fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
1. března 2022 Prečítané 11790x

Jak vyčistit dlažbu od zaschlé spárovačky

Čištění dlažby či obkladu od spárovačky není žádná věda či alchymie. Jen je potřeba vědět, jak na to, abychom obklad nebo dlažbu místo vyčištění nepoškodili.

Tipy

Jedním z kroků pracovního postupu pokládání dlažby či obkládání obkladu je čištění spárovací hmoty z povrchu obkládacích prvků po spárování. Není to žádná věda, jen je potřeba vědět, jak na to, abychom dlažbu či obklad namísto vyčištění nezničili. Některé materiály obkladových a dlažebních prvků jsou totiž háklivé na abrazivní i chemické čisticí prostředky.

jak vycistit dladbu a obklad od sparovky, jak cistit dlazdice, levelys

Odstraňovač spárovačky

Je to v podstatě jednoduché: je třeba vědět, že není spárovka jako spárovka, a pokud chcete koupit tu správnou pro svůj typ dlažby či obkladu, poraďte se. Není-li na balení spárovací hmoty napsáno, čím je vhodné ji čistit, zeptejte se v prodejně. Univerzální odstraňovač spárovky totiž neexistuje.

Jak vyčistit spárovačku z dlažby

Nejlépe se vám bude čistit v momentě, kdy spárovačka ještě nezaschla. Pokud jste to nestihli, zapotíte se trochu více.

Aplikujte tento postup:

  1. vyberte čisticí prostředek vhodný pro typ dlažby či obkladu, které chcete vyčistit
  2. připravte podle návodu čisticí roztok nebo prostředek
  3. aplikujte jej na znečištěná místa houbou, pro ještě lepší výsledek použijte mycí hladítko
  4. zbytky spárovací hmoty důkladně vyčistěte
  5. pokud se vám nedaří, vyzkoušejte jiný domácí nebo chemický čistič

 

Osvědčené domácí recepty

Naše babičky používaly v domácnostech přírodní, ekologické čisticí prostředky prakticky na všechno.

Čistá voda

Voda, ideálně teplá, aplikovaná klasicky hadrem nebo houbou, nemá jak ublížit žádnému materiálu dlažby či obkladu. H2O je přírodní ekologické rozpouštědlo, odstraňování spárovačky vodou je však poměrně zdlouhavé a pracné.

Kypřicí prášek do pečiva

Hydrogenuhličitan sodný a difosforečnan disodný jsou hlavními solnými složkami tohoto kypřidla, běžně používaného při pečení. Když ho smícháme s vodou, působí jako „pěnidlo“, a platí: čím více vody, tím nižší koncentrace a účinek. Poměr ředění: 1 čajová lžička = 5 gramů na 1 dl vody.

Prakticky totožné složení jako kypřicí prášek do pečiva, má i soda bikarbonu.

Ocet

Koncentrace kyseliny octové v octě z obchodu je 8 %. Je potřeba ho zředit vodou v základním poměru: 1 polévková lžíce na 1 dl vody. Nevýhodou octového roztoku je zápach.

Kyselina citrónová

Voňavější alternativu octa můžete získat přímo vymačkáním citrónu do vody nebo nasypáním koncentrované práškové kyseliny citrónové. Poměr míchání: 1 citrón nebo 2 kávové lžičky kyseliny citrónové na 1 dl vody.

Čisticí účinek kypřicího prášku, sody bikarbony, octa a kyseliny citrónové můžeme znásobit jejich smícháním. Poměr je 1:2 ve prospěch kyseliny, opět platí: méně vody = vyšší koncentrace a účinek.

Chemické čisticí prostředky

V každém hobby marketu, prodejně stavebnin či drogerii najdete mnoho druhů čisticích prostředků. Většina z nich je však málo účinná na zbytky spárovacích hmot. Hodí se spíše k čištění běžně znečištěné dlažby či obkladu. Avšak najdete také takové, které vám pomohou.

Čemu se vyhnout při odstraňování spárovačky z obkladu

  •  čím déle zbytky spárovky schnou, tím hůře je odstraníte
  • nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky
  • vyhněte se i abrazivním prostředkům s příměsí pevných částic, které mohou více druhů obkladu či dlažby poškrábat
  • nepoužívejte ani drátěné kartáče, škrabky či jiné tvrdé nástroje
  • při čištění dlažby a obkladu od zbytků spárovky se vždy snažte vyhnout spárám, abyste spárovku „nevyčistili“ i z nich
  • nečistěte „vojenským způsobem: co je mokré, to je čisté“, čisticí roztok nevylévejte z kbelíku na dlažbu, aplikujte jej pouze na znečištěná místa obkladu a dlažby
  • vyhněte se mýdlu, zanechává na povrchu šmouhy a mikrofilm
  • účinnost čisticího prostředku nejprve otestujte na malém kousku znečištěného obkládacího prvku

 

Náš tip

Mramorové obklady a dlažby jsou na chemii háklivější než keramické. Nečistěte je proto koncentrovanými čisticími prostředky. Přestože jsou mramory voděodolné, je třeba je na rozdíl od keramiky po čištění i vysušit.

 

Čištění dlažby a obkladu od spárovačky…

… zvládne i laik, pokud na to však nejde správně, může mu čištění trvat déle než samotná pokládka dlažby či lepení obkladu. I čištění dlažby či obkladu po spárování má svá osvědčená pravidla a zažité postupy. Je nutné je znát, abychom dlažbu či obklad místo vyčištění nepoškodili nebo neznehodnotili.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT