozaikou.

Nejde jen o to, že nemusíme pracně lepit střípek ku střípku, ale můžeme si také flexibilně a jednoduše – ořezávačem nebo technickým nožem – upravit formát na míru. Samozřejmě, že nekrájíme samotné kamínky či střípky mozaiky, ale podkladovou mřížku. Ta je obvykle z flexibilní skelné mřížky, která se snadno řeže, zároveň drží mozaiku pohromadě a je také zárukou přesnosti spár.

 

Náš tip

Mistři obkladači vědí, jak dokáže být někdy mozaika „příčná, nepoddajná a živá“. Abyste si s mozaikou dokázali poradit, pomozte si zpevňující mřížkou na mozaiku LEVELYS. S její pomocí „ochočíte“ mozaikové obkladové prvky tak, aby držely během manipulace a ukládání pevný tvar, abyste je mohli přesně nalepit.

 

Pracovní postup

Lepení mozaiky je mírně odlišné od lepení klasického obkladu. Postup je poměrně jednoduchý, vyžaduje však – jako každý pracovní postup – dodržení jednotlivých kroků.

1. Výběr materiálu a zaměření

  • přesné zaměření obkládaných ploch a výpočet potřebného materiálu je standard        
  • vždy se poraďte, který typ podkladu a flexibilního lepidla se hodí na konkrétní materiál mozaiky, kterou jste si vybrali  

 

2. Příprava podkladu

  •  je to jako kdybychom obkládali klasicky – stěny a plochy na obkládání co nejvíce vyrovnáme a vhodně penetrujeme podle typu materiálu podkladu        
  • pozor, mozaika dokáže kopírovat a zvýraznit případné nerovnosti podkladu        
  • pokud obkládáme vany, jejich povrch je potřeba vyčistit        

 

3. Řezání

  • mozaikové lepence nařežeme přesně na požadované velikosti        
  • pokud je to možné, řežeme vždy podkladovou síťku a nikoli samotné střípky        
  • pokud se tomu rozměrově nedá vyhnout, střípky mozaiky prořezáváme „napůl“ – pozor na přesnost zejména u malých formátů a na riziko nerovných spár        

 

4. Lepení

  • lepíme vždy zdola nahoru        
  • lepidlo nanášíme 3 milimetrovou ozubenou špachtlí        
  • na přitlačení mozaikových lepenců nepoužíváme gumové kladivo, ale gumové hladítko        
  • flexibilní lepidla speciálně určená pro mozaiky mají prodloužený otevřený čas – máte dost času precizně a přesně obkládat        
  • lepidla na mozaiky jsou obvykle bílá, a to kvůli příměsi bílého cementu s jemným zrnem, ale i proto, aby nezkreslovala odstín spárovací hmoty – většinou bílé        

 

5. Spárování a čištění

  • kvalitní spárovací hmota je kostrou nalepené mozaiky        
  • správně vyplněné spáry mozaiky mají vliv na trvanlivost lepeného spoje        
  • spárujeme vždy úhlopříčně        
  • standardní barva spárovky na mozaiky je neutrální bílá, případně šedá nebo béžová        
  • barvu spárovací hmoty je třeba přizpůsobit barvě mozaiky, ale i dlažby        
  • mozaiková spárovka by měla být vhodná i do vlhkého prostředí        
  • pro spárování mozaiky je potřeba přibližně 2x více spárovky než při klasickém obkladu        
  • po vyspárování je třeba mozaiku dočistit – ještě před definitivním zaschnutím spárovky        

 

 

Mozaika je vždy efektní

Už staří mistři před tisíci lety objevili kouzlo mozaiky, „maurské“, ale také perské či klasické antické vzory přetrvaly dodnes. Mozaikou dokážete efektně obložit i svou koupelnu, pohodlně a sami, jen je třeba znát a hlavně dodržet správný postup. A abyste pracovali nejen efektně, ale i efektivně, můžete si pomoci například zpevňující mřížkou na mozaiku. Výjimečnou vlastností – kromě efektnosti – je také „ohebnost“ mozaiky, která ji přímo předurčuje k obkládání oblých ploch. Nemusíte mít doma jónské sloupy obložené mozaikou jako v antických lázních, mozaika se může krásně vyjímat například na vaší vaně.

 

Tip na závěr

Pokud chcete využít mozaiku jako estetický doplněk klasického či velkoplošného obkladu, dávejte pozor na tloušťku. Mozaiky bývají obvykle tenčí než standardní obkladačky, proto je podklad pod mozaiku potřeba vhodně upravit. Vždy nejprve obložte obklad a až potom mozaiku.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT