Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
4. července 2022 Prečítané 3445x

Jak pokládat dlažbu na anhydrit

Potřebujete položit dlažbu na anhydritový potěr, ale nevíte, jak na to? V článku se dozvíte, na co je třeba dát si pozor a jak postupovat.

Tipy

Jednou z nejpoužívanějších povrchových úprav anhydritových podlah je pokládání dlažby. Jak zvládnout celý proces bez problémů a budoucích případných komplikací? Povíme si o tom v našem článku. Rovněž se dozvíte užitečné informace ohledně výběru a přípravy lepidla.

pokladka dlazby na anhydrit, lepení dlazby na anhydrit potěr, anhydrit potěr, levelys. vyrovnávací systém na dlažbu, nivelační systém na dlažbu, leveling systém na dlažbu

Co je anhydrit?

Anhydritový litý potěr je moderní materiál, který se skládá ze směsi síranu vápenatého, kameniva, vody a účinných plastifikačních přísad. Používá se jak vyrovnávací, tak i podkladový potěr pro interiéry v novostavbách a při kompletních rekonstrukcích budov.

Ovšem pamatujte, že anhydritové potěry nejsou příliš vhodné pro exteriéry a prostory s trvalou vlhkostí.

Kromě přijatelné ceny patří mezi největší pozitiva anhydritu taky skutečnost, že má samonivelační vlastnosti. Významně se tím zkracuje doba potřebná pro výstavbu, přičemž se zároveň snižuje i zatížení staveb.

Pozitivní vlastnosti oceníte také při práci s tímto materiálem. Anhydritový litý potěr se totiž snadno zpracovává, rychle se vysušuje a vyznačuje se téměř nulovým smršťováním. Uvedené souvisí se skutečností, že při lití potěru vzniká vysokohomogenní směs, která neobsahuje vzduchové póry.

Příprava anhydritové podlahy a proces lepení dlažby

Samotný proces kladení dlažby na anhydritovou podlahu se zakládá na stejném principu, jako je tomu v případě jakéhokoliv savého povrchu. Ovšem specifickým problémem, kterému je třeba věnovat zvýšenou pozornost, je zejména zbytková vlhkost.

Anhydritové potěry se totiž zbavují zbytkové vlhkosti na požadované hodnoty v průměru až trojnásobně déle, než je tomu u klasických betonových potěrů.

 

Příprava anhydritové podlahy

Příprava na lepení dlažby na anhydrit se skládá z následujících kroků:

  • Kontrola zbytkové vlhkosti – je třeba ji změřit v celé vrstvě potěru. Zbytková vlhkost u vyhřívaných anhydritových potěrů by neměla přesáhnout 0,3 % cm. U nevyhřívaných anhydritových potěrů by neměla přesáhnout 0,5 % cm.

pokladka dlazby na anhydrit, lepení dlazby na anhydrit potěr, anhydrit potěr, levelys. vyrovnávací systém na dlažbu, nivelační systém na dlažbu, leveling systém na dlažbu

  • Povrchová úprava – důležité je zejména vybrousit naplavené pojivo. Následně je třeba posoudit rovinnost podlahy například pomocí hliníkové latě délky 2 m a více. Rovinnost nesmí překročit ± 2 mm na 2 m délky.

pokladka dlazby na anhydrit, lepení dlazby na anhydrit potěr, anhydrit potěr, levelys. vyrovnávací systém na dlažbu, nivelační systém na dlažbu, leveling systém na dlazbu

  • Penetrování – v případě anhydritu je vždy potřeba aplikovat penetrační nátěr, neboť se jedná o velice savý podklad. Obvykle se ředí vodou v poměru 1:3, přičemž ideální je ho aplikovat ve dvou vrstvách. Druhou vrstvu je třeba nanést až do zaschlého prvního nátěru.

pokladka dlazby na anhydrit, lepení dlazby na anhydrit potěr, anhydrit potěr, levelys. vyrovnávací systém na dlažbu, nivelační systém na dlažbu, leveling systém na dlažbu

Volba lepidla

V souvislosti s výběrem vhodného lepidla pro lepení dlažby na anhydrit se používají dva typy:

  • Anhydritová – proces pokládání dlažby zjednodušují a urychlují. Oblíbené jsou například značky Schönox nebo Sopro.
  • Cementová – je nutno dodržet přesný technologický postup tak, jak uvádí výrobce. Pozor si dejte zejména na to, abyste dodrželi časový odstup mezi aplikováním penetrační vrstvy a lepením dlažby. Používají se například značky Schönox Q2, Q4 atd.

Proces lepení dlažby

Samotný proces kladení dlažby na anhydritovou podlahu se v zásadě v ničem neliší od kladení dlažby, například na běžný betonový povrch. Při větších rozměrech dlaždic si ovšem dejte pozor, abyste na dlaždici nanesli dostatek lepidla (lepení formou floating and buttering). Po zatvrdnutí lepidla nezapomeňte celou plochu zaspárovat spárovací maltou.

Pokud jste v pokládání dlažby laik nebo si chcete práci zjednodušit, v souvislosti s pokládkou dlažby je ideální použít náš nový Závitový vyrovnávací systém LEVELYS -Závity a Matice. Dosáhnete tím dokonalé rovinnosti zcela jednoduchým způsobem – obklad nebo dlažbu vyrovnávací systém zafixuje ve správné poloze, a to od položení až do zaschnutí lepidla.

 

TIP

V některých případech je nejlepší volbou vyrovnat podlahu lepidlem.

 

Pokládání dlažby na anhydrit…

…není nic složitého. U anhydritových podlah je ovšem nutno ve zvýšené míře dbát na zbytkovou vlhkost v potěru. Znamená to zejména její důkladné přeměření ještě předtím, než nanesete penetrační vrstvu. Rovněž dbejte na to, aby byl povrch před pokládkou dlažby důkladně očištěn.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT