fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
25. května 2017 Prečítané 12628x

Jak vyčistit a zrenovovat spáry na podlaze?

Nástrah, které číhají na dlažbu s pěknými spárami, je v domácnosti hned několik. Pro dlažbu i obklad v koupelně a na balkóně je největším nepřítelem plíseň, v kuchyni zase mastnota a na chodbě různé nečistoty, které s sebou přineseme zvenku. Naštěstí existuje několik způsobů, jak vrátit zašlé dlažbě lesk a spárám čistotu!

Tipy

Šedá spárovací hmota pro méně viditelnou špínu

Univerzálním odstínem je šedá spárovací hmota, kterou je možné použít jak u bílé, tak u barevné dlažby. Její největší výhodou je, že se špína na šedé spárovací hmotě ztrácí, což se u bílé spárovací hmoty říct nedá.

K tmavé dlažbě se výborně hodí tmavá spárovací pasta a v případě dlažby v přírodních barvách zvolte „spárovku“ v béžové barvě. Pokud jste na spárování dlažby mysleli ještě před jejím položením a vybrali si šedý nebo tmavší barevný odstín, máte o starost méně.

Co však dělat, pokud vaše bílá spárovací pasta postupem času získala žlutý nebo šedý odstín?

Nejdřív dlažba, potom spáry

Předtím, než se pustíte do čištění spár, nejdřív umyjte samotnou dlažbu. Použít k tomu můžete buď běžně dostupné čisticí prostředky, nebo si takový přípravek namíchejte sami pomocí octu, trošky sody nebo obyčejné jarové vody.

Vyrobte si čisticí prostředek na dlažbu!

Receptů na bělení spár existuje hned několik. Vyzkoušet můžete třeba prášek do pečiva, který si pochvaluje nejedna hospodyně. Další alternativou je soda bikarbona. Na výrobu takového roztoku budete potřebovat 2 čajové lžičky sody, 4 lžičky kyseliny citronové a sklenku čisté vody, v níž ingredience rozmícháte.

Přesný postup najdete v našem krátkém videu:

Na zneškodnění plísně mezi spárami dlažby a obkladu se mnohým osvědčil ocet nebo koncentrát alkoholu s kyselinou askorobovou.

Čistit se dá i bez chemie!

Výborným pomocníkem na nečistoty mezi spárami jsou parní čističe. Ty kromě zažrané špíny dokáží ze spár odstranit i mastnotu a vodní kámen, a to díky vodě a vysokému tlaku. Parní čistič si pochvaluje například hospodyňka s přezdívkou „irek“. Podle ní „stačí několikrát přejet kruhovým kartáčem po tom samém místě, trošku přitlačit a spáry jsou jako nové.“

Může se zdát, že parní čističe do domácnosti jsou příliš drahé, dražší než nové spárování dlažby. Není to tak docela pravda. Značkové parní čističe jsou k dostání již od XX Kč. Ty přitom nevyužijete pouze na čištění spár, ale prakticky v celé domácnosti – dokážou odstranit až 99 % běžných bakterií.

Silikonovému tmelu se raději vyhněte

Při hledání způsobu, jak zrenovovat spáry na podlaze a obkladech, můžete narazit na sanitární silikon. Skutečnost je taková, že špínu a plíseň mezi dlažbou silikon sice překryje, ale po čase se začne postupně olupovat.

Sanitární silikon je navíc umělá látka bez pórů a po chvíli se na ní začne tvořit nová plíseň, které se zbavíte pouze úplným odstraněním tmelu. Čištění nebo nové spárování obkladu nebo podlahy silikon nikdy nenahradí.

Jak na čištění spár v exteriéru?

Venkovní dlažba se nachází v prostředí, kde si na čištění můžete dovolit použít hrubší sílu, větší objem vody a robustnější přístroje. Účinným pomocníkem pro čištění spár na terase, kolem bazénu nebo v zahradním altánku je v tomto případě ekologický a šetrný vysokotlakový čistič. 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT