fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
15. června 2017 Prečítané 34965x

Jak vyrovnat křivou podlahu? Zkuste jedno z 3 řešení!

Na trhu nivelačních materiálů existuje hned několik způsobů, jak problém s nerovným podkladem vyřešit. Na výběr máte buď klasické samonivelační stěrky, nebo speciální anhydritové potěry. Co dělat, pokud nivelace, která by musela schnout několik dní, není ideálním řešením? Dočtete se v článku.

Návody

Rozhoduje podklad a síla potěru

Dříve, než si představíme různé možnosti vyrovnávání podlahy, je nutné definovat si kritéria, podle kterých se nivelizace podlahy vybírá. Tím největším kritériím je síla / tloušťka potřebného potěru.

Proč? Protože v místnosti 3,5 m x 4 m byste na zvýšení podlahy o 40 mm potřebovali až 25 pytlů samonivelační hmoty. Vezmeme-li v úvahu, že průměrná cena jednoho pytle nivelační hmoty se pohybuje okolo XX Kč, za vyrovnání takové podlahy byste zaplatili XXX Kč. V takovém případě by byla z pohledu investic mnohem efektivnější nivelace podlahy pomocí cementových desek.

Dalším rozhodujícím faktorem je materiál podkladu, na který se bude „nivelačka“ pokládat. Řiďte se jednoduchým pravidlem – podlaha a nivelační materiál by (v ideálním případě) měly mít stejnou strukturu. To znamená, že cementová podlaha potřebuje cementový potěr a podklad z anhydritu pozměnu anhydritový potěr.

Potěr versus stírka

Pokud jste si až dosud mysleli, že potěr a stírka je pouze odlišné označení té samé věci, vyvedeme vás z omylu. Zatímco potěr plní úlohu hlavní nášlapné vrstvy, stírka je pouze doplněk, který se nanáší na potěr a slouží k jeho dodatečnému vyrovnání.

Průměrná síla / tloušťka potěru se pohybuje od 20 do 50 mm, stěrku však můžete aplikovat už od 1 mm.

Teď už znáte všechny informace, potřebné ke správnému výběru nivelační hmoty. Je načase říct si něco o specifických vlastnostech jednotlivých způsobů vyrovnávání podlahy…

1. Samonivelační stírka

Stírka se na podklad nanáší v doporučené maximální vrstvě s tloušťkou 20 mm, ale v případě, že potřebujete vyrovnat větší výškové rozdíly, stěrku aplikujte ve vícerých vrstvách.

Ostatně, povolená tloušťka v jednom kroku lití se liší v závislosti na druhu nivelační hmoty. Ideální bude, když se budete řídit technickým listem konkrétní stěrky.

Samonivelační stěrka se rovnoměrně rozlévá po celé místnosti. Následně se nivelační hmota vyrovná a pomocí speciálního válečku odvzdušní. Nivelační váleček má namísto hladké plochy drobné štětinky, které ze stěrky odstraní všechny vzduchové bubliny.

Doba schnutí samonivelační stěrky je závislá na síle vrstvy, ale chodit po ní můžete zhruba po deseti hodinách. Abyste však na ni mohli položit podlahovou krytinu, budete muset počkat několik dní.

Samonivelační hmota se nejčastěji prodává v 25kg pytlích. Mezi nejznámější výrobce patří Baumit, Cemix nebo Ceresit.

2. Suchá podlaha

Jedná se o speciální druh podlahového potěru, který je alternativou klasických „mokrých“ potěrů, u nichž může proces schnutí trvat i několik desítek hodin či dnů. Do této kategorie podlah patří sádrokartonové, sádrovláknité a cementovláknité desky, s nimiž se dá i velmi křivá podlaha vyrovnat poměrně jednoduchým a rychlým způsobem.

Při pokládání suché podlahy nevznikají mezi sušením a pokládkou dlažby žádné přestávky. Kromě toho nabízejí podlahy ze sádrokartonu a cementu ještě jednu nesmírnou výhodu – jsou lehké, takže jejich použití je vhodné i na vyrovnávání podkrovní podlahy.

Vyznačují se dobrou tepelnou vodivostí a dají se použít také v kuchyni a koupelně. Zde postačí, když se desky ochrání penetračním nátěrem. Pokud se rozhodnete pokládat na suchou podlahu keramické dlaždice, jejich rozměry by neměly být větší než 30 x 30 cm.

3. Anhydritový potěr

Tento druh potěru tvoří speciální směs materiálů, které po zaschnutí zabezpečují dokonale rovnou plochu. Maximální aplikační síla / tloušťka anhydritu je až 80 mm. S tímto potěrem můžete vyrovnávat velké plochy i bez použití dilatačních spár.

Po rozlití anhydritové hmoty na podlahu se potěr odvzdušní, což se projeví v jeho dokonalé rovnosti a hladkém povrchu. Odstranění vzduchových bublin je realizováno pomocí speciálního přístroje.

Pokud vás nivelace podlahy anhydritovým potěrem zaujala, na specializované firmy se budou muset obrátit i ti největší domácí kutilové. Kvalitní nivelace anhydritem je totiž poměrně náročný proces, který vyžaduje odborný přístup.

Prvních 48 hodin po nivelaci je třeba se o potěr důkladně starat. Do místnosti by se nemělo dostat přímé sluneční světlo ani průvan. Chodit po anhydritovém potěru můžete už po dvou dnech od nivelace, ale pokládat na něj podlahovou krytinu je doporučováno až po pěti dnech.

Podívejte se na výhody jednotlivých druhů nivelace:

Samonivelační stěrka Suchá podlaha Anhydritový potěr
Jednoduché nanášení Rýchla pokládka Dokonalá rovnost
Drobné nečistoty jí nevadí Lehký materiál Dobrá vodivost tepla
Hladký povrch Bez čekání Chrání před vlhkostí
Poměrně rychlé schnutí Využití i v koupelně Tloušťka až do 80 mm

 

Kromě zmíněných možností existuje také rychleschnoucí nivelační hmota, po níž můžete chodit už po jedné hodině. Její nevýhodou je však velmi vysoká cena. Průměrná cena za 25kg balení je XX Kč.

Jaký osvědčený postup nivelizace preferujete vy? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentáři!

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT