fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
31. května 2017 Prečítané 5960x

Plánujete podlahové topení? Tyto druhy podlah se pro něj hodí nejvíc!

Plovoucí podlaha nebo vinyl? Keramická dlažba, anebo raději korek? Rozhodujícím faktorem je tepelný odpor materiálu. Přečtěte si o dalších vlastnostech, na které byste při výběru dlažby na podlahové topení určitě neměli zapomenout.

Tipy

Při výběru podlahové krytiny se nejčastěji zaměřujeme na to, aby se nám líbila a dokonale ladila s naším interiérem. Ale pokud hledáte dlažbu na podlahové topení, v úvahu je třeba brát i další kritéria. Ideální podlaha by totiž měla zvyšovat účinnost podlahového topení.

To znamená, že při nižších nákladech za energie byste měli mít v domácnosti stejnou, případně ještě vyšší teplotu. Tyto podlahy danou podmínku splňují nejlépe:

Keramická dlažba

Ideální krytinou na podlahové topení je keramika, která dosahuje nejlepší tepelné vodivosti. Tento materiál se zároveň vyznačuje minimálním tepelným odporem, který zaručí vysokou efektivitu a prakticky žádné ztráty.

Pro někoho může být použití keramické dlažby nevýhodné v období mimo topnou sezónu. V tomto období je keramika chladnější, což může překážet zejména lidem citlivým na chlad. Na druhou stranu, keramická dlažba může být v horkých letních měsících velice příjemným osvěžením!

Podlaháři nedoporučují používat příliš silnou dlažbu, protože kromě ní je třeba myslet také na samotný podklad, který také zvyšuje tepelný odpor. Dlažbu můžete pokládat buď do lepidel určených na podlahové topení, nebo do speciálního tmelu.

Rozhodnete-li se keramickou dlažbu, poohlédněte se po velkoplošné dlažbě s co největšími rozměry. S ní dosáhnete nejmenších ztrát a lepší vodivosti. S naším Levelys systémem ji dokonce položíte mnohem rychleji a snáz!

Kamenná dlažba

V případě kamenné dlažby určené do interiéru platí stejné vlastnosti jako u podlahové krytiny z keramiky. Kámen má minimální tepelný odpor a dokonalou vodivost – tyto vlastnosti ho řadí mezi materiály jako stvořené pro použití na podlahové topení.

Pokud se rozhodnete pro kamenné dlaždice do interiéru, nepřežeňte to s jejich tloušťkou. Příliš silná dlažba znamená větší odpor a méně nahromaděného tepla.

Druh podlahy Tepelný odpor (m2K/W)
keramika 0,01
kámen 0,01
vinyl 0,02
linoleum 0,02
PVC 0,02
laminát 0,04 až 0,07
dřevo 0,05 až 0,1
koberec 0,075 až 0,1
korek 0,11

 

Vinyl, linoleum a PVC podlaha

Dobrá tepelná vodivost a nízký odpor tepla dělají z vinylu (linolea) a PVC vhodné adepty na podlahové topení. Vlastnosti těchto materiálů jsou téměř identické, liší se pouze technologie jejich výroby.

Zatímco vinylové podlahy jsou zhotovené z čistě přírodních materiálů, PVC podlaha se řadí mezi umělohmotné materiály. V rozhodování, kterou z těchto dvou podlah použít, zvažte právě i tento fakt. Přece jen – v interiéru s nábytkem z masivu by umělá podlaha působila jako pěst na oko a parodie na vkus…

Pro co největší efektivnost podlahového topení se doporučuje vinylová a PVC podlaha o tloušťce 2–2,5 mm. Pokládka vinylu a PVC vyžaduje rovný povrch, na němž se podlaha nebude ohýbat a praskat. Kromě rovného povrchu byste před pokládáním měli myslet také na speciální nivelační materiál. Pro potřeby vytápění přes podlahu je potřeba vybrat takový, který odolává vyšším teplotám.

PVC a linoleová podlaha se na podlahové topení umísťuje bez jakékoliv izolace, což šetří nejen náklady, ale také starosti při pokládání. Obě podlahy však nabízejí i několik dalších výhod: mezi ty největší patří jednoduchá údržba.

PVC podlaha je odolná vůči vodě, stačí ji tedy jednoduše přetřít mopem a je opět čistá. A vy si můžete opět užívat jen příjemné teplo.

Nemějte vůči linoleu předsudky. Éra, kdy se tato podlaha spojovala s obdobím socialismu, je dávno minulostí. Doba pokročila a stejně vyspělá je i vinylová podlaha, kterou si můžete pořídit v různých barvách, vzorech nebo imitacích nejrůznějších jiných druhů podlah.

Laminátová podlaha

Plavající podlaha z laminátu je v současnosti velmi oblíbeným řešením pro pokládání podlahy, a to napříč různými místy. Stejný trend platí i v případě podlahového topení. Laminát se jako podlaha hodí téměř všude – do obýváku, dětského pokoje, chodby, ložnice i kuchyně.

Stejně jako vinyl a PVC se i laminátová podlaha vyznačuje nenáročnou údržbou. Její největší výhodou oproti ostatním druhům podlah je cenová dostupnost. Také proto ji volí největší počet zájemců s podlahovým topením.

Laminátovou podlahu je třeba pokládat na dobře vyrovnaný povrch, jinak se může ohýbat, praskat, nebo dokonce lámat. Ideální tloušťka podlahy by neměla překročit hodnotu 8 mm. S větší tloušťkou se její dobré tepelné vlastnosti výrazně zhoršují.

Jako podklad na zlepšení stability podlahy a snížení teplotních ztrát je dobré použít fólii, která odolává vyšším teplotám. Výbornou izolací je například uhlíkový papír, ještě lepší vlastnosti nabízí Texizol. Ten kromě nízké hodnoty tepelného odporu zabezpečuje lepší odvádění vlhkosti, která je úrodnou půdou pro plísně.

Ostatním podlahám se raději vyhněte

Dřevěná podlaha je charakteristická vysokým tepelným odporem. Právě proto byste se namísto dřeva měli poohlédnout po jiných materiálech. Ze stejného důvodu se vyhněte také kobercům a korkovým podlahám.

Žádná z těchto tří druhů podlah neposkytuje takové tepelné vlastnosti, které by vyhovovaly podlahovému topení. Jejich použití by znamenalo neefektivní plýtvání tepla, energií a financí. Samozřejmě, existují případy, kdy je použití dřeva, korku, nebo koberců vhodným řešením, ale o tom si možná povíme v některém z příštích článků…

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT